Sunday , November 27 2022

Eșec la una din cele mai mari licitații pentru apă și canalizare din județ

Niciun ofertant nu s-a prezentat la licitația care a avut loc miercuri pentru „Construcția rețelelor de apă și apă uzată din localitatea Marginea” u este vorba, mai exact, de un lot a cărui valoare a fost estimată la 100,4 milioane lei fără TVA din cadrul unei alte licitații care privea și lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de apă-canal din Sucevița, numai că valoarea acestora ar fi de vreo treisprezece ori mai mică decât la Marginea.

Deși valoarea estimată a lucrărilor este uriașă, comparabilă cu cea pentru înființarea rețelelor de apă și canalizare de la orașul Vicovu de Sus unde valoarea estimată a fost cu doar 20 de mii de lei mai mari, pentru lotul de lucrări de construcție a rețelelor de apă și canalizare din Marginea nu a licitat nimeni. Asta în vreme ce pentru lucrările de la Vicovu de Sus au fost trei oferte iar deliberarea a avut loc în prima jumătate a acestui an, contractul încheindu-se cu asocierea firmelor CON BUCOVINA (Leader) alături de TOP SCAV și de LOIAL IMPEX și de SUMEC pentru suma de 98296635.89 lei fără TVA, reprezentând 97,88% comparativ cu suma estimată de 100.425.453 lei fără TVA.

Cauza probabilă este în mod evident reticența constructorilor din cauza creșterii foarte mari a prețurilor, creștere care nu mai este vizibilă de la un an la altul sau de la un semestru la altul, ci chiar de la o lună la alta. În cele ce urmează vom face o comparație între lucrările specificate în documentația de atribuire de la cele două licitații. Cu mențiunea că în cazul ambelor licitații au fost obiecte de activitate separate pe apă, respectiv apă uzată.

În cazul alimentării cu apă din Vicovu de Sus, Obiectul 1 este rețeaua ca atare de distribuție apă potabilă și anume 45.503 m de conducte polietilenă de înaltă densitate (PEID) cu diametru exterior (De) între 110 și 200 mm și rețeaua de distribuție apă potabilă din Bivolărie pe o lungime de 21816 m conductele PEID având De între 63 și 200 mm. Al doilea obiect în cazul rețelelor de alimentare cu apă este stații de pompare apă potabilă (SPAP): două în Vicovu de Sus și una în Bivolărie. În cazul sistemului de canalizare, există un obiect privind rețeaua de canalizare menajeră care în Vicovu de Sus are o lungime de 44.632 m, conductele fiind PEID Corugat și PEID PE100 RC/PP având De între 250 și 500 mm; în vreme ce la Bivolărie canalizarea menajeră are o lungime de 14324 m, cu un PEID Corugat având De între 250 și 400 mm. Cel de-al patrulea obiect este cu privire la stații de pompare apă uzată (SPAU) – cinci în Vicovu de Sus și trei în Bivolărie – și conducte de refulare aferente.

În cazul alimentării cu apă din Marginea, Obiectul 1 este rețeaua ca atare de distribuție apă potabilă și anume 67.346 m de conducte. În cazul sistemului de canalizare, există un obiect privind rețeaua de canalizare menajeră care în Marginea are o lungime de 60.402 m de rețele. Al treilea obiect în cazul de la Marginea este cu privire la stații de pompare apă uzată (SPAU) – zece la număr – și conducte de refulare aferente în lungime de 5.131 metri.

Este de menționat că pentru Marginea este în curs o licitație separată cu privire la finanțarea unei stații de epurare a apelor uzate. Valoarea estimată la licitația care a avut loc pe 16 mai pentru stația de epurare a apelor uzate de la Marginea este de 19.961.802 lei, fără TVA și facem precizarea că acolo au fost trei ofertanți – OCSA CONSTRUCTII SI INFRASTRUCTURA; Terra Dinamic SRL (Leader), DAVOGDARIS S.R.L., TERRA DINAMIC AG; ARCIF AG (Leader), AEG TEHNOLOGY SRL, AQUA TECHNOLOGY DESIGN – iar deliberarea cu privire la oferta câștigătoare a avut loc cu două zile mai devreme de licitația pentru apă-canal unde însă nu s-a prezentat nimeni. Cu alte cuvinte, indiferent când va fi atribuit contractul – este posibil, cel puțin teoretic, să fie contestații care să întârzie data semnării contractului – este foarte posibil ca lucrarea pentru stația de epurare să înceapă înainte de lucrarea pentru apă și canalizare iar atunci este de văzut cum vor fi sincronizate lucrările ulterioare pentru că este greu de crezut că probe la stația de epurare vor putea fi realizate în absența unui sistem de apă și canalizare. Nu este însă ceva care să fie neapărat privit ca o „situație fără ieșire” deoarece și la Vicovu de Sus, spre exemplu, licitația pentru stația de epurare a fost organizată și contractul a fost atribuit mai târziu cu aproape trei luni decât cel pentru sistemul de apă și canalizare, câștigător fiind una din firmele care au licitat și pentru stația de epurare de la Marginea. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Urmăriri și zeci de focuri de armă trase de polițiști în Suceava pentru prinderea unui șofer băut

Sâmbătă dimineață, in jurul orei 05:20 un echipaj de ordine publica din cadrul Sectiei 9 …