Friday , March 29 2024

Finanțare prin Programul ”Anghel Saligny” pentru proiecte din județul Suceava de peste 330 milioane de euro, pentru drumuri, apă și canalizare. LISTA proiectelor aprobate

Președintele Consiliului Județean Suceava,  Gheorghe Flutur, a anunțat, vineri, că a fost finalizată aprobarea proiectelor prin Programul “Anghel Saligny” pentru județul Suceava
Conform acestuia, au fost aprobate 148 de proiecte, din care 116 pentru comune, 15 pentru orașe, 11 pentru municipii și 6 pentru Consiliul Județean. Din cele 330 milioane de euro, circa 190 milioane de euro sunt destinate proiectelor pentru drumuri, însemnând circa 550 km drumuri județene și comunale.  Reamintim că județul Suceava are în evidență 1.383 km de drumuri comunale clasate.
De asemenea, s-au aprobat 54 proiecte pentru apă și canalizare, 140 milioane de euro, care ar urma să deservească peste 200.000 de locuitori.
”Acest program este cel mai mare program de modernizare a infrastructurii de bază a județului Suceava din ultimii ani și care, în următorii 3-4 ani, va face ca județul Suceava să aibă cea mai mare parte a rețelei de drumuri modernizată și majoritatea populației racordată la rețelele de apă și canalizare. Acest lucru înseamnă confort, înseamnă civilizație.  Aș vrea să reamintesc sucevenilor că acest Program este cel mai ambițios din actualul mandat, alături de Autostrada A7 și Autostrada Nordului. De un an de zile fac demersuri la vârful coaliției PNL-PSD (și vreau să aduc mulțumiri) pentru a convinge de necesitatea investițiilor în infrastructură. Sunt mulțumit că am reușit,a declarat Gheorghe Flutur.
Acesta a reamintit că la aceste finanțări de 330 milioane de euro aprobate și repartizate acum localităților din județul Suceava trebuie adăugate și cele 270 milioane de euro pentru aducțiunea de gaz metan (în 37 de localități deja este aprobat programul), urmând ca pentru alte 10-15 localități să se aprobe în perioada următoare, totalizând investiții de 600 milioane de euro aprobate doar în acest an de Guvernul Ciucă pentru infrastructura județului Suceava- drumuri, apă-canal, gaze naturale.
„Să nu uităm că este în curs de derulare Proiectul de apă-canal de 236 milioane de euro finanțat din fonduri europene, proiect în care am fost implicați și care cuprinde 14 localități și unde, în unele, au început lucrările. Din acest moment responsabilitatea este pe umerii primăriilor să deruleze procedurile de licitații pentru a se trece la realizarea lucrărilor”, a mai spus Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

Banii din „Anghel Saligny” nu au adus ”fericirea” nici la Municipiul Suceava și nici la CJ,  în ciuda declarațiilor optimiste. LISTA proiectelor aprobate

Analizând cifrele, se poate observa că orașele și comunele sucevene au fost avantajate la repartizarea fondurilor din Planul Național de Investiții prin raportare la Consiliul Județean (CJ) Suceava, respectiv Municipiul Suceava.

Asta pentru că în baza reglementărilor specifice, sumele prealocate pe categoriile de UAT-uri indicau comunelor 4 milioane de lei, cu tot cu TVA, orașelor 7 milioane lei, cu tot cu TVA, municipiilor 10 milioane, municipiilor reședință de județ 43 de milioane, consiliilor județene 140 de milioane de lei.

La repartizarea sumelor pentru județul Suceava s-a putut observa clar că, în vreme ce municipiul Suceava și CJ Suceava nu au primit niciun ban peste limita prealocată, comunele și orașele – cu două excepții pe care le vom prezenta mai jos – dar și municipiile au fost mult mai avantajate.

Practic, comunele sucevene au luat mult peste minimul de 4 milioane de lei cât le era rezervat, multe orașe au luat mult peste 7 milioane lei cât le era rezervat, iar fiecare municipiu în parte a luat între 50% și 75% din cât a luat municipiul Suceava, adică în cazul municipiilor Fălticeni și Vatra Dornei sume de peste două ori față de minimul de 10 milioane lei cât le era prealocat. În cazul municipiilor Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți este vorba de sume de peste trei ori mai mare decât suma de 10 milioane de lei prealocată acestor categorii de unități administrativ teritoriale.

Comunele Bălăceana, Botoșana, Breaza, Brodina, Bunești, Cârlibaba, Ciocănești, Coșna, Crucea, Dărmănești, Dorna Arini, Fântâna Mare, Gălănești, Grămești, Hănțești, Hârtop, Ipotești, Marginea, Moldova Sulița, Mușenița, Ostra, Poieni Solca, Pojorâta, Putna, Sadova, Siminicea, Vadu Moldovei, Verești și Voitinel sunt singurele comune care au luat sume mai mici de 10 milioane de lei.

Cu toate acestea, puține se pot plânge că au primit alocări mici. Poate doar Crucea care, în mod interesant totuși, are o alocare de numai 2,24 milioane lei – mult sub suma rezervată de 4 milioane de lei.

Nici Putna și Pojorâta, cu alocări ce abia depășesc 4 milioane de lei, nu ar avea de ce să fie extrem de mulțumite prin comparație cu celelalte localități. Bilca, Burla, Capu Câmpului, Ciprian Porumbescu, Drăgoiești, Drăgușeni, Fundu Moldovei, Iacobeni, Izvoarele Sucevei, Poiana Stampei, Satu Mare, Sucevița, Șaru Dornei, Șerbăuți, Ulma, Vatra Moldoviței, Vulturești și Zamostea sunt comune care au primit fix câte zece milioane lei cu tot cu TVA pentru finanțarea unui obiectiv de investiții sau, în câteva cazuri precum Ciprian Porumbescu, două obiective de investiții.

Dacă în privința municipiilor Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuți și Vatra Dornei nu este niciun dubiu cu privire la finanțarea îndestulătoare, există unele orașe care au fost defavorizate. Salcea a pățit exact ca Suceava, în sensul că a primit doar suma prealocată de 7 milioane de lei. Solca nici măcar atât.

În tot acest mozaic de situații mai mult sau mai puțin avantajoase, sunt câteva de remarcat cum ar fi aceasta: singurii bani pe care orașul Dolhasca i-a primit sunt pentru satul Gulia. Și nu sunt puțini cei peste 27 de milioane de lei – nu-i așa?! – cu care vor fi finanțate lucrările pentru rețelele de apă și canalizare.
Trebuie remarcat faptul că majoritatea municipiilor care au fost anunțate vineri că au primit fonduri prin PNI „Anghel Saligny”- Bacău, Constanța, Craiova, Slatina – au primit sume din  în limita a 43 de milioane de lei. (D.P.)

Vă prezentăm în continuare lista celor 148 de proiecte din județul Suceava finanțate prin Programul național de investiții ”Anghel Saligny”:

Vezi si

Mai multe firme sucevene se înghesuie să prindă  contractul de șase milioane de euro pentru renovarea blocurilor din centrul Sucevei

Prelungită de la data de 20 martie la cea de 28 martie, cea mai mare …

3 comments

  1. Flutur lasa figura asta teatrala a la Shachespeare ! Dute la FARASTI primarul lui peste prajit si balastierele lasa oamenii fara apa !

  2. autosträzile astea cind vor intra in folosimtä ? Cred cxä nici in 200 ani , gogosi de spus la cei mici.

  3. O ce veste minunata!
    La doar 1% comision se aseaza sub saltea 3.3 milioane. Chiar e buna vestea pentru unii in special cu binflatia asta.