Thursday , June 24 2021

Doi polițiști suceveni, trimiși în judecată pentru că au luat mită

Unul a primit de la un șofer 50 de lei, altul 300 de lei. Faptele s-au petrecut în toamna lui 2018, iar acum este trimis în judecată alături de cei doi polițiști și un șofer care a dat mită

În data de 29 aprilie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, pentru săvârșirea unor  infracțiuni de corupție și de serviciu.

Astfel, agentul de poliție Andrei Răzvan H. este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de uzurparea funcției,  constând în aceea că  la data de 02.10.2018, în intervalul orar 20.00-20.30, în calitate de lucrător de poliție care nu are aviz de poliție judiciară și nici nu a fost desemnat polițist rutier, în timp ce se afla în timpul serviciului de patrulare în vederea asigurării ordinii și siguranței publice, a efectuat acte ce nu intră în atribuțiile sale de serviciu și obținând pentru sine un folos necuvenit, prin aceea că a urmărit în trafic și a oprit un autovehicul al cărui conducător auto a săvârșit o contravenție rutieră (nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare), i-a solicitat actele la control și a primit de la acesta suma de 50 lei pentru a nu-l sancționa contravențional la regimul rutier, activitate ce nu intra în conținutul atribuțiilor sale de serviciu, în acest mod vătămând și interesele instituției din care face parte, respectiv Poliția Română – I.P.J. Suceava.

Andrei Răzvan H. este acuzat și de săvârșirea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, constând în aceea că la data de 06.12.2019, după ce a aflat de la apărătorul ales în urma studierii de către aceasta a dosarului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, că infracțiunea de uzurparea funcției pentru care avea calitatea de suspect a fost cercetată ca urmare a denunțului formulat de un alt lucrător de poliție, a divulgat fără drept, la datele de 06.12.2019, 07.12.2019 și în zilele următoare din luna decembrie 2019, faptul că lucrătorul de poliție a avut calitatea de denunțător, colaborator și martor în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în care era cercetat, divulgând astfel informații nedestinate publicității cu privire la identitatea și calitatea unei persoane audiată în această cauză penală, deși procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, iar părțile și subiecții procesuali principali au obligația de a păstra confidențialitatea sau secretul datelor și actelor de care au luat cunoștință cu ocazia consultării dosarului.

Costică O., actualmente pensionar, care era agent de poliție la data săvârșirii faptelor, este trimis în judecată pentru  luare de mită, constând în aceea că   la data de 10.11.2018, în intervalul orar 12.49 – 13.05, în calitate de lucrător de poliție desemnat polițist rutier, a oprit în trafic un conducător auto pentru că acesta nu ar fi respectat culoarea roșie a semaforului, deși în fapt acesta trecuse pe culoarea galbenă a semaforului, lucrătorul de poliție primind de la conducătorul auto suma de 300 lei în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu legate de constatarea încălcării prevederilor art. 53 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 și de aplicarea contravenției prev. de art. 99 pct.15 din OUG nr. 195/2002, respectiv aplicarea unei sancțiuni contravenționale care nu a implicat suspendarea dreptului de a conduce, precum și un cuantum rezonabil al amenzii contravenționale.

Al treilea inculpat, Constantin G., este acuzat de săvârșirea infracțiunii de dare de mită, el fiind șoferul care la data de 10.11.2018, în intervalul orar 12.49 – 13.05, conducea pe drumurile publice un autoturism și  fiind oprit de polițistul Olariu pentru că nu ar fi respectat culoarea roșie a semaforului, i-a oferit și dat acestuia suma de 300 lei în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestuia legate de constatarea încălcării prevederilor art. 53 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 și de aplicarea contravenției prev. de art. 99 pct.15 din OUG nr. 195/2002, respectiv aplicarea unei sancțiuni contravenționale care să nu implice suspendarea dreptului de a conduce, precum și un cuantum rezonabil al amenzii contravenționale.

În timpul urmăririi penale a fost luată măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui autoturism aparținând celui de al doilea inculpat, până la concurența sumei de  300 lei, pe care a primit-o cu titlu de mită.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Vezi si

Comunicat de presă privind finalizarea proiectului Nr. M2 – 1121