Wednesday , May 18 2022

Educatoarea arestată pentru agresarea sexuală a trei fetițe are susținători în mediul online care cred în nevinovăția ei

Impactul emoțional produs de detaliile făcute publice de anchetatorii care se ocupă de cazul educatoarei Maria Podolac, de 51 de ani, mamă a doi copii, angajată la Grădinița cu Program Normal Bosanci, s-a materializat în cuvinte greu de reprodus, adresate în principal de părinți care s-au arătat oripilați de cazul ieșit la iveală zilele trecute. Pe de altă parte, sunt câteva voci care au avut curajul de a susține că preferă să aștepte finalizarea anchetei, susținând că educatoarea este un om bun, care iubește copiii, are o experiență incontestabilă și nicio abatere disciplinară în cei 20 de ani de experiență și că nu o cred vinovată de faptele care au dus la arestarea ei, timp de 30 de zile. Este vorba despre colegi sau oameni care o cunosc din punct de vedere profesional. În apărarea profesorului de la Costâna, pe care o elevă de 14 ani îl acuză de avansuri cu conotație sexuală, au sărit doar vreo două persoane – foști elevi sau părinți ai unor copii care l-au avut profesor de biologie pe Vicențiu Dragomir Chiseliță, apreciind că a fost un dascăl bun și comunicativ și că nu pot crede că ar fi în stare de avansuri sexuale la adresa elevelor sale. Despre el, colegii au spus că nu-și mai făcea treaba în ultima perioadă și că absenta de la muncă.

Reacțiile sucevenilor care au aflat, la finalul săptămânii trecute, despre cazurile de agresiune sexuală ce vizează două cadre didactice din județ se adună cu sutele în mediul online. Totuși, sunt destul de mulți cei care cred încă în nevinovăția educatoarei, dar și a profesorului de biologie și nu ezită să afirme public acest lucru, deși tabăra celor care condamnă comportamentul celor doi este mult mai numeroasă și mai vocală.

Impactul emoțional produs de detaliile făcute publice de anchetatorii care se ocupă de cazul educatoarei Maria Podolac, de 51 de ani, de la Grădinița cu Program Normal Bosanci, s-a materializat în cuvinte greu de reprodus, adresate în principal de părinți care s-au arătat oripilați de cazul ieșit la iveală zilele trecute. Mai mult, faptul că acuzațiile ce i se aduc educatoarei vizează agresarea a trei fete, nu doar una, cu vârste fragede, a aprins și mai mult spiritele pe rețelele de socializare. Pe de altă parte, sunt câteva voci care au avut curajul de a susține că preferă să aștepte finalizarea anchetei, susținând că educatoarea este un om bun, care iubește copiii, are o experiență incontestabilă și nicio abatere disciplinară în cei 20 de ani de experiență și că nu o cred vinovată de faptele care au dus la arestarea ei, timp de 30 de zile. Este vorba despre colegi sau oameni care o cunosc din punct de vedere profesional. Afirmațiile acestora au strâns zeci de aprecieri, însemnând că mai sunt și alte persoane care nu sunt convinse de vinovăția educatoarei.

”O cunosc și eu pe educatoarea în cauză și da, la o primă vedere, pare un om normal, care își vede de treabă. Dar dacă o instanță a dispus arestarea pentru 30 de zile a unui om este clar că există probe suficiente care să justifice acea decizie. Cursul anchetei va dezvălui tot ce este de dezvăluit, deci să lăsăm organele competente să-și facă treaba. Eu atât pot să spun, ca părinte, că nu pot concepe asemenea fapte și că este cutremurător acest caz”, a spus inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Cel de-al doilea caz de agresiune sexuală prezentat de autorități la finalul săptămânii trecute vizează un profesor de biologie, în vârstă de 59 de ani, de la Școala Gimnazială Costâna. Acesta este acuzat că ar fi făcut avansuri sexuale unei eleve de 14 ani, care a înregistrat discuțiile și le-a spus părinților cele petrecute, fiind anunțată imediat Poliția. În apărarea profesorului au sărit doar vreo două persoane – foști elevi sau părinți ai unor copii care l-au avut profesor de biologie pe Vicențiu Dragomir Chiseliță, apreciind că a fost un dascăl bun și comunicativ și că nu pot crede că ar fi în stare de așa ceva. Totuși, acest caz nu a stârnit atât de multe reacții comparativ cu celălalt, fiind vorba, în primul rând, despre intenție, și nu fapte consumate, dar și pentru că în cazul educatoarei este vorba despre copii cu vârste foarte mici. În privința acestui cadru didactic, colegii nu au sărit în apărarea sa, cum s-a întâmplat cu educatoarea de la Bosanci. ”Profesorul de biologie din Costâna nu-și mai făcea treaba în ultima perioadă, absenta, umbla aiurea. Tocmai de aceea i-a fost refuzată solicitarea de a obține ore de dirigenție”, a explicat adjunctul IȘJ Suceava, inspectorul Puiu.

Anchetele sociale și disciplinare, în paralel cu cea a Poliției

Vineri, 14 ianuarie 2022, polițiștii suceveni au reținut două cadre didactice acuzate de agresiuni sexuale asupra unor fetițe, în două dosare distincte.

În primul caz este vorba despre un profesor la Şcoala Gimnazială ”Vasile Bumbac” Costâna, structură a Şcolii Gimnaziale Todirești, Chiseliță Vicențiu Dragomir, în vârstă de 59 de ani. În data de 12 ianuarie, profesorul i-ar fi făcut avansuri sexuale unei eleve de 14 ani, care a înregistrat discuțiile cu profesorul, le-a povestit părinților ce a pățit, aceștia anunțând Poliția. Vineri, 14 ianuarie, polițiștii au dispus reținerea barbatului pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat instanței competente care a dispus arestarea pentru 30 de zile.

În cel de-al doilea caz, totul a pornit de la faptul că, în data de 6 decembrie 2021, o femeie de 51 de ani din Suceava a reclamat faptul că autoturismul său, parcat în fața blocului, a fost incendiat. În cursul zilei de 17 decembrie, polițiștii au identificat autorul incendierii, reținându-l pentru 24 de ore, ulterior bărbatul fiind arestat. Însă din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul care a incendiat mașina este tatăl a două fetițe, una de 3 ani și cealaltă de 7 ani, și ar fi recurs la acest gest pentru a se răzbuna pe proprietara mașinii incendiate, Maria Podolac, educatoare la grădiniță din cadrul Şcolii Gimnaziale din Bosanci,  pe care a acuzat-o de viol și agresiune sexuală asupra ambelor sale fiice.

Din verificările ulterioare ale Poliției s-a  conturat ideea că aceste acte de agresiune sexuală (femeia le-ar fi introdus fetițelor degetele în vagin) asupra minorelor au existat, fiind identificată chiar și o a treia victimă, tot de 7 ani, existând suspiciunea rezonabilă cu privire la agresiuni sexuale repetate. În urma probatoriului administrat și a două percheziții, efectuate vineri pe raza localităților Suceava și Bosanci, s-a dispus reținerea femeii pentru 24 de ore. Ulterior, femeia a fost arestata pentru 30 de zile.

Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a demarat anchete la cele două școli, iar psihologii din cadrul DGASPC vor consilia cele trei fetițe de la Bosanci abuzate și se va face o anchetă socială în cadrul familiei educatoarei, aceasta fiind mamă a doi copii. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

 Primarul Sucevei își cere scuze pentru întreruperea furnizării apei calde

În conferința de presă de miercuri, 18 mai, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, și-a cerut …