Friday , October 7 2022

DSP a cheltuit anul trecut mai bine de jumătate din fonduri pentru imunizarea anticovid și testarea RT-PCR

Sume importante s-au cheltuit și cu tratamentul pacienților din secțiile de Terapie Intensivă. In același timp, se observă o scădere considerabilă a fondurilor alocate principalelor programe naționale de sănătate publică derulate la nivelul județului.

DSP, Suceava, sediu

Direcția de Sănătate Publică Suceava a cheltuit, în cursul anului trecut, sume importante de bani, pentru imunizarea anticovid a populației cât și pentru testarea RT-PCR, pentru diagnosticarea pacienților infectați cu Coronavirus. ”S-au asigurat fondurile necesare derulării programelor naționale de sănătate publică, derulate prin DSP Suceava, astfel Programul național de imunizare a primit 2.370.000 lei și Programul Național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare a primit 238.000 lei. Pentru Programul Național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare- Testare RT-PCR s-au cheltuit 1.387.000 lei pentru testările RT-PCR efectuate în cadrul laboratorului de biologie moleculară din cadrul DSP Suceava, precum și 7.490.000 lei pentru laboratorul Dorna Medical și alți 4.308.000 lei pentru laboratorul Biotest”, a explicat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

În tot acest timp, programe importante de sănătate publică derulate în județul nostru, au suferit din cauza fondurilor insuficiente. Pentru Programul național de supraveghere și control al infecției HIV s-au alocat pentru anul trecut, doar 12.000 de lei iar pentru Programul Național de prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc determinanți din mediul de viață și muncă, suma de 10.000 lei. Subprogramul de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate a primit 6.000 de lei, Programul Național de sănătate a femeii și copilului, prin profilaxia distrofiei la copiii cu vârstă cuprinsă între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern prin administrare de lapte praf a avut pentru anul trecut, suma de 325.000 lei.

”S-au asigurat și fondurile necesare Programelor Naționale de Sănătate Publică derulate prin unitățile sanitare cu paturi: Programul Național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare-Testare RT-PCR care a primit 1.271.000 lei pentru testările RT-PCR efectuate în cadrul laboratorului de biologie moleculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sf Ioan cel Nou” Suceava și 1.013.000 lei pentru Spitalul municipal Vatra Dornei”, a completat Gabriela Băncilă.

Cei 250 de pacienți suceveni diagnosticați cu HIV au primit tratamente în valoare de 3.758.000 lei, prin Programul național de supraveghere și control al infecției HIV. În total, în județul nostru sunt 267 de suceveni diagnosticați cu această maladie, dar nu toți beneficiază de tratament antiviral. Ceea ce este foarte îngrijorător, este faptul că în cursul anului trecut 60 de suceveni au primit acest diagnsotic. ”1.131 persoane au fost testate cu teste rapide HIV, din care zece au fost pozitive. Alte 2.006 persoane au fost testate cu teste ELISA HIV 1+2, din care 21 pozitive, 956 gravide testate cu teste rapide HIV din care trei pozitive și 1.795 gravide testate cu teste ELISA HIV 1^2 din care trei pozitive, din care 567 gravide testate în maternitate cu teste rapide HIV din care una pozitivă. Au fost testați și 70 bolnavi TBC, cu teste rapide HIV, din care doi pozitivi, 72 bolnavi TBC testați cu teste ELISA HIV 1^2, din care trei au fost pozitivi. Trebuie menționat că au fost și 105 testări voluntare cu teste rapide HIV, din care cinci pozitive și 139 testări voluntare cu teste ELISA HIV 1+2, din care 15 pozitive”, a explicat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt DSP.

Instituția suceveană a mai direcționat anul trecut, suma de 220.000 de lei către Programul național de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei, 131.000 lei pentru Programul național de depistare precoce activa a cancerului prin screening organizat, Subrogramul de depistare precoce activa a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau la populația feminină elegibilă în regim de screening și 12.000 de lei pentru Programul național de sănătate mintală si profilaxie in patologia psihiatrică. Programul național de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umană a primit 32.000 lei. La nivelul județului nostru se mai derulează Programul național de sănătate a femeii și copilului – Profilaxia malnutriției la copiii cu greutate mică la naștere, pentru care s-au alocat 15.000 lei, Prevenirea deficiențelor de auz prin screening auditiv la nou-născuți, program care a primit 9.000 lei, iar pentru Profilaxia sindromului de izoimunizare Rh s-au alocat 28.000 de lei. ”DSP a acoperit și costul acțiunilor prioritare pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut (AP-IMA), unde a decontat 666.000 lei, pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici în secțiile A.T.I. (AP-ATI), adulți și copii, în valoare de 986.000 mii lei, iar pentru neonatalogie s-au dat 218.000 mii lei. Au fost decontate și acțiuni prioritare pentru tratamentul pacienților critici cu leziuni traumatice acute (AP-TRAUMA), în valoare 51 mii lei, acțiuni prioritare pentru monitorizarea, tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular acut (A.P.-A.V.C.-a.c.) în valoare de 257.000 lei și acțiuni prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile de Boli Infecțioase (A.P.-IE/ER pentru care s-au dat 975.000 lei”, a încheiat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

2.500 de mașini mai vechi de 15 ani din municipiul Suceava vor fi casate prin “Rabla Local” 

Conform noilor prevederi ale legii, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de …