Tuesday , January 31 2023

Hotelurile și pensiunile din Suceava sunt pline de refugiați. Primarul nu exclude amenajarea de locuri de cazare în săli de sport sau în căminele școlilor

Hotelurile din Suceava sunt pline, odată cu sosirea primilor refugiați din Ucraina. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul Ion Lungu în cursul ședinței de luni, 28 februarie, a Consiliului Local Suceava în care a fost adoptat cu unanimitate de voturi un proiect de hotărâre referitor la acordarea de ajutoare umanitare pentru orașul Cernăuți, care este înfrățit cu al nostru. Primarul nu exclude ca pe viitor să fim nevoiți să punem la dispoziția refugiaților locuri de cazare și în săli de sport ori în cămine ale unităților de învățământ din oraș.

De altfel, municipiul Suceava a încercat – cel puțin așa susține primarul Ion Lungu – să obțină locuri de cazare la pensiuni și hoteluri din oraș pentru refugiații din Ucraina, care sunt în număr tot mai mare deoarece nu toți vor să folosească România ca țară de tranzit spre statele țări vest-europene, ci unii preferă să rămână mai aproape de casă, în speranța că vor putea să se întoarcă mai repede dacă nu se va prelungi foarte mult războiul cu Federația Rusă.

„Am căutat să rezervăm în spațiile de cazare din municipiul Suceava, dar deja locurile de cazare sunt rezervate de cei din Ucraina”, a declarat Ion Lungu. În atare situație, pe de o parte municipiul Suceava a apelat la oferte de cazare din alte zone din țară și a reușit repartizarea câtorva sute de refugiați la acele zone unde sunt locuri de cazare.

Pe de altă parte, municipalitatea suceveană are în vedere și un scenariu de rezervă, anume acela de a se vedea pusă în situația de a-i caza pe refugiați în sălile de sport și la căminele unităților de învățământ. „Deocamdată nu facem asta pentru că ar afecta procesul de învățământ, dar dacă se va lua o decizie la nivel guvernamental trebuie să fim pregătiți”, a spus Ion Lungu. În acest sens, el a pus în vedere consilierilor care au participat la ședința respectivă, în format online, că genul de ședințe cu privire la proiecte privind alocarea de fonduri în vederea satisfacerii unor cheltuieli umanitare – saci de dormit, saltele etc – vor putea să aibă loc, doar că de aceste echipamente nu va mai beneficia orașul Cernăuți, ci în mod direct refugiații care vor veni de la Cernăuți (și din alte regiuni ale Ucrainei) în Suceava. (D.P.)

 

 

Vezi si

 Suceava, pe locul doi în țară după numărul de familii nevoiașe. Avem de 7 ori mai mulți săraci decât județul Timiș și de 4 ori decât Clujul

Suceava se află printre județele în care trăiesc cele mai multe familii nevoiașe, cel puțin …