Saturday , April 20 2024

Explozia la blocul din Burdujeni a fost provocată de o acumulare foarte mare de gaze într-un apartament de la etajul 2. Autoritățile fac eforturi mari să-i ajute pe sinistrați

În urma exploziei de la blocul din Burdujeni, la fața locului s-au deplasat prefectul Alexandru Moldovan și primarul Ion Lungu, în calitatea loc de șefi ai comandamentelor județean, respectiv local pentru situații de urgență. Au avut loc ședințe ale comandamentelor respective iar, în după amiaza zilei de luni, a fost prezentată în conferință de presă o situație – sinteză a gravității faptelor.


Verificările au fost efectuate de o comisie formată din reprezentanți ai ISU, Inspectoratului în Construcții, Poliției, Poliției Locale și ai operatorilor de utilități. Din câte se pare, explozia a fost declanșată, cel mai probabil, de un arc electric de la întrerupătorul din dormitorul apartamentului unde se acumulaseră gaze.
La conferința de presă care a avut loc la sala Unirii a luat parte și comandatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, col. Costică Ghiață. „Explozia s-a produs în dormitorul apartamentului nr. 8 de la etajul doi al blocului 139 scara E. (…) Explozia a fost generată de o acumulare foarte mare de gaz metan și au fost afectate vecinătăți pe o raza de 20 de metri”, a afirmat inspectorul șef al ISU. În urma exploziei au rezultat pagube materiale importante atât în scara unde a fost explozia, cât și la scara alăturată, D. Potrivit şefului ISU Suceava, în jurul blocului explozia a afectat o centrală termică şi o clădire de locuit, precum şi 22 de autoturisme ce erau parcate în apropiere. Explozia a fost extrem de puternică şi a fost afectată structura de rezistenţă a clădirii, astfel că oamenii nu mai pot locui în apartamentele din cele două scări de bloc. Deocamdată, este greu de făcut evaluarea pagubelor pentru că este periculos de intrat în bloc.

Col. Costică Ghiața a spus că pompierii suceveni au fost anunțați de explozie la ora 4:04 și au ajuns la intervenție la ora 4:11, timp în care au parcus cei șapte kilometri.

Întrebat cu privire la împrejurările în care s-a produs explozia, col. Costică Ghiață, inspectorul șef al ISU Bucovina al județului Suceava, a spus că urmează să se stabilească exact de unde a provenit scăparea de gaz natural, precizând că centrala termică ce era amplasată pe balconul bucătăriei împreună cu aragazul a fost verificată în anul 2019 și trebuia reverificată în 2021 atenționând că este importantă verificarea tuturor instalațiilor potrivit programării. Cu toate acestea, Costică Ghiață a evitat să se pronunțe cu privire la o anumită vinovăție – de altfel, sarcina aceasta nu cade asupra ISU, potrivit legii – și nici să dea un răspuns la întrebarea privind scurgerile de gaz care, pare-se, nu au fost simțite de cei care locuiau în apartament.
Pe de altă parte, este de menționat și faptul că Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgentă – despre care a făcut referire prefectul Alexandru Moldovan și, ulterior, a informat primarul Ion Lungu – a fost validată, conform legii, la prânz și de Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă, structură condusă de prefectul județului. Prefectul a spus că unele familii și-au găsit deja adăpost la rude sau la prieteni. De altfel, prefectul Alexandru Moldovan a și specificat că este recunoscător administrației locale pentru modul în care s-a implicat.
De asemenea, prefectul a anunțat că va fi înființat un cont pentru ajutorarea acelor familii care au fost evacuate din cele două scări de bloc afectate de explozia de pe strada Rarăului. Prefectul Moldovan a precizat că va fi primul care va dona o anumită sumă și a făcut apel sucevenilor să ajute la rândul lor, în măsura în care este posibil. (D.P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …