Saturday , September 24 2022

Doi pui de urs, rămași orfani după ce mama lor a fost împușcată, transferați de la Vatra Dornei, în prima zi de Paști, la sanctuarul de la Zărnești

Problema pare a fi mult mai complicată, deoarece ursoaica cu trei pui, în vârstă de un an, fuseseră relocați din zona Predeal, în urmă cu 3 săptămâni, în zona de munte din județul Suceava, la Broșteni – localitatea cu cele mai multe atacuri ale urșilor și cele mai mari pagube înregistrate din cauza suprapopulării. Asociația ”Casa lui Patrocle” – Animal Rescue, AMP Libearty și Ursulețul Cârcotaș, împreună cu localnicii din Vatra Dornei au colaborat pentru salvarea acestor suflete. După anunțarea succesului misiunii de salvare a celor doi pui, a fost semnalată prezența unui urs mic în zona Șarul Dornei, despre care se crede că ar fi al treilea pui al ursoaicei omorâte.

În preajma sărbătorilor pascale, o mână de oameni dedicați salvării animalelor s-au mobilizat exemplar și au depus eforturi mari pentru a salva doi pui de urs rămași orfani după ce mama lor a fost împușcată, în urmă cu o săptămână, în Vatra Dornei. Puii au ajuns, într-un final, în sanctuarul de la Zărnești, chiar în prima zi de Paște. Asociația ”Casa lui Patrocle” – Animal Rescue, AMP Libearty și Ursulețul Cârcotaș, împreună cu localnicii din Vatra Dornei au colaborat pentru salvarea acestor suflete.

Problema pare a fi mult mai complicată, deoarece ursoaica cu trei pui, în vârstă de un an, fuseseră relocați din zona Predeal, în urmă cu 3 săptămâni, în zona de munte din județul Suceava, la Broșteni – localitatea cu cele mai multe atacuri ale urșilor și cele mai mari pagube înregistrate din cauza suprapopulării.

”Puii de urs rămași orfani din Vatra Dornei au pășit acum (duminică, 24 aprilie, n.red.) pragul Sanctuarului Liberty din Zărnești. O mamă ursoaică împușcată pe 19 aprilie. Din trei pui, doar doi au fost salvați, despre cel de-al treilea nu se știe absolut nimic. Revoltător în această poveste este faptul că această ursoaică cu trei pui a fost relocată LEGAL de către autoritățile din Predeal și primită LEGAL de către autoritățile din județul Suceava. Culmea, Broșteni fiind localitatea cu cele mai mari dezastre produse de urși, cu cele mai multe atacuri și cele mai mari pagube înregistrate din cauza suprapopulării. În aceste două zile de foc, am vorbit cu mai toate autoritățile prezente în peisaj și încă n-am reușit să aflăm care autoritate din județul Suceava și-a dat acordul și semnătura pentru acest transfer și pentru un astfel de dezastru. Pe românește, Broșteniul geme de urși, autoritățile se plâng de urși și tot autoritățile bagă cu bună știință această ursoaică printre curțile oamenilor? Care este scopul? Regie pentru susținerea suprapopulării? Vânătoarea? Braconajul? Sau poate despăgubirile pentru daune? Cine ne raspunde? Buimaică, flămândă, dezorientată și alungată de urșii teritoriali din Broșteni, ursoaica a ajuns în Vatra Dornei. Aici a intrat în curțile oamenilor, pagubele au fost câteva rațe și câțiva iepuri. A fost ucisă în noaptea de 19 aprilie. Culisele poveștii sunt în ceață. Am stat două zile în Dorna, le-am pus pe toate cap la cap, am refăcut firul evenimentului, am vorbit cu oameni ale căror mărturii sunt cutremurătoare. Autoritățile implicate și-au prezentat rapoartele oficiale. Iar, acum că avem liniște, vom așeza și noi pe hârtie propriul raport și cealaltă față a poveștii văzută și trăită prin ochii sufletelor noastre – îl vom pune pe masa autorităților din Suceava și îl vom face public”, au relatat reprezentanții Asociației ”Casa lui Patrocle”, care au punctat că salvarea celor doi pui de urs se datorează eforturilor comune depuse de prefectul Alexandru Moldovan, echipei AMP Libearty –Bear Sanctuary, care a așteptat puii cu brațele deschise, Ursulețul Cârcotaș, oamenilor din Vatra Dornei, Salvamont Vatra Dornei, la care a contribuit, cu o bună organizare, și Primăria Vatra Dornei.

După anunțarea succesului misiunii de salvare a celor doi pui, a fost semnalată prezența unui urs mic în zona Șarul Dornei, despre care se crede că ar fi al treilea pui al ursoaicei omorâte. (Oana NUȚU)

Vezi si

Încă un pas pentru operaționalizarea transportului metropolitan din jurul Sucevei

18 autobuze electrice și 32 de microbuze electrice vor fi achiziționate pentru municipiul Suceava, orașul …