Saturday , November 26 2022

Flutur: Contractul de modernizare a Vămii Siret se va semna pe 5 octombrie

Modernizarea vămii Siret este necesară și cu siguranță se va face. Printr-un proiect cu finanțare europeană la care licitația a fost organizată de Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași. Potrivit informațiilor pe care le are președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur și despre care a făcut trimitere la ședința de joi a deliberativului județean pe data de 5 octombrie 2022 se va semna contractul pentru începerea lucrărilor de modernizare a vămii Siret, pentru reducerea timpilor de așteptare, în special pentru TIR-uri.

„În sfârșit avem constructorul pentru că și aici a durat enorm de mult această poveste. Iar modernizarea vămii Siret era foarte-foarte necesară mai ales că timpii de așteptare sunt mari și din lipsa acelor scanere moderne, un tunel scanare prin care să intre TIR-urile. Astfel durata de verificare va fi foarte mică și astfel nu vor mai fi cozi. Secretarul general al Vămilor Române a fost miercuri la Vicov și ne-a anunțat că pe 5 octombrie se semnează contractul de execuție a vămii de la Siret. E un lucru foarte important”, a spus Gheorghe Flutur. Valoarea proiectului – potrivit datelor de pe SEAP – depășește cinci milioane de euro, suma cu care a fost adjudecat contractul însă nu a fost comunicată de Gheorghe Flutur și, de altfel, nu este disponibilă nici pe SEAP unde este doar precizarea că deliberarea cu privire la oferta câștigătoare a avut loc cu peste trei săptămâni în urmă, atribuirea neavând încă loc.

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur le-a prezentat consilierilor județeni și o situație a celor care fuseseră communicate – succint, în media locală – în ziua precedentă cu lucrările care ar trebui să se realizeze pentru fluidizarea traficului în perspectiva deschiderii punctului de trecere a frontierei cu Ucraina de la Vicovu de Sus. Astfel, partea ucraineană betonat drumul până în graniță cu un strat de beton de 17 centimetri, iar partea română trebuie să găsească soluții pentru a se deschide traficul prin acest punct de trece a frontierei. „Deocamdată se va da drumul la traficul mic, până la 3,5 tone”, a spus Gheorghe Flutur. Este de remarcat că a evitat elegant să amintească faptul că ucrainenii trebuiau să deschidă din 2014 punctul de frontieră respectiv și nici în 2016 nu au reușit. La fel cum nu a spus nici că proiectul comun se referea la deschiderea unui punct care să fie pentru traficul ușor, nu cel greu de mărfuri. „Ieri am fost acolo și am stabilit niște măsuri și pentru traficul camioanelor mai mari. Aici am rugat primarii de pe rută să fie foarte atenți, să ceară Companiei Naționale de Drumuri niște sensuri giratorii dacă se impun, cum ar fi de exemplu la Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Gălănești, Milișăuți. Dacă o să vină TIR-uri din Ucraina sau va fi trafic mai mult va trebui să avem sensuri giratorii în interiorul orașului Vicovu de Sus, la intersecția spre Brodina și în zona unde se face spre Bivolărie – Putna. Aici trebuie să vedem dacă încape sau nu. Acolo e discuția să semaforizăm dacă nu încape un sens giratoriu. La fel și intersecția Vicovu de Jos cu Voitinel. Dacă încape un sens giratoriu ar fi cel mai bine, dar se pare că tot pe semaforizare se va merge. Apoi vorbim de trecerile de cale ferată care sunt destul de anevoioase și vor trebui modernizate. Pentru podul de la Milișăuți am cerut Companiei de Drumuri să caute și să găsească o soluție pentru localnici. Ei au spus că până în primăvară vor termina acest pod. și a fost promisiunea făcută de directorul general de la Iași că vor face o trecere provizorie cum am avut la Verești, cu tuburi prin apă, iar TIR-urile mari să le dirijăm prin Ratoș, pentru că nu este altă soluție. Iar în zona Ratoș am solicitat suplimentarea de parazăpezi și mașini care să stea non-stop pentru că dacă un TIR blochează iarna că e gheață sau viscol o să avem probleme”, a mai spus Gheorghe Flutur. (D.P.)

Vezi si

Uniunea Națională a Barourilor din România a donat trei ambulanțe noi, complet utilate, către instituții spitalicești din Ucraina

La 25 noiembrie 2022, la sediul spitalului din localitatea Ciudei, Ucraina, a avut loc predarea …