Saturday , April 20 2024

Gunoiul depozitat ani în șir la Ipotești nu va fi dus la Moara. Groapa temporară de deșeuri va fi închisă asemenea celei de la „Călău”

Groapa temporară de gunoi de la Ipotești, pe care a folosit-o Primăria Suceava în perioada 2013-2019 pentru depozitarea deșeurilor colectate din activitatea de salubrizare stradală și menajeră în perioada respectivă, va fi închisă “in-situ” în baza unui proiect finanțat cu fonduri nerambursabile.

În conferință de presă, primarul Ion Lungu a anunțat că municipalitatea a depus un proiect în acest sens în valoare de 8,64 de milioane de lei. Contribuția de la bugetul local fiind de 152.796 lei, finanțarea UE fiind de 7,214 milioane de lei iar diferența de 1,273 milioane contribuția de la bugetul de stat. Totodată, Ion Lungu a mulțumit firmei Diasil – una din societățile care a prestat servicii de salubrizare pe raza municipiului reședință de județ – pentru faptul că a donat Primăriei terenul pe care se află groapa de gunoi care se dorea a fi pentru utilizarea temporară. În opinia edilului, fără acest demers, proiectul nu putea fi depus spre finanțare. La groapa de gunoi de la Ipotești sunt depozitate 428.206 mc de deșeuri.

La data sistării depozitării deșeurilor la vechea groapă de gunoi de la „Călău”, în 2012, nu era dat în folosință depozitul ecologic de deșeuri menajere de la Moara. De-a lungul vremii s-au tot încercat diverse soluții temporare. Cea mai ieftină, dar și aceea tot cu caracter provizoriu, s-a dovedit a fi pe suprafața de teren a celor de la Diasil, situată aproape de vechiul CET. Inițial, suprafața respectivă trebuia să fie degajată de respectivele deșeuri care urmau să fie transferate la depozitul ecologic de la Moara. În acest caz, municipalitatea ar fi fost nevoită să achite milioane de euro doar ca să reloce deșeurile de la Ipotești la Moara. După cum s-a specificat, printre altele, la ședința Consiliului Local de săptămâna trecută, costurile cu transportul deșeurilor și celelalte operațiuni aferente de la Ipotești la Moara erau estimate la 60 de milioane de lei.

Reamintim că, în recenta ședință extraordinară convocată „de îndată”, Consiliul Local Suceava a aprobat închiderea depozitului de deșeuri municipale din zona Ipotești, situat nu prea departe de zona fostei societăți comerciale Termica. „În urma discuțiilor cu cei de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, s-a luat decizia ca gropile de gunoi să fie închise in-situ. Încercăm să facem demersuri și să depunem proiectul pentru obținerea unei finanțări nerambursabile printr-un mecanism financiar al Spațiului Economic European”, a declarat viceprimarul Lucian Harșovschi la respectiva ședință.

Apelul dedicat închiderii depozitelor municipale temporare din România are un buget de 5 milioane de euro, iar termenul limită de depunere a proiectelor este 9 mai 2002, ora 10.00. Data de 9 mai include pregătirea amplasamentului și zonelor de la marginea depozitului; îndepărtarea și depozitarea deșeurilor, dar și recondiționarea terenurilor și realizarea de drumuri de acces. Vor fi construite sisteme de evacuare a apei de suprafață și de colectare a gazelor de depozit alături de instalații pentru monitorizarea apei freatice, se va amenaja stratul de izolare cu geocompozit și se va realiza stratul de teren vegetal și amenajarea peisagistică.

Este însă de remarcat, că atât cele 20 de hectare de teren pe care s-a amenajat depozitul de la Moara, cât și cele trei hectare de teren de la Ipotești – așa cum a spus primarul în recenta conferință de presă – sunt în patrimoniul municipalității sucevene. (D.P.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …