Tuesday , April 16 2024

DSP Suceava avertizează populația să consume apă numai din surse controlate, după ce R. Moldova a depistat vibrionul holerei în probe de apă

Inspectorii sanitari sunt îngrijorați deoarece în Republica Modova a fost depistat vibrionul holerei în probe de apă, pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Medicii de familie din județul Suceava au fost înștiințați să anunțe de urgență DSP dacă apar pacienți cu diaree severă și deshidratare. De asemenea, triajul epidemiologic la Vama Siret va fi mult mai strict.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică avertizează populația să consume apă numai din surse controlate și să se prezinte de urgență la medic dacă apar simptome de diaree și deshidratare. În același timp și medicii de familie din județ au fost înștiințați să anunțe DSP-ul dacă apar pacienți cu astfel de simptome.

Îngrijorarea sanitarilor suceveni a făcut să se accentueze verificările din cadrul triajului epidemiologic din Vama Siret și să fie verificate dacă sunt respectate regulile de igienă din taberele de refugiați. ”Având în vedere informarea primită din partea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile privind depistarea în probe de apă a vibrionului holeric în Republica Moldova, Direcția de Sănătate Publică a județului Suceava a luat următoarele măsuri: efectuează cu atenție sporită triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere, atentionează rețeaua medicală din teritoriu privind anunțarea imediată telefonică a cazurilor suspecte către Direcția de Sănătate Publică și recoltarea de probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator.

Direcția de Sănătate Publică Suceava recomandă populației să consume apă de băut numai din surse controlate (autorizate), să respecte cu rigurozitate regulile de igienă privind spălarea mâinilor, precum și regulile privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate, să evite scăldatul în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată”, a declarat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică.

Holera reprezintă o boală infecțioasă epidemică acută. Se caracterizează prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare severă. Această boală poate fi fatală. Este cauzată de bacteria Vibrio cholerae. În ciuda faptului că este ușor de tratat, holera se estimează că afectează între trei și cinci milioane de persoane în fiecare an și provoacă peste 100.000 de decese la nivel mondial.

Din cauza deshidratării severe, ratele de mortalitate sunt ridicate atunci când nu este tratată, în special la copii și sugari. Moartea poate surveni la adulții infectați în câteva ore. Cei care se vindecă dezvoltă o imunitate pe termen lung împotriva bacteriei Vibrio cholerae. Holera, în prezent, este rară deoarece există sisteme sanitare bine dezvoltate. Cu toate acestea, se recomandă celor care călătoresc în Asia, Africa și în anumite părți ale Americii Latine să se protejeze împotriva holerei, având în prealabil făcute vaccinările adecvate și să consume numai apă fiartă sau din sticle sigilate, respectând regulile de igienă. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Atenţionare meteo ANM de ploi torenţiale, vijelii şi grindină

Jumătatea de vest a județului Suceava și Transilvania,  Banatul, sudul Crișanei și în zonele montane …