Saturday , February 4 2023

DSP a epuizat stocurile de lapte praf gratuit

Ministerul Sănătății nu a repartizat nicio cutie județului nostru, de la începutul anului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au dat primăriilor ”cu țârâita”, ceea ce mai aveau de anul trecut. De la începutul anului, 891 de sugari au avut nevoie de lapte praf

Direcția de Sănătate Publică Suceava a epuizat stocul de lapte praf, iar Ministerul Sănătății nu a  repartizat județului nostru nici măcar o cutie, de la începutul acestui an. Primăriile din județ au primit ”cu țârâita” din stocul rămas de anul trecut dar nimeni nu știe ce ce va întâmpla de acum, deoarece nu sunt semne că stocul de lapte parf va fi refăcut prea curând. De la începutul anului, 891 de sugari s-au încadrat în prevederile legislației și au beneficiat de lapte plaf gratuit, iar în ultimele trei luni, DSP a distribuit în județ, lapte praf pentru 95 de copii, până în luna septembrie fiind distrinuite aproape 10.000 de kilograme de lapte praf.

Conform reglementărilor, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între zero și 12 luni care nu beneficiază de lapte matern și care se încadrează în următoarele criterii: au mame care prezintă contraindicații ale alăptării ca urmare a unor boli grave, și anume TBC pulmonar activ, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficiență renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză sau au mame infectate cu HIV sau care fac tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, consumă droguri, sunt dependente de alcool sau tutun. De asemenea, au dreptul la gratuitate copiii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare sub limita inferioară a normalului vârstei, din cauza insuficienței laptelui matern. Decizia privind acordarea laptelui praf se mai ia dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții: copilul nu a recuperat greutatea de la naștere după două săptămâni de viață, copilul cu vârsta cuprinsă între zero și opt luni crește în greutate cu mai puțin de 500 de grame pe lună sau copilul cu vârsta mai mare de opt luni crește în greutate cu mai puțin de 250 de grame pe lună. Primesc lapte praf gratuit și copiii care au fost adoptați, copiii aflați în plasament sau cei ale căror mame au decedat. Fiecare sugar poate beneficia de șapte până la nouă cutii de lapte praf pe lună, în funcție de recomandarea medicului de familie.

Menționăm că din luna ianuarie a acestui an, 285 de copii au avut greutate mică la naștere și au beneficiat de produse dietetice specific pentru a împiedica dezvoltarea malnutriției, dintre care 91 au fost doar în ultimele trei luni. Cei mai mulți, și anume 74, au fost născuți la Spitalul Județean. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Mare show mare, săptămâna viitoare la Suceava. Carla’s Dreams și Horia Brenciu vor concerta la 635 de ani de atestare documentară a orașului

Manifestările dedicate împlinirii a 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de …