Thursday , March 28 2024

Două sonde de gaz metan vor fi instalate la Mălini și Slatina

Romgaz a inițiat demersurile pentru amplasarea a două sonde de gaze naturale pe teritoriul comunei Slatina și al comunei Mălini, în perimetrul cunoscut cu numele Drăceni (o veche denumire a unei părți din comuna Slatina) și unde este planificată instalarea mai multor sonde u deocamdată, cel puțin așa indică ultimele demersuri în vederea obținerii acordului de mediu pentru „lucrări pregătitoare provizorii, foraj și probe de producție”, ar fi vorba de sondele Drăceni 8 și Drăceni 11.

Image by ArtPhoto_studio on Freepik

Suprafața totală pe care se va amplasa sonda 8 Drăceni – situată pe raza comunei Mălini – este de 6.600 mp din care 5.150 mp va fi careul de foraj, platforma instalației de foraj depășind 2.200 mp. În interiorul perimetrului va fi amanjat un drum care va fi și betonat, de altfel. Sonda se va fora la adâncimea de 1850 m cu ajutorul unei instalații de foraj tip 125 tf cu acționare independentă. Lucrările la sondă vor dura circa 134 zile, din care: lucrări amenajare careu – 15 zile, lucrări mobilizare instalație de foraj – 15 zile, foraj sondă – 39 zile, probare strate – 20 zile, lucrări demobilizare instalație foraj – 15 zile, lucrări demobilizare careu și redare – 30 zile. Locația proiectată a sondei 8 Drăceni este amplasată în extravilanul comunei Mălini, la cca. 2,5 Km sud – vest de centrul comunei Slatina. Nu întâmplător, accesul la sondă se va face din drumul județean 209B la o distanță de aproximativ 500 m de centrul satului Herla iar sonda se va amplasa la 50 m distanță de drumul comunal care face legătura dintre drumul 209B și satul respectiv.

Suprafața totală pe care se va amplasa sonda 11 Drăceni – situată pe raza comunei Slatina – este de 6.165 mp din care 5.582 mp va fi careul de foraj, platforma instalației de foraj depășind 2.100 mp. În interiorul perimetrului va fi amanjat un drum care va fi și betonat, de altfel. Locația proiectată a sondei 11 Drăceni este amplasată în extravilanul comunei Slatina, la cca. 2 Km nord – est de centrul localității Slatina. Sonda se va fora la adâncimea de 1250 m cu ajutorul unei instalații de foraj tip 125 tf cu acționare independentă. Lucrările la sondă vor dura circa 120 zile, din care: lucrări amenajare careu – 15 zile, lucrări mobilizare instalație de foraj – 15 zile, foraj sondă – 27 zile, probare strate – 18 zile, lucrări demobilizare instalație foraj – 15 zile, lucrări demobilizare careu și redare – 30 zile. Decopertarea solului fertil pe o adâncime de 20 cm; pământul fertil va fid epozitat în depozitul de pământ fertil amenajat la marginea careului sondei, fiind apoi reutilizat pentru reconstrucția ecologică a amplasamentului după terminarea lucrărilor. Această prevedere va fi valabilă și în cazul sondei 8 Drăceni, nu doar la sonda 11.

În vederea prevenirii accidentelor și pentru protecția calității apei sunt prevăzute: executarea unui șanț din pământ cu scopul preluării apelor pluviale curate și evacuarea dirijată a acestora în afara zonei; racordarea șanțului de scursori la bazinul de colectare. Pentru protecția calității apelor subterane, se prevăd și alte măsuri, care au în vedere prevenirea accidentelor sau reducerea impactului: săparea primului interval în zona pânzelor de apă freatică cu fluide de foraj nepoluante (naturale) pe bază de apă și argilă; tubarea și cimentarea până la suprafață a coloanei de ancoraj, pentru a proteja stratele traversate; executarea operațiilor de cimentare conform proiectului de foraj și cu supraveghere atentă; dalarea platformei tehnologice și a drumului interior; platforma tehnologică este prevăzută cu pantă de scurgere către șanțul pereat de colectare scursori; executarea de șanțuri pereate cu plăci de beton pentru colectarea apelor pluviale interioare careului, ape de spălare, scursori; habele de depozitare a detritusului se montează îngropat; executarea operațiilor de tratare – condiționare a fluidului în sistem închis.

Şi la Mălini, după cum și la Slatina, activitatea de foraj va trebui să se desfășoare cu respectarea strictă a tehnologiei și măsurilor de protecție prevăzute în proiect astfel încât să nu afecteze solul, subsolul, apele de suprafață și subterane din afara careului sondei. În ambele cazuri, valoarea lucrărilor pentru protecția mediului a fost estimată la 87.563,29 lei iar lucrările necesită în fiecare caz cel puțin 170 tone de nisip și peste 3.000 de tone de balast, precum și în jur de 10 metri de apă tehnologică pe zi. De altfel, atât la sonda 8 Drăceni, cât și la sonda 11 Drăceni, se are în vedere o construcție minieră specială, de formă cilindrică, verticală sau înclinată, caracterizată printr-un raport mare între lungime (adâncime) și diametru, executată cu instalații speciale. Eventualele scurgeri lichide accidentale de pe platforma sondei vor fi recuperate în beciul betonat și impermeabilizat al sondei, de unde cu ajutorul unei pompe vor fi reintegrate în circuitul fluidului de foraj. Atât la Mălini, cât și la Slatina, tehnologia de foraj aplicată este tehnologia forajului rotativ, cu circulația directă. Sondele fiind în ambele cazuri de explorare – des­chidere gaze, nu s-a prognozat deocamdată capacitatea de producție. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Comuna Cârlibaba continuă să se dezvolte în cel de-al patrulea mandat al primarului Gabriel Danciu

 Dispensarul Medical este primul dintre cele șase proiecte care urmează să fie finalizate în această …