Thursday , November 30 2023

Fenomenul ”homeschooling”, monitorizat în continuare de IŞJ Suceava

Perioada vacanței de vară este, în fiecare an, prilej de evaluare a situației școlare a elevilor, iar părinții nemulțumiți de unele aspecte au ocazia de a face schimbări, spre binele copilului. În timp ce unii solicită transferul elevului dintr-o clasă în alta sau de la o școală la alta, alții iau măsuri mai drastice, de a retrage copiii din sistemul clasic de învățământ. Este vorba despre fenomenul de ”homeschooling” sau ”educație creștină acasă”, monitorizat atent în ultimii trei ani de către Inspectoratul Şcolar Județean Suceava. Din fericire, cele mai noi informații aduc vești bune, în sensul că nu au mai fost raportate cazuri noi de retragere a elevilor din școlile sucevene, ci revenirea copiilor care au luat altă cale, la decizia părinților.

”Monitorizăm în continuare fenomenul, însă nu putem interveni în deciziile părinților. Din ultimele informații referitor la homeschooling, avem câteva cazuri în care copiii s-au întors în școli, ceea ce e bine. Reînscrierea în sistemul de învățământ se face pe baza evaluării elevului, pentru a ști în ce clasă trebuie încadrat”, a precizat Grigore Bocanci, șeful IșJ Suceava.

”Homeschooling”-ul a ajuns în atenția factorilor decizionali din educație în urmă cu mai bine de doi ani, când o mamă din județul Suceava încerca cu disperare să-și reînscrie cei opt copii de vârstă școlară în sistemul de învățământ, după ce îi retrase pentru a-i înscrie la o fundație americană care promova acest tip de educație. Inspectoratul școlar Județean Suceava a dispus, la acea vreme, o inspecție tematică în cadrul căreia s-au colectat informații din absolut toate unitățile de învățământ din județ cu privire la cererile părinților de retragere a elevilor din sistemul educațional românesc, din ultimii doi ani școlari. A reieșit că 81 de elevi, din clasa pregătitoare și până la clasa a XI-a, au fost retrași de la școală de către părinții lor și au fost înscriși la fundații americane care fac educație de tip ”homeschooling”. Copiii în cauză proveneau din Marginea, Voitinel, Rădăuți, Vicovu de Jos, Bosanci, Plopeni, Măriței, Mitocu Dragomirnei și Suceava, și făceau parte din culte creștine, conform informațiilor prezentate de IŞJ. (O. NUȚU)

Vezi si

Bărbat de 39 de ani, găsit mort într-o casă cuprinsă de flăcări, la Huși – Preutești

În noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 02.30, un bărbat din satul Huși, …