Saturday , April 20 2024

Toți pacienții COVID internați în spitalul Suceava sunt nevaccinați. „Dacă oamenii nu se vaccinează, vom retrăi haosul de anul trecut”

Din nefericire, in spitalul sucevean sunt internați și doi copii. Paturile din secția de Terapie Intensivă Covid sunt ocupate în totalitate. Dacă anul trecut pacienții cu forme grave erau trecuți de 70 de ani, acum sunt mulți pacienți cu vârste de 30 și 40 de ani, cei mai în vârstă având 60 de ani

Cadrele medicale sucevene sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea din ultimele zile a numărului pacienților diagnosticați cu Covid 19, pacienți care în mare parte au fost infectați cu varianta Delta a coronavirusului.

Secția de Boli Infecțioase a spitalului sucevean este închisă pentru pacienții non-covid, iar secția de Terapie Intensivă Covid nu mai are niciun pat liber. Medicii se tem să vor ajunge din nou într-o situație similară cu cea de anul trecut, dacă populația nu conștientizează importanța vaccinării împotriva Covid 19, deoarece toți pacienții internați acum la Spitalul Județean sunt nevaccinați.

Medicii infecționiști ridică neputincioși din umeri și nu au ce răspuns să ofere pacienților care suferă de alte afecțiuni și ar avea nevoie de spitalizare în această secție. ”Sunt 39 de pacienți adulți și doi copii, diagnosticați cu COVID. Mai sunt doi pacienți în zona tampon, iar șapte pacienți sunt internați în secția de Terapie Intensivă. Toți au forme medii și svere, formele ușoare nu se internează la noi. Vorbim despre pacienți tineri cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. Toți sunt nevaccinați. Dacă nu se gândesc la ei, măcar la alții poate se gândesc. Avem pacienți pe care nu avem unde să-i trimitem. Pe unii cu septicemii sau diverse infecții, îi mai internăm în spitalul nou în secțiile Medicală sau Nefrologie, dar sunt alții, cum ar fi cei cu HIV, care au nevoie de evaluare și tratament dat de medicul infecționist, dar acest lucru este imposibil la Suceava. Ne este frică de un vaccin pe motiv că nu e testat suficient, că are reacții adverse, acestea fiind motivele invocate în general, un vaccin care este aprobat la nivel mondial, nu doar în câteva țări. Toate medicamentele au reacții adverse, unele mai frecvente, altele poate mai grave, dar beneficiile depășesc riscurile. Și numărul persoanelor care au reacții adverse grave este semnificativ mai mic decât numărul persoanelor care beneficiază de efectele pozitive ale medicamentului respectiv. Plus că multe dintre reacțiile adverse sunt tratabile”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Mulți medici suceveni se declară în favoarea obligativității vaccinării, considerând că doar în acest fel se poate evita o situație deja cunoscută Sucevei, când am fost numiți ”Lombardia României”, dând exemplu faptul că variola s-a eradicat prin obligativitatea vaccinării, fapt menționat în Legea Organizării Sanitare, lege publicată în decembrie 1910. Articolul 54 din această lege menționa faptul că ”pentru prevenirea variolei, vaccinațiunea și revaccinațiunea cu vaccin animal sunt obligatorii pntru toți locuitorii țării. Vaccinațiunea și revaccinațiunea sunt gratuite. Orice copil trebuie vaccinat până la etatea de șase luni. Revaccinațiunea este obligatorie între 9 și 12 ani. În caz de epidemie de variolă, toț locuitorii comunei se vor revaccina”.

Nu doar secția de Boli Infecțioase a spitalului sucevean începe să se umple, situația fiind foarte gravă și în secția de Terapie Intensivă Covid, unde nu mai este niciun pat liber. ”Paturile din secția Terapie Intensivă Covid a Spitalului Județean Suceava sunt din nou ocupate toate cu pacienți pozitivi, nevaccinați, în stare generală foarte gravă. Deși speram să nu retrăim acele 14 luni de groază din pandemie, se pare că ne îndreptăm în acea direcție. Se pare că populația nu a învățat nimic din această pandemie. Singurul tratament eficient rămâne prevenția, mai ales prin vaccinare”, a declarat medicul Adrian Vasilcovici, șeful secției de Anestezie-Terapie Intensivă, ATI Suceava. (Cristina RUȘTI)  

Vezi si

Autoutilitară încărcată cu lemn fără acte, descoperită ca fiind sub sechestru cu ajutorul aplicației ”E-dac”

Folosind  aplicația E-Dac, polițiștii suceveni au reușit sâmbătă dimineață identificarea și imobilizarea un autoturism ce …