Saturday , February 4 2023

Flutur face demersuri pentru îmbunătățirea situației copiilor refugiaților ucraineni în județul Suceava

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a cerut primarilor din zona de munte – făcând referire clară la localități precum Moldovița, Vatra Moldoviței, Ulma, Brodina – să organizeze ateliere de încondeiat ouă pentru copiii refugiaților ucraineni. Localitățile Brodina și Ulma sunt situate chiar la frontiera cu Ucraina, în zona de munte, având comunități semnificative de cetățeni care se revendică a fi ucraineni și huțuli, dar și la Moldovița și Vatra Moldoviței sunt comunități semnificative de huțuli. Această acțiune, a spus Gheorghe Flutur, va fi coordonată de Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Cultural Bucovina.

El a menționat că s-au organizat deja primele excursii cu copiii refugiați la obiective turistice din județ, primăriile fiind pregătite să-i integreze la școlile din localități iar copiii refugiați vor fi încurajați să meargă la ateliere de încondeiat ouă pentru că vine Paștele și această tradiție a încondeiatului de ouă este și în Ucraina. „Pregătim ateliere de încondeiat ouă pentru copiii din Ucraina pentru că ei au tradiție în acest meșteșug mai ales huțulii. A început postul Paștelui suntem în pregătiri pentru Paști și vrem să-i ținem pe copiii ucraineni ocupați să le distragem atenția de la supărări. De aceea am cerut primarilor să organizeze ateliere de încondeiat ouă și am rugat și Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Cultural Bucovina să se ocupe de asta”, a spus Gheorghe Flutur. El a adăugat că aceste acțiuni ar putea fi invitată și presa internațională care se află cantonată la Siret.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marți, în PTF Siret că se încearcă în continuare îmbunătățirea activității în PTF Siret. „Ne interesează, în primul rând, să fie copiii preluați foarte repede pentru că este frig. Am cerut un sistem mai bine organizat și SMURD să preia copiii cu semne de boală și duși la Spitalul Județean. Nu avem multe cazuri, dar am cerut inclusiv suplimentarea personalului medical”, a spus Gheorghe Flutur.

Pe de altă parte, el a reiterat o mai veche solicitare ca operatorii de cablu să introducă în grila de programe și posturile naționale ucrainene, astfel ca refugiații să fie informați cu știri din zonele lor. Mai mult, AJOFM Suceava urmează să facă publică oferta cu locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina și dacă vor sta mai mult să fie integrați inclusiv în muncă. (D.P.)

 

 

Vezi si

Individ din Arbore, arestat pentru 30 de zile după ce a furat gresie, mobilă și o mulțime de scule, toate în valoare de 40.000 de lei, dintr-o curte din Volovăț

Vineri, 3 februarie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a …