Tuesday , May 17 2022

FOTO | Elevi și părinți au mărșăluit de la Bosanci la Suceava, cerând deschiderea școlilor

“Marșul pentru educație”, cum a fost numită manifestarea de miercuri, având ca destinație finală sediul IȘJ Suceava, fusese anunțat cu o zi înainte, pe rețelele de socializare, iar invitația de participare adresată părinților și cadrelor didactice din județ a circulat intens în mediul online. ”Copiii noștri nu-s cobaii voștri!”, ”Vrem la școală!”, ”Corpul meu, alegerea mea. Sau acum nu se mai aplică?”, ”O țară civilizată este o țară educată”, ”Deschideți școlile fără condiționări!”, acestea sunt câteva dintre mesajele scrise pe pancarte și foi, fluturate sau scandate de protestatari. La discuțiile cu reprezentanții IȘJ Suceava au dat glas nemulțumirilor și doleanțelor, rând pe rând, părinții reprezentanți, dar și primarul comunei Bosanci, Niculae Miron, prezent la protest, iar inspectorii școlari au purtat discuții cu ei, au răspuns la întrebări și au oferit lămuriri. Inspectorii generali au reproșat părinților că au implicat și copiii în acest marș, care s-a desfășurat pe o distanță foarte lungă.

A treia zi de proteste împotriva școlii online, în județul Suceava. Zeci de părinți și elevi au pornit din comuna Bosanci și au mărșăluit pe străzi până la destinația finală, sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, strigând ”Vrem la școală!”.

Marșul pentru educație, cum a fost numită manifestarea de miercuri, fusese anunțat cu o zi înainte, pe rețelele de socializare, iar invitația de participare adresată părinților și cadrelor didactice din județ a circulat intens în mediul online.

Deși foarte vocali și gălăgioși, participanții au fost pașnici, iar protestul s-a desfășurat în condiții de siguranță, sub supravegherea jandarmilor. Traficul a fost aglomerat în unele zone, dar pentru scurte perioade de timp.

Elevii și părinții au purtat pancarte cu mesaje anti-școala online și împotriva condiționării prezenței la școală de vaccinarea personalului din unitățile de învățământ. ”Copiii noștri nu-s cobaii voștri!”, ”Vrem la școală!”, ”Corpul meu, alegerea mea. Sau acum nu se mai aplică?”, ”O țară civilizată este o țară educată”, ”Deschideți școlile fără condiționări!”, acestea sunt câteva dintre mesajele scrise pe pancarte și foi, fluturate sau scandate de protestatari.

La sediul IȘJ Suceava, protestatarii au fost opriți înainte de intrarea în curtea instituției, fiind poftiți la discuții, în interior, reprezentanții părinților de către inspectorul școlar general adjunct Ciprian Anton.

Au dat glas nemulțumirilor și doleanțelor, rând pe rând, părinții, dar și primarul comunei Bosanci, Niculae Miron, prezent la protest, iar inspectorii școlari au purtat discuții cu ei, au răspuns la întrebări și au oferit lămuriri. Părinții au susținut clar că sunt împotriva condiționării școlii cu prezență fizică de vaccinarea cadrelor didactice și că nu înțeleg de ce s-a luat această decizie și nu s-a ținut cont deloc de incidența de infectare de la nivelul localităților. Au povestit că online nu se face școală de calitate, că profesorii nu știu să folosească tehnologia, că este greu când ai 6 copii care fac toți online, acasă, iar fiecare are nevoie de ajutorul unui adult pentru a se conecta. ”Am patru copii care fac ore online și fetița face azi litera E. Vă dați seama ce iese acolo? Avem trei device-uri, trei oameni, pentru a face ore online”, a transmis unul dintre părinții prezenți la discuțiile cu reprezentanții IȘJ Suceava.

Părinții au vrut ca IȘJ să convoace o videoconferință cu ministrul Educației

Pe rând, inspectorii generali, toți trei prezenți la discuții, au oferit lămuriri cu privire la situația actuală și au subliniat că și ei își doresc ca toți elevii să facă școală cu prezență fizică și că ei nu sunt factori de decizie, dar că toate cererile înaintate de ei vor fi transmise Ministerului Educației, așa cum au fost transmise și solicitările și nemulțumirile părinților care au protestat zilele trecute. Inspectorul general Grigore Bocanci a spus că pentru a trece cu bine peste această perioadă este necesar un efort comun, din partea profesorilor, părinților și elevilor și că Inspectoratul Școlar nu este factor decizional pentru a putea schimba modul în care se decide reluarea cursurilor cu prezență fizică. ”Transmitem Ministerului Educației ceea ce aveți de zis, dar mai mult de atât nu putem face. Efortul trebuie făcut de fiecare dintre noi – cadre didactice, părinți, elevi”.

Părinții au început, mai apoi, să dezbată rostul vaccinării și eficiența vaccinului, să reclame că nu sunt luate în considerare categoriile de persoane care nu pot fi vaccinate din cauza problemelor de sănătate și că procentul minim de 60% este prea mare, că sunt foarte mulți care au certificate verzi false, că partidele de la putere își pierd timpul făcând alianțe politice, în timp ce copiii lor fac școală online. Tocmai pentru că discuțiile s-au lungit circa o oră și au degenerat, luând tente politice, antivacciniste, științifice și religioase, inspectorii au subliniat că aceste probleme nu cad în responsabilitatea lor și că ei nu sunt în măsură să facă astfel de dezbateri, ci să transmită cererile și nemulțumirile părinților și elevilor participanți la protest. ”Stau copiii afară în frig. Ați venit să ne spuneți ce trebuie să transmitem mai departe. Nu ne întrebați lucruri care nu țin de noi. Spuneți ce am mai putea transmite, înafară de chestiunile deja transmise. Toate acestea ce le cereți dumneavoastră noi le-am transmis mai departe. Așteptăm noi directive, pentru a vedea cum se va face școală săptămâna viitoare”, a punctat pertinent inspectorul școlar general adjunct Ciprian Anton.

Unul dintre părinții prezenți la discuțiile cu reprezentanții IȘJ Suceava a punctat că se aștepta ca inspectorii să convoace o videoconferință cu ministrul Educației, pentru a discuta cu acesta nemulțumirile lor, însă a fost lămurit că situația de la Suceava este cunoscută la București.

Puiu: ”Din punctul nostru de vedere, acest protest se putea face doar cu părinți, nu și cu copii”

Un aspect sensibil cu privire la organizarea mitingului a reprezentat prezența elevilor, care au venit pe jos, alături de părinți și pretestatari, de la Bosanci până la Suceava. Inspectorul Ioan Puiu s-a arătat cel mai deranjat de decizia părinților de a implica copiii în manifestarea nemulțumirii lor vizavi de impunerea unui prag minim de vaccinare în rândul personalului pentru a relua cursurile cu prezență fizică. Unul dintre părinți i-a răspuns că, atâta timp cât au văzut că sunt copii care participă la marșuri pentru drepturile omului, consideră că ei, ca părinți, îi pot pune să își ceară dreptul la educație. ”Din punctul nostru de vedere, acest protest se putea face doar cu părinți, nu și cu copii. Nu pot crede, domnule primar, (al comunei Bosanci, n.red.) că ați acceptat să aduceți copii de clasă pregătitoare kilometri întregi pe jos până aici. Veți vedea câte viroze vor face după acest protest”, a transmis adjunctul IȘJ Suceava, Ioan Puiu. În replică, primarul Niculae Miron, a spus că după ce a aflat despre organizarea mitingului a luat toate măsurile pentru ca manifestarea să se desfășoare în siguranță pentru toți participanții și că a asigurat prezența Jandarmeriei, dar și apă și mâncare pentru copiii. ”Consider că, din punct de vedere legal, nu putem impune vaccinarea profesorilor. Nu suntem în măsură să călcăm drepturile fundamentale ale cetățenilor. Consider că solicitarea de a desfășura orele în mod fizic este justificată de rata mică de infectare de la nivelul județului”, a spus primarul comunei Bosanci.

Argumentul promovat cel mai insistent de participanții la protest pentru posibilitatea reluării cursurilor cu prezență fizică, care să mulțumească pe toată lumea, constă în criteriul ratei de incidență de la nivelul localităților. ”Avem o sumedenie de demersuri făcute la minister pentru a susține ideea că există foarte multe sate cu incidență mică care fac școală online și că trebuie făcut ceva. Patru reprezentanți ai ministerului au fost dimineață (miercuri n.r.) la noi și au luat toate datele. IȘJ vrea să vină copiii la școală. Am transmis cadrelor didactice că pentru a aduce copiii la școală e necesară vaccinarea, dar nu am obligat pe nimeni să se vaccineze. Așteptăm și noi un nou ordin de ministru care să ne permită să trimitem copiii la școală, cu dragă inimă facem asta”, a conchis inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Amintim că luni și marți au avut loc proteste la Marginea, Volovăț și Voitinel împotriva ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății privind condiționarea reluării cursurilor cu prezență fizică de o rată minimă de vaccinare în rândul personalului de 60%. În această săptămână, elevii din circa 70% dintre unitățile de învățământ din județul Suceava învață online. (Oana NUȚU)

Vezi si

VIDEO – Misiune sub acoperire pentru statul mafiot. Zguduitor reportaj RECORDER despre frăția dintre traficanții de țigări suceveni și instituțiile statului

Jurnaliștii RECORDER au realizat o investigație bazată pe activitatea lui Ionel Cruț, o persoană însărcinată …

4 comments

  1. Dan si “gicu”, cei care solicita dreptul la educatie, se exprima in mod educat, cu respect pentru cel de langa si nu aveti dreptul sa jigniti.

  2. Sfeclomicina de Bosanci e renumita doar prin cantitate, iar majoritatea celor de acolo se dovedeste ca o iubesc.
    Cate amenzi s-au dat? Majoritatea, se vede in poze, sunt fara masti.
    Nu e normal sa tremuram si sa ne chinuim, noi ca natie, din cauza “IDIOTEN” cum ne numea presa din Germania.

  3. Prosti dar mulți!!! Și-au expus copiii, fără măști, fără distanțare și se dau civilizati…

  4. Mars la vaccinare!!!!