Wednesday , December 7 2022

Fabrică de țigări clandestină descoperită la Cernăuți. Un tânăr român administra business-ul

Forțele de ordine din regiunea Cernăuți au oprit activitatea unei fabrici clandestine de țigarete. În imaginile relevante transmise de oficialități se vede cum au luat parte la această operațiune angajați ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Procuraturii, Grănicerilor și Poliției. Iar denumirea folosită este cea de „atelier interregional de fabricație a țigărilor”.

În timpul anchetei preliminare, oamenii legii au aflat că pentru activitatea sa ilegală un străin a folosit un depozit în raionul Cernăuți iar producția ilegală de bunuri sustrase accizelor a fost administrată de un cetățean de 25 de ani al unei țări vecine. Formularea neutră aparține comunicatelor oficiale și are o anumită notă de ambiguitate deoarece putea fi vorba de oricare din țările vecine ale Ucrainei. Chiar și dacă restrângem contextul la regiunea Cernăuți se observă limpede că și aici ar putea fi vorba despre Republica Moldova, nu neapărat despre România deoarece regiunea Cernăuți are graniță și cu Moldova și nu o dată s-a făcut referire despre contrabandă de la frontiera ucraineano-moldoveană.

De fapt, unul din portalurile de știri cernăuțene de limbă ucraineană a spus limpede că este vorba de un cetățean român. Fabrica de țigarete era prevăzută cu echipamente speciale semiautomate pentru un ciclu complet de producție. De asemenea, a achiziționat tot ce este necesar pentru fabricarea țigărilor contrafăcute: tutun ilegal, pachete de tutun, filtre și alte materiale perisabile.

În timpul percheziției autorizate, polițiștii au găsit: echipamente pentru fabricarea produselor din tutun; echipamente pentru măcinarea tutunului și producția de deșeuri; dispozitiv de ambalare a filmului; 1,2 tone de tutun; aproape 5000 de țigări ambalate în pachete; 63 de role de bandă de hârtie pentru confecționarea țigărilor; 21 cutii cu imprimare pentru ambalarea produselor finite și a altor materiale de ambalare; deșeuri de producție; alte dovezi fizice ale activității ilegale. Conform protocolului de studiu, probele de țigări fabricate ilegal furnizate nu îndeplinesc standardele de stat stabilite.

Polițiștii care efectuau respectiva anchetă l-au informat pe tânărul cetățean român privitor la suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni care s-ar putea încadra, generic, la ceea ce noi numit „grup organizat” și cele cu privire la fabricare ilegală, depozitare, vânzare sau transportul în scopul vânzării bunurilor supuse accizelor. O anchetă preliminară este încă în desfășurare. Oamenii legii verifică toate circumstanțele infracțiunii și identifică alte persoane care ar putea fi implicate în producția ilegală. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Conflict la Școala Gimnazială Zamostea. Directoarea a chemat Poliția în ajutor, iar o profesoară Ambulanța

Disensiunile dintre corpul profesoral și directoarea școlii din Zamostea mocnesc de ceva timp, iar la …