Monday , March 4 2024

Elevii navetiști din Vatra Dornei nu mai beneficiază de transport gratuit din această lună pentru că Ministerul Educației nu a plătit transportatorii

”Deocamdată sunt probleme cu naveta în Vatra Dornei. Nu mai beneficiază de transport gratuit elevii navetiști de la liceele <Ion Luca> și <Vasile Deac>, însă nu știm exact despre câți elevi este vorba. Noi am primit înștiințare de la transportatorii județeni că nu vor mai asigura gratuitatea transportului elevilor navetiști până nu li se vor deconta sumele pentru serviciile prestate, însă doar cei din zona Vatra Dornei au sistat cursele gratuite. IȘJ este intermediar în această problematică și, atât noi, cât și Consiliul Județean Suceava, am făcut deja toate demersurile necesare către Ministerul Educației pentru a debloca situația. Sperăm ca cel târziu săptămâna viitoare lucrurile să intre pe făgașul normal. Oricum, ei vor primi de la minister, din urmă, sumele datorate”, a declarat șeful IȘJ Suceava, Grigore Bocanci, care a ținut să precizeze că toate contractele operatorilor de transport care se ocupă de naveta elevilor sunt în regulă.

Naveta elevilor din județul Suceava, care a fost gratuită în acest an școlar, în perioada septembrie – noiembrie, ar urma să fie suportată din bugetele familiilor pentru că operatorii de transport nu mai sunt dispuși să muncească ”pe datorie”. Timp de mai bine de două luni, transportatorii au asigurat gratuitatea navetei elevilor, însă Ministerul Educației nu a decontat până acum niciun ban pentru abonamentele emise de aceștia. Astfel de probleme sunt în mai toate județele, însă unii transportatori au dat dovadă de mai multă răbdare până la soluționarea situației, cauzată de lacune legislative, în timp ce alții nu-și mai permit din punct de vedere financiar să continue în acest fel. ”Începând cu luna decembrie 2023, operatorii de transport rutier de călători din județul Suceava vor fi în imposibilitatea financiară de a mai elibera titluri de călătorie gratuite pentru elevi, motiv pentru care vă rugăm să faceți toate demersurile necesare către Ministerul Educației pentru ca transportatorii să-și poată recupera cheltuielile efectuate cu transportul acestora iar elevii să beneficieze de transport gratuit”, se arată în adresa înaintată de Asociația Operatorilor de Transport Rutier Suceava către IȘJ Suceava.

În județul nostru, până în momentul de față, doar în zona Vatra Dornei naveta gratuită a elevilor nu mai este asigurată de transportatori, după cum a informat Inspectoratul Școlar Județean Suceava. ”Deocamdată sunt probleme cu naveta în Vatra Dornei. Nu mai beneficiază de transport gratuit elevii navetiști de la liceele <Ion Luca> și <Vasile Deac>, însă nu știm exact despre câți elevi este vorba. Noi am primit înștiințare de la transportatorii județeni că nu vor mai asigura gratuitatea transportului elevilor navetiști până nu li se vor deconta sumele pentru serviciile prestate, însă doar cei din zona Vatra Dornei au sistat cursele gratuite. IȘJ este intermediar în această problematică și, atât noi, cât și Consiliul Județean Suceava, am făcut deja toate demersurile necesare către Ministerul Educației pentru a debloca situația. Sperăm ca cel târziu săptămâna viitoare lucrurile să intre pe făgașul normal. Oricum, ei vor primi de la minister, din urmă, sumele datorate”, a declarat șeful IȘJ Suceava, Grigore Bocanci, care a ținut să precizeze că toate contractele operatorilor de transport care se ocupă de naveta elevilor sunt în regulă.

Potrivit noii legi a Educației, transportul elevilor la școală este gratuit, însă birocrația pune probleme din cauză că nu au fost prevăzute situațiile excepționale din teritoriu, Mai exact, în lege nu este precizată procedura de decontare a navetei pentru elevii care locuiesc în zone unde consiliile județene nu au încehiate contracte cu transportatorii, astfel că naveta nu se poate deconta. În aceste situații, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța că se vor acorda sume forfetare stabilite de fiecare consiliu județean după o formulă de calcul propusă într-un proiect de hotărâre de Guvern menit să elucideze situația transportului elevilor. Potrivit acestui proiect de HG, elevii ar urma să primească banii înapoi pentru perioada în care au plătit naveta din bani proprii.

La nivelul județului Suceava sunt 123 de operatori de transport ce deservesc traseele județene, iar lista operatorilor de transport și a traseelor deservite pentru zona metropolitană cuprinde 12 linii de traseu.

Normele de transport școlar care aplică prevederile din noua lege a educației sunt în vigoare de la începutul lunii septembrie a.c. Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora. Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre. Termenul de plată pentru serviciile prestate este de 30 de zile de la data depunerii facturii la IȘJ, care transmite documentele către Ministerul Educației, pentru a se vira sumele necesare decontării transportului elevilor. De la începutul anului școlar și până în prezent, ministerul nu a făcut plățile aferente. (Oana NUȚU)

 

 

 

 

 

Vezi si

Urmărire cu focuri de armă la ieșirea din Suceava spre Adâncata. Un tânăr de 21 de ani, fără permis, a fost reținut

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în Burdujeni, la orele 00:50, polițiștii suceveni au efectuat …