Thursday , July 18 2024

DSP Suceava semnalează o înmulțire a cazurilor de tuse convulsivă

Copiii sub vârsta de 1 an sunt cei mai susceptibili să dezvolte complicații severe, inclusiv pneumonia sau alte probleme respiratorii care pot duce la deces. Imunitatea la bacteriile care provoacă apariția cazurilor de ”tuse măgărească” poate fi dobândită prin vaccinare (vaccinul DTPa în copilărie și vaccinul Tdap în adolescență și adulți) sau prin trecerea prin boală, deși imunitatea naturală nu este permanentă și poate scădea în timp.

În acest an, în județul Suceava s-a înregistrat un număr semnificativ de cazuri de tuse convulsivă, cunoscută și ca ”tuse măgărească”, dacă e să comparăm situația cu anul 2023. Direcția de Sănătate Publică a informat că au fost confirmate, de la începutul anului și până în prezent, 23 cazuri de tuse convulsivă, comparativ cu anul trecut, când au fost confirmate doar 2 astfel de cazuri.

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis, este o boală respiratorie contagioasă cauzată de bacteriile Bordetella pertussis, care sunt extrem de contagioase și se transmit de la o persoană la alta prin picături de salivă expulzate în aer atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Tusea convulsivă se caracterizează prin episoade repetate de tuse severă și spasmodică, adesea însoțite de o respirație profundă și zgomotoasă. Aceste episoade de tuse pot fi atât de intense încât pot provoca vărsături, episoade de sufocare și, în cazurile severe, pot duce la complicații grave, în special la copiii mici. În cazurile mai ușoare, tusea convulsivă poate fi confundată inițial cu o răceală sau o infecție respiratorie obișnuită, dar se caracterizează prin tuse persistentă și paroxistică care persistă săptămâni întregi. Rata de infectare în rândul persoanelor nevaccinate este foarte mare. Perioada de incubație pentru pertussis este de obicei între 7 și 10 zile, dar poate varia între 4 și 21 de zile.

Simptomele tusei convulsive sunt dificultăți de respirație, tuse violentă, tuse rapidă frecventă, aport insuficient de lichide, nas înfundat, febră scăzută, tuse ușoară, ocazională (nu se manifestă la bebeluși), apnee (pauze în respirație care pun viata în pericol) și cianoză (aspect albastru sau purpuriu al pielii) la bebeluși și copii mici.

DSP transmite că vaccinarea este cea mai bună modalitate de prevenire a bolii, dar tratamentul timpuriu cu antibiotice poate ajuta la reducerea severității și la prevenirea răspândirii bolii în comunitate. Copiii sub vârsta de 1 an sunt cei mai susceptibili să dezvolte complicații severe, inclusiv pneumonia sau alte probleme respiratorii care pot duce la deces.

Imunitatea la Bordetella pertussis poate fi dobândită prin vaccinare (vaccinul DTPa în copilărie și vaccinul Tdap în adolescență și adulți) sau prin trecerea prin boală, deși imunitatea naturală nu este permanentă și poate scădea în timp.

Factorii care cresc riscul de a dezvolta pertussis sau complicații includ lipsa vaccinării, expunerea la persoane infectate și condiții care afectează sistemul respirator.

În perioada 1 ianuarie – 30 mai a.c., au fost administrate pentru prevenirea tusei convulsive un număr de 9.267 doze de vaccin. Direcția de Sănătate Publică Suceava dispune de un număr suficient de doze de vaccin pertussis, care sunt distribuite lunar medicilor de familie, conform solicitărilor. (O. N.)

 

Vezi si

Gospodărie din Ipotești, distrusă de un incendiu pornit de la un aragaz nesupravegheat

Joi, în jurul orei 12.30, a fost semnalat un incendiu la o casă de locuit …