Thursday , March 28 2024

Finalul de an școlar, sărbătorit în restaurante sau spații de joacă, în timp ce festivitățile de premiere au loc fără participarea părinților care nu s-au vaccinat

Consiliile de administrație ale școlilor au decis să dea prioritate elevilor din ani terminali și să organizeze premierea claselor a VIII-a și a XII-a pe terenurile de sport, astfel încât părinții care nu pot prezenta unul din documentele care să le permită accesul la festivitate să poată observa evenimentul de pe margine, de după garduri. Elevii mai mari sau părinții celor mici au optat pentru încheierea acestui an școlar total atipic într-o manieră mai prietenoasă, care să le permită să socializeze fără mască, să povestească despre planurile lor și să recupereze timpul pierdut în fața ecranelor . Cei mai mulți au organizat mese festive la restaurante și pensiuni sau un simplu prânz în aer liber, iar cei mici se vor putea bucura, alături de părinți și cadrele didactice, de o ieșire la o pizza sau câteva ore bune de distracție la un spațiu de joacă 

Festivitățile prilejuite de terminarea anului școlar pot fi organziate în spații deschise, cu participarea personalului didactic, a elevilor și doar a însoțitorilor care s-au vaccinat (pentru care au trecut minim 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare), care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau care pot dovedi că au trecut prin infectarea cu SARS-COV2. Complementar acestor măsuri, pentru participarea la aceste evenimente trebuie respectată regula distanțării sociale și purtarea măștii de protecție. Așadar, consiliile de administrație ale școlilor au decis să dea prioritate elevilor din ani terminali și să organizeze premierea claselor a VIII-a și a XII-a pe terenurile de sport, astfel încât părinții care nu pot prezenta unul din documentele care să le permită accesul la festivitate să poată observa evenimentul de pe margine, de după garduri. Elevii din clasele primare își vor primi diplomele în clase, departe de privirile părinților, iar în cazul absolvenților celorlalte clase organizarea premierii este decisă de diriginți.

Drept urmare, este lesne de înțeles că elevii mai mari sau părinții celor mici au optat pentru încheierea acestui an școlar total atipic într-o manieră mai prietenoasă, care să le permită să socializeze fără mască, să povestească despre planurile viitoare și să recupereze timpul pierdut în fața ecranelor. Cei mai mulți au organizat mese festive la restaurante și pensiuni sau un simplu prânz în aer liber, iar cei mici se vor putea bucura, alături de părinți și cadrele didactice, de o ieșire la o pizza sau câteva ore bune de distracție la un spațiu de joacă.

”Noi ne doream oricum să organizăm ceva frumos pentru copii, ca de final de an, însă inițiativa a aparținut învățătoarei, ceea ce ne-a bucurat și mai tare. Am organizat o ieșire la o pizzerie, după ce dumneai va face un fel de premiere în sala de clasă, când le va înmâna diplome și cărți copiilor. Anul acesta, cel mai mult le-a lipsit copiilor șansa să se împrietenească, să povestească, să socializeze. Regulile din clasă au fost strict respectate, iar ei nu au avut voie nici să mănânce împreună, nici să se joace în pauze, ci doar să vorbească unii cu alții de la distanță”, a spus Cornelia Bucur, mama unei eleve de clasa I.

Liceenii s-au organizat singuri și, în funcție de implicarea și originalitatea fiecăruia, au ”colorat” festivitatea de premiere și au dus-o la un alt nivel decât cel obișnuit, care implică diplome, medalii, plachete și trofee. Absolvenții Colegiului Național ”Ştefan cel Mare” Suceava și-au premiat elitele într-un cadru festiv încărcat de istorie, alegând ca locație pentru înmânarea distincțiilor Cetatea Sucevei, astfel că părinții și familiile lor au putut lua parte la emoția finalului de liceu alături de elevi și dascălii lor. Promoția 2021 a Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava a fost apreciată cu diplome, plachete și trofee în cadrul unei festivități clasice, păstrătoare de tradiții frumoase.

O festivitate inedită au pus la punct și absolvenții de la specializarea filologie ai Colegiului ”Nicu Gane” Fălticeni, îmbrăcați în costume specifice Greciei antice la evenimentul dedicat absolvirii clasei a XII-a, care și-au scris gândurile la final de liceu și le-au publicat într-o carte, sub numele reprezentativ ”12 Gânduri”.

Absolvenții clasei a XII-a de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului au decis să se diferențieze pe culori, prin purtarea unor tricouri inscripționate cu diferite mesaje.

Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni a decis ca, în cadrul festivității dedicate promoției 2021, să premieze și profesorii emeriți, pentru rezultatele școlare deosebite.

Reprezentanții colegiilor din județul Suceava s-au lăudat cu valorile lor din această promoție pe rețelele de socializare, postând fotografii care surprind fericirea absolvenților, diplomele obținute pe baza rezultatelor la învățătură în acest an școlar provocator și inedit, deopotrivă, astfel că familiile elevilor, în cea mai mare parte, au fost părtași emoțiilor de final de an online, așa cum s-a desfășurat și marea majoritate a cursurilor. (Oana NUȚU)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …