Thursday , April 25 2024

Efective sporite și măsuri suplimentare pentru minivacanța de 1 Mai, anunțate de reprezentanții suceveni ai principalelor structuri ale Ministerului de Interne  

În preajma minivacanței de 1 Mai, reprezentanții Poliției de Frontieră Suceava, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, ai Poliției sucevene și ai ISU Suceava au anunțat că vor acționa cu efective suplimentare în această perioadă pentru ca sucevenii și turiștii să petreacă aceste zile libere în siguranță. De asemenea, reprezentanții structurilor Ministerului de Interne au transmis și recomandări pentru cetățeni, pentru evitarea oricărui incident.

Alina Petraru, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava, a arătat că în acest sfârșit de săptămână, la nivelul structurilor Poliției de Frontieră Suceava, aproximativ 600 de polițiști de frontieră vor desfășura activități de supraveghere și control la frontiera de stat, activități de prevenire și combatere a infracționalității transfrontaliere, precum și controlul documentelor de călătorie în punctele de trecere a frontierei Siret și Vicovu de Sus.

”Precizăm faptul că polițiștii de frontieră suceveni mențin permanent legătura cu autoritățile de frontieră ucrainene, astfel încât orice eveniment înregistrat în zona de responsabilitate să fie cercetat în comun, în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun. În momentul de față, în cele două puncte de trecere a frontierei de la nivelul județului Suceava nu se înregistrează timpi de așteptare crescuți. De asemenea, dacă situația o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieșire din țară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei”, a declarat Alina Petraru.

Conform acesteia, în perioada 21-27 aprilie, prin cele două puncte de trecere a frontierei Siret și Vicovu de Sus, s-au efectuat formalitățile de frontieră atât pe sensul de intrare în România, cât și pe cel de ieșire din țară, pentru 40.000 de persoane, din care 28.000 au fost cetățeni ucraineni. Totodată, prin aceleași puncte de trecere au fost procesate 15.000 de mijloace de transport, din care 5000 au fost camioane. ”În toată această perioadă, Poliția de Frontieră se va afla la datorie și va acționa în sistem integrat, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport în mod eficient, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava

Căpitanul  Costinel Dascălu, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean, a anunțat că Jandarmeria Suceava va intensifica misiunile de ordine, siguranță publică executate independent și în sistem integrat la nivelul județului Suceava, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru creșterea gradului de siguranță al cetățeanului.

De asemenea, jandarmii montani vor executa activități de informare și acordare de asistență turiștilor și persoanelor aflate în dificultate, precum și de prevenire și combatere a faptelor care aduc atingere normelor de conviețuire socială. Pentru cetățenii care alerg să-și petreacă timpul liber în natură, atragem atenția cu privire la respectarea prevederilor privind desfășurarea activităților de picnic să desfășoare activitățile de picnic numai în zonele special amenajate și sau zonele indicate pentru acest tip de activitate, să lase locurile în care au desfășurat activitatea de picnic curate și nealterate, să arunce deșeurile doar în locurile special amenajate, să aprindă focuri doar în locurile special amenajate și să îl supravegheze în permanență, să nu hrănească animalele sălbatice și să evite contactul cu acestea”, a transmis căpitanul Costinel Dascălu. Acesta a reamintit faptul că, dacă sunteți victimele sau martorii unor fapte de natură contravențională sau penală, puteți solicita direct sprijin jandarmilor aflați în dispozitiv, precum și apelând numărul de urgență 112.

Simona Sava, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, a anunțat că în perioada minivacanței de 1 mai, specialiștii centrului vor desfășura la nivelul județului activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale ”Consumul de droguri ne privește pe toți”. Conform Simonei Sava, acțiunile preventive vor fi centrate în principal în spații de recreaționale aglomerate, care în aceste zile libere vor reprezenta atracții turistice, zonele turistice sau de agrement, evenimentele cu public numeros festivaluri, concerte, târguri, zilele orașelor.

”Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să nu consumați băuturi alcoolice din sticle desfăcute, să supravegheați prepararea băuturilor solicitate, să fiți atenți la prieteniile ocazionale și să nu dați curs conflictelor spontane. Cele mai frumoase amintiri sunt cele pe care ți le amintești a 2-a zi. Atât pentru siguranța dvs. cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra sănătății fizice, cât și psihice, modifică senzațiile și percepțiile, atenția și gândirea și generează tulburări în întreaga viață afectivă, emoțională, dar și în comportamentul celor care le consumă”, a spus coordonatoarea Centrului Antidrog Suceava. Aceasta a reamitit faptul că Agenția Națională Antidrog  oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată medico-psiho-socială pentru consumul și dependența de droguri. În cazul unor situații deosebite, puteți apela telverde 0800870070 sau numărul unic de urgență 112.

Ionuț Epureanu, comisar șef de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava,  a oferit sucevenilor, dar și turiștilor care se vor afla pe raza județului, câteva recomandări și măsuri pe care Poliția Română le ia pentru siguranța acestora.

”În primul rând, vă informăm că în această minivacanță, zilnic, peste 250 de polițiști vor fi la datorie. Vor fi acolo pentru ca circulația rutieră să se desfășoare în condiții de siguranță, dar și pentru ca sucevenii, dar și turiștii să petreacă zilele libere fără incidente. Totodată, forțe speciale și forțe suplimentare de intervenție sunt pregătite în orice moment pentru a interveni la evenimente nedorite. Le reamintim participanților la trafic, în special care se vor deplasa pe drumurile naționale și europene, că polițiștii suceveni vor acționa cu toată aparatura din dotare, respectiv cu toate aparatele etilotest și etilometru, dar și cu aparatele radar”, a informat comisarul șef Ionuț Epureanu.

De asemenea, acesta le-a reamintit tuturor cetățenilor să aibă grijă la măsurile de prevenție pe care le iau, în special în zonele aglomerate, polițiștii continuând în această perioadă campania ”Sărbători în siguranță”, promovând recomandări cu privire la siguranța patrimonială, dar și personală a persoanelor.

”Le dorim în toată această perioadă să aibă zile plăcute în Suceava și celor care vizitează județul nostru și asigurăm că vom fi acolo pentru orice intervenție. Toți cei care sunt în situații deosebite sunt îndrumați să apeleze cu încredere serviciul 112. Suntem acolo în slujba dvs.”, a mai spus reprezentantul  Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Maiorul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava, a spus că în minivacanța prilejuită de Ziua Internațională a Muncii, pompierii militari suceveni sunt pregătiți să acționeze cu mijloacele tehnice de intervenție din dotare pentru stingerea incendiilor, pentru acordarea primului ajutor medical de urgență și pentru salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

”În următoarea perioadă, zilnic, peste 150 de pompieri suceveni, cu autospeciale de stingere, ambulanțe SMURD, autospeciale pentru intervenție la înălțime, autospeciale pentru descarcerare și alte mijloace tehnice specifice se vor afla în dispozitiv pentru gestionarea situațiilor de urgență care se pot produce la nivelul județului și nu numai”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Pompierii suceveni recomandă cetățenilor care aleg să meargă în această perioadă la grătar să respecte următoarele măsuri preventive:

  • pregătiți focarul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autoritățile locale,
  • respectați instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor afișate sau dispuse de personalul silvic și nu aprindeți focul în pădure,
  • sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere și aprinderea focului la o distanță mai mică de 100 m de liziera pădurii,
  • supravegheați permanent copiii și nu-i lăsați să se joace cu focul;
  • de asemenea, prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în condiții de siguranță și la distanțe care să nu permită propagarea flăcărilor la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la gospodăriile învecinate.

”În speranța că vom petrece cu toții această perioadă în liniște, vă rugăm să fiți responsabil și să profitați înțelept de această perioadă împreună cu cei dragi”, a încheiat maiorul Alin Găleată. (O.S.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …