Tuesday , April 23 2024

FOTO: Heliportul de la Spitalul Județean Suceava va fi operațional de săptămâna viitoare

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava va avea începând, cel mai probabil, de săptămâna viitoare un heliport funcțional. Lucrările sunt în prag de finalizare, în decurs de o lună avansând considerabil la pista de aterizare de pe spital, izolându-se lifturile, vopsindu-se platforma de acces, fiind necesare câteva lucruri de „finisat” și verificat pe partea de marcaje şi balizaje.

Concomitent, se are în vedere efectuarea unor demersuri avansate pentru alocarea de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a unui elicopter SMURD pentru intervenții în situaţii de urgenţe medicale în județ. Demersuri vor fi și la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Cel mai probabil, elicopterul va staţiona pe Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava.

Ideea acestui obiectiv de investiție a fost vehiculată, relativ timid, în ultima parte a primului mandat al președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și a fost reluată de mai multe ori de fostul președinte Cătălin Nechifor. Spre final de 2017 era anunțată de către conducerea administrației județene – Gheorghe Flutur revenind în 2016 la șefia administrației județene – și de către conducerea SJU – managerul de atunci, Vasile Râmbu – intenția de a demara investiția într-un heliport, fiind chiar vehiculată o posibilă finanțare europeană, dar abia la final de 2018 a început a se concretiza câte ceva pe partea de documentație.

În data de 21 decembrie 2018, Primăria municipiului Suceava a eliberat certificatul de urbanism pentru Spitalul Județean de Urgență de „Întocmire Studiu topografic, geotehnic, meteorologic, de amplasament și de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții UPU – SMURD – construire heliport pe terasa superioară a spitalului”.

De altfel, SJU Suceava a inițiat, în data de 16 noiembrie 2018, procedura de achiziție publică privind întocmirea studiilor topografic, geotehnic, meteorologic, de amplasament și apoi a celui de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții UPU – SMURD – construire heliport pe terasa superioară a spitalului. Valoarea estimată a fost de 160 de mii de lei, data finală a depunerii ofertelor a fost 29 noiembrie 2018, criteriul de atribuire fiind „cel mai bun raport calitate – preț” în care oferta financiară avea pondere de 70% în calcularea punctajului.

Firma câștigătoare a fost ABC Development Aviation SRL din București a cărei ofertă a fost pentru suma de 159 de mii lei, contractul fiind încheiat în data de 13 decembrie 2018. ABC Development Aviation SRL din București are experiență în domeniul construcțiilor de genul hangarelor și heliporturilor, exemple fiind la Constanța și Galați. Termenul de predare al documentațiilor era de 31 decembrie. Finalizarea documentațiilor respective, chiar și într-un ritm alert cum s-a vehiculat nu însemna că situația era aproape de rezolvare, pentru că urma realizarea proiectului tehnic care mai necesita câteva luni și apoi execuția ca atare a lucrărilor. De altfel, în raport de durata procedurii de atribuire a durat câteva luni până la declanșarea procedurilor. Nu foarte mult, totuși, însă în data de 21 august 2019 a fost organizată o licitație pentru atribuirea contractului de execuție lucrări ale heliportului de la SJU Suceava. O singură ofertă a fost depusă de către o asociere de firme având ca leader compania suceveană Loial Impex iar ceilalți asociați fiind ABC Development Aviation SRL București și Geiger Transilvania SRL Cristești Mureș, în vreme ce subcontractanți declarați au fost CG Design Cons SRL, Lift Service SRL și Moldproiect ASD, acesta din urmă fiind și terț susținător. Cum de altfel cotidianul Obiectiv de Suceava, în cel mai fericit caz abia din a doua jumătate a anului 2020 putea să înceapă construcția în sine a heliportului iar asta doar dacă nu apar întârzieri pe partea de licitații și de proiectare ca atare.

Totuși, deși analiza ofertei tehnice și a celei financiare a fost realizată extrem de repede, pe data de 3 septembrie fiind deliberat rezultatul și făcută comunicarea rezultatului procedurii, anunțul de atribuire a fost postat în SEAP/SICAP abia pe 19 noiembrie, însă și așa contractul s-a încheiat tot pe data de 3 septembrie. Valoarea contractului pentru heliport era de 4.882.387,25 lei, fără TVA, cu circa 7 mii lei mai puțin față de valoarea estimată de 4.895.943,59 lei fără TVA – din care 327 mii lei fără TVA pentru proiectare, o sumă de 3,57 milioane lei pentru construcții și instalații iar aproape 852 mii lei pentru utilaje care necesită montaj.

Autorizația de construire a fost emisă în mai puțin de trei luni de la data la care a fost emis certificatul de urbanism pentru autorizația de construire, adică în ajunul Crăciunului din 2019. În ceea ce privește cererea, aceasta a fost formulată de Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava iar categoria de importanță a lucrărilor este “B” – deosebită. Investiția cuprinde construirea unui heliport în terasă, accesibilizarea spațiului destinat serviciilor și a căilor de acces, cu intervenții asupra sistemului constructiv al clădirii, amenajarea zonei de realizare a heliportului pe structură metalică, realizarea unor extinderi pe verticală ale lifturilor existente până la nivelul heliportului pentru legătura cu diferite niveluri ale clădirii existente și închiderea pergolelor pe aripa de clădire unde se amenajează heliportul. Heliportul va fi echipat cu o pasarelă pentru evacuarea către casa liftului, o ieșire pentru evacuarea de urgență, plasă de siguranță montată perimetral, instalații de stingere incendiu, echipamente electrice, jgheaburi de preluare a apei pluviale și rezervor de apă pentru incendii.

La data de 17 martie 2020, adică la o zi după ce a fost emis decretul președintelui României privitor la intrarea în stare de urgență din cauza noului coronavirus, Primăria municipiului Suceava a emis autorizația de construire pentru „Obiectivul de investiții UPU – SMURD – Construire heliport pe terasa superioară a spitalului”.

Desigur, în contextul pandemiei din 2020 lucrările nu au putut demara deoarece nimeni din Consiliul Județean și/sau SJU nu își permitea să dea ordin de începere. Asta a condus în mod automat la o decalare cu câteva luni a demarării lucrărilor. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat la începutul lunii octombrie 2020 ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a unui heliport pe terasa Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, dar și pentru construirea unui lift exterior. El a anunțat despre aceasta în cadrul unei conferințe de presă susținută în curtea sediului organizației județene Suceava a PNL, cu referire la proiectele de mai mare importanță pentru dezvoltarea județului și la așteptările pe care le are electoratul în acest sens. Conferința la care a anunțat semnarea ordinului de începere a lucrărilor la heliportul de la SJU a fost prima după alegerile locale de duminică, 27 septembrie când Gheorghe Flutur a obținut un nou mandat la șefia CJ Suceava iar PNL a obținut majoritatea mandatelor. El a spus atunci că investiția va costa 5,2 milioane de lei din 4,88 milioane de lei pentru heliportul ca atare și va fi finanțată de administrația județeană, dorindu-și ca SJU să fie racordat la sistemul SMURD cu aterizări ale elicopterelor pe plafonul superior. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …