Wednesday , February 8 2023

Hub-ul umanitar care va coordona ajutoarele europene pentru Ucraina va fi amenajat la Centrul Economic Bucovina, lângă Aeroport

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat sâmbătă că hub-ul umanitar care va coordona ajutoarele europene pentru Ucraina va fi organizat la Suceava, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles. Prin acest centru vor fi gestionate toate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict din Ucraina.

„Aseară am abilitat prin hotărârea CNSU ca Departamentul pentru Situații de Urgență să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România. El va fi organizat la Suceava. Avem convingerea că acest hub, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles, va putea să faciliteze și să asigure coerența întregului efort care se face pentru a ajuta cetățenii ucraineni. Contribuția autorităților române este una semnificativă”, a declarat sâmbătă Nicolae Ciucă.

Acesta a mulțumit românilor, societății civile și instituțiilor care s-au implicat în ajutorarea cetățenilor ucraineni.

Prin hotărârea CNSU luată sâmbătă, Departamentul pentru Situații de Urgență devine responsabil pentru operaționalizarea hubului umanitar destinat refugiaților ucraineni.

Prin această hotărâre, DSU condus de Raed Arafat va ”întreprinde toate măsurile necesare pentru operaționalizarea unui HUB umanitar prin mecanismul european de protecție civilă sub egida Direcției Generale Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene – DGECHO”, se arată în document.

Totodată, prin acest centru urmează a fi gestionate toate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict din Ucraina și se desemnează DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ca autoritate responsabilă în relația cu DGECHO pentru semnarea acordurilor de grant și înaintarea cererilor de finanțare. Premierul Ciucă a mai anunțat că pe platforma „Ucraina – împreună ajutăm mai mult” au fost înscrise 5.700 de oferte. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în 1 martie, la finalul ședinței CSAT, că în România va fi creat un hub care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.

De asemenea, aflat în vizită la tabăra refugiaților la Siret, președintele Klaus Iohannis a a reiterat cele anunțate deja de Guvern și de premierul Nicolae Ciucă în legătură cu înființarea la Suceava a unui HUB pentru ajutoare umanitare destinate Ucrainei.

Președintele României nu a exclus ca acesta să fie folosit, dacă va fi cazul, și pentru ajutoare umanitare către refugiații care au optat pentru Basarabia. „Pentru a veni în sprijinul celor care rămân în Ucraina, am decis să amenajăm aici, în județul Suceava, lângă aeroport, un centru logistic pentru ajutor umanitar, un centru logistic european. Aceste centru logistic – sau un hub, cum se numește în ziua de astăzi- va funcționa sub umbrela protecției civile europene, RescEU. Va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizațiile internaționale interesate și va duce aceste ajutoare în Ucraina și, dacă este nevoie, le va duce și în Republica Moldova. Am fost astăzi cu Președintele Consiliului Județean și am văzut locația unde se va organiza acest centru logistic. Vom porni prima etapă în foarte scurt timp și, pe parcurs, se va extinde atât cât va fi nevoie”, a declarat Klaus Iohannis la Siret.

Întrebat, ulterior, unde anume va fi locația respectivului hub, Gheorghe Flutur a răspuns că la Centrul Economic Bucovina.  (O.S.)

Vezi si

ATENȚIE! Cod galben de GER persistent, valabil până sâmbătă. Temperaturile pot ajunge și la -25°C

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri dimineață o avertizare COD GALBEN de vreme …