Friday , March 29 2024

Eveniment în premieră pentru Suceava: Hora Unirii jucată prima dată în centrul orașului, pe 24 Ianuarie (FOTO, VIDEO)

Dacă anul trecut autoritățile au înțeles să marcheze evenimentul prin dezvelirea primei statui a făuritorului Unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, anul acesta o altă premieră a fost pentru Suceava: prima dată când se joacă Hora Unirii în centrul Sucevei!

În finalul manifestărilor a fost cântată Hora Unirii, după retragerea detașamentului de onoare și gărzii de la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În horă s-au prins oficialitățile prezente – prefectul Alexandru Moldovan, subprefectul Cristian Şologon de mână cu vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, viceprimarul Teodora Munteanu – cu toți ceilalți participanți: militari, funcționari, elevi.


Precizăm că ziua de 24 ianuarie este sărbătorită an de an ca aniversare a ceea ce mai este numită Mica Unire, respectiv actul prin care s-a consfințit unirea la 1859 a Principatelor Române extracarpatice: Moldova și Țara Românească.

În ceea ce privește „Hora Unirii”, ca orice început, a fost puțin mai „timid” în comparație poate cu alte orașe cum ar fi Bacău sau Iași unde este o tradiție îndelungată a se juca Hora Unirii pe 24 Ianuarie, în centrul orașelor respective. Totuși, fie și pentru „încurajare”, evenimentul merită remarcat. Mai ales că restul acțiunilor prin care s-au celebrat 164 de ani de la Mica Unire s-au încadrat în tiparele cunoscute și până acum: constituirea gărzii, ceremonia religioasă – față de care, totuși, remarcăm că nu a fost oficiată de vreun ierarh sucevean, ci doar de un sobor de preoți – urmată de depunerea de coroane (unde emoțiile unor elevi de la Liceul Militar nu au putut fi trecute cu vederea, mai cu seamă după ce au depus coroana), mesajul primului ministru dat citire de prefectul Alexandru Moldovan continuat apoi cu urmările acestuia din partea Instituției Prefectului, celelalte mesaje ale oficialităților.

Merită de remarcat însă faptul că, de o manieră consecventă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă a adus în discuție și faptul că anul acesta este „Anul Ciprian Porumbescu”, făcând o paralelă între unirea prin cultură și unirea Moldovei cu Țara Românească.

O altă premieră la evenimentele din acest an, de 24 Ianuarie a fost aceea că dacă anul trecut au participat primarul Ion Lungu și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, anul acesta nu au mai fost cei doi, ci au participat la evenimentele de la Iași. Este însă de precizat că după ce viceprimarul Teodora Munteanu a luat cuvântul – altminteri un discurs clar cu date și trimiteri corecte la una din cele mai dificile perioade din istoria poporului nostru legată de contextul Micii Uniri – a luat cuvântul consilierul personal al primarului Ion Lungu, Ovidiu Milici care a anunțat, printre altele, că la următoarea manifestare de acest gen un nou bust al unui corifeu al Unirii Moldovei cu Țara Românească va fi inaugurat: Mihail Kogălniceanu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Mai multe firme sucevene se înghesuie să prindă  contractul de șase milioane de euro pentru renovarea blocurilor din centrul Sucevei

Prelungită de la data de 20 martie la cea de 28 martie, cea mai mare …