Friday , April 19 2024

FOTO. Greva generală în școli continuă. Peste 8.000 de angajați din învățământul sucevean protestează pentru salarii decente

Angajații au fost prezenți în școli, însă nu au muncit. Marți situația va fi la fel, iar sindicaliștii susțin că numărul protestatarilor ar urma să crească, potrivit semnalelor primite din școli, în sensul că și colegii care nu au semnat pentru greva generală ar urma să se alăture grevei. ”Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis sindicaliștii.

Luni a demarat greva generală în sistemul de învățământ, dorită și susținută de peste 75% dintre angajații membri de sindicat din toată țara. În județul Suceava, peste 8.000 de profesori, cadre didactice auxiliare și personal nedidactic au protestat prin întreruperea activității. Au fost prezenți în școli, însă nu au muncit. Președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, care numără 8.000 membri, prof. Giani Leonte, a spus că, doar în patru din cele 200 unități școlare în care există membri de sindicat s-au făcut ore. Semnalul este clar, și anume că angajații din sistem sunt determinați să protesteze până obțin măcar o parte din revendicări.

Marți situația va fi la fel, iar sindicaliștii susțin că numărul protestatarilor ar urma să crească, potrivit semnalelor primite din școli, în sensul că și colegii care nu au semnat pentru greva generală ar urma să se alăture grevei. Clasele au fost goale, în marea lor majoritate, excepție făcând anumite unități de învățământ în care niciun cadru didactic nu a dorit declanșarea grevei generale sau acolo procentul celor care protestează este mai mic decât al celor care au decis să susțină activitatea didactică. Profesorii au fost prezenți în unitățile școlare, însă au stat în cancelarie sau au desfășurat alte activități decât cele de predare.

 

În mediul online au circulat zilele acestea tot felul de mesaje de încurajare și susținere a grevei generale din învățământ, postate în special de oameni din sistem, cadre didactice care explică motivele care stau în spatele protestului, dar și celebrități care consideră că, fără personal motivat financiar, sistemul nu va oferi societății oameni de valoare. Printre vocile care s-au făcut auzite la nivel național se regăsește cea a unei profesoare de limba și literatura română de la Colegiul Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, care mai are puțin până la pensie, însă susține greva generală în speranța că astfel va fi recunoscută importanța meseriei de profesor. ”Toți cei care mă cunosc știu că cel mai mult în lumea asta îmi place să fiu profesoară, să intru în clasă, de unde primesc energia și tinerețea copiilor, iar eu le dau, la schimb, din ceea ce știu și din dragostea mea, să intru în clasă, pentru că știți că vă iubesc, chiar dacă mereu vă cicălesc și să vă bat la cap! Deci, ce vreau să înțelegeți este că, în ciuda acestui fapt, eu de mâine (luni, n.red.) intru în grevă și împreună cu mine intră și alți profesori din școală. Nu intram în grevă pentru că nu ne pasă de copii. Intrăm în grevă tocmai pentru că ne pasă! Doar când meseria de pofesor va fi bine plătită, vor veni la catedră cei mai buni absolvenți ai facultăților ca să facă ore așa cum ne dorim cu toții. Eu sunt bătrână, sunt la o aruncătură de băț de pensie și, dacă vom câștiga ceva prin grevă, probabil, până se pune în lege, nu mai apuc. Dar aici nu e vorba de mine! E vorba de meseria asta pe care o iubesc atât și care mi se pare nu numai cea mai frumoasă din lume, dar, dacă o faci așa cum trebuie, este și cea mai grea, și cea mai solcitanată, și cea mai importantă, pentru că nu există nicio altă meserie fără cea de profesor. Judecătorii, doctorii, inginerii sunt făcuți de profesori și dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu va fi bun! Până când salariul nu va fi motivant, la catedră nu vor veni decât cei care nu își găsesc loc în altă parte, deci cei mai slabi! Prin grevă asta cerem, de fapt, să se recunoască importanța acestei meserii. P.S. Când vom reveni la școală vom vorbi despre dreptul nostru  al meu și al vostru) de a protesta și de a obliga guvernele să respecte legile țării. Pentru că protestul ăsta e despre obligația guvernelor de a respecta legea!”, a transmis prof. Lidia Mîrzac.

Federațiile sindicale din învățământ au transmis, luni, un nou comunicat de presă, ca o reacție la negocierile purtate până acum cu Guvernul, în care subliniază că ”nu au nevoie de ajutoare sociale” și că ”nu facem jocuri politice”, iar greva generală de acum vine după doi ani în care au organizat mai multe acțiuni de protest, ca semnale de alarmă, însă nu au fost luate în seamă.

”Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis sindicaliștii. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Numărul cazurilor de rujeolă din județul Suceava a crescut semnificativ și în aprilie. 54% din totalul de pacienți au necesitat internare

În primele patru luni ale anului 2024, în județul Suceava s-au înregistrat 319 cazuri, dintre …

One comment

  1. Cine are nevoie de scoala?
    Tinerii au modele.in parlamemt, in industria de.entertainment – manelisti, hartisti, video chat, in sport, in servicii prestate cu gura si nu doar, in economia subterana si traficul de vise… Modele.cu trei clase.mai mult.decat vagoanele.CFR.