Tuesday , February 27 2024

Două unități de învățământ propuse a fi desființate, cinci urmează a fi înființate, iar alte două transformate

Şcoala Primară nr. 1 Văleni, comuna Mălini, și GPN Cărăuși – Iacobeni ar urma să fie desființate din cauza efectivelor mici, iar copiii să fie transportați la unitățile de învățământ cu personalitate juridică. Urmează să intre în rețeaua de învățământ a județului, începând cu anul școlar viitor, două creșe – cea de la Fălticeni, recent finalizată, și Creșa nr. 1 din centrul Sucevei, care trece în subordinea Ministerului Educației. De asemenea, trei grădinițe vor fi înființate, și anume una cu program normal, la Petia, comuna Bunești, și două cu program prelungit, la Liteni și la Horodnic de Sus.

Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a transmis Ministerului Educației propunerea de modificare a rețelei școlare pentru anul școlar 2023-2024, căruia îi aparține decizia aprobării sau modificării rețelei școlare. Două unități de învățământ ar urma să fie desființate, din cauza efectivelor mici de copii: Şcoala Primară nr. 1 Văleni, comuna Mălini, și GPN Cărăuși – Iacobeni. În cele două cazuri, copiii vor fi transportați la unitățile de învățământ cu personalitate juridică.

Potrivit documentului, urmează să intre în rețeaua de învățământ a județului, începând cu anul școlar viitor, două creșe – cea de la Fălticeni, recent finalizată, și Creșa nr. 1 din centrul Sucevei, care trece în subordinea Ministerului Educației. De asemenea, trei grădinițe vor fi înființate, una cu program normal, la Petia, comuna Bunești, și două cu program prelungit, la Liteni și la Horodnic de Sus. ”Creșa nouă de la Fălticeni trebuie evaluată de ARACIP pentru a obține autorizație de funcționare, dar se pare că are toate șansele să obțină documentele necesare pentru a începe activitatea anul școlar viitor”, a precizat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IșJ Suceava.

IŞJ a informat că alte două unități școlare vor fi transformate, și anume Grădinița cu Program Normal Bucșoaia, care va deveni cu program prelungit, și Grădinița cu Program Prelungit Iacobeni, care va avea din toamnă program normal.

Rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular se organizează de către autoritățile administrației publice locale, cu avizul conform al IșJ, având la bază evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ. Într-o primă fază, a fost realizat proiectul de rețea școlară de către fiecare consiliu local în parte, însoțit de un raport argumentativ privind structura rețelei școlare propuse să funcționeze în anul școlar următor, care apoi a fost transmis către IŞJ Suceava, cu solicitarea de emitere a avizului conform. (Oana NUȚU)

Vezi si

Consiliul Județean așteaptă de la Guvern peste 100 de milioane de euro pentru spitalul de copii de la Suceava

Proiectul spitalului de pediatrie ar putea să fie finanțat chiar anul acesta de Guvernul României. …