Friday , April 19 2024

Doar 95 de directori școlari din județul Suceava sunt pe post în urma unui concurs, însă mandatele lor vor expira la sfârșitul lunii august

”Opinia mea sinceră în legătură cu organizarea concursurilor pentru directori școlari după noile criterii, anunțate de ministrul Educației, este că implicarea autorităților locale este prea mare. Își vor pune oamenii lor în funcții și nu va mai conta omul cu adevărat valoros, apt să conducă o școală, pentru că nu oricine are abilitățile necesare pentru a fi director școlar. În schimb, consider că este oportun ca personalul didactic să aibă șansa să-și spună părerea în privința candidatului pentru postul de director”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu, responsabil cu managementul resursei umane în cadrul IŞJ Suceava  

În vara acestui an directorii unităților de învățământ vor fi desemnați în urma promovării unui concurs, care va avea cel puțin două probe, în cadrul cărora vor fi evaluate mai multe abilități, pe care Ministerul Educației își dorește ca managerii școlari să le aibă. Discuțiile purtate la nivel de minister pe această temă iau în calcul și posibilitatea scoaterii la concurs a postului de director administrativ, care ar urma să pună în aplicare acele proiecte ce vor primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că examenul scris pentru ocuparea funcțiilor de conducere în școli va avea loc pe 27 iulie și că, foarte probabil, nota minimă de promovare va fi 7.

Cei care vor promova această prima etapă vor avea de susținut, mai apoi, proba interviului, în perioada septembrie-octombrie. Aceasta vizează o altă schimbare majoră, după cum a anunțat ministrul de resort, și anume componența comisiilor care vor evalua astfel candidații. Se dorește ca din comisie să facă parte reprezentanți ai școlii, ai inspectoratului și ai autorităților locale.

Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu, responsabil cu managementul resursei umane, este de părere că punctul de vedere al cadrelor didactice din școală trebuie luat în calcul la desemnarea directorului, însă implicarea autorităților locale în luarea unei astfel de decizii vine la pachet cu riscul de a tăia de pe listă candidați valoroși. ”Opinia mea sinceră în legătură cu organizarea concursurilor pentru directori școlari după noile criterii, anunțate de ministrul Educației, este că implicarea autorităților locale este prea mare. Își vor pune oamenii lor în funcții și nu va mai conta omul cu adevărat valoros, apt să conducă o școală, pentru că nu oricine are abilitățile necesare pentru a fi director școlar. În schimb, consider că este oportun ca personalul didactic să aibă șansa să-și spună părerea în privința candidatului pentru postul de director”, a declarat inspectorul Puiu. Potrivit acestuia, la momentul actual, în cele peste 200 de unități de învățământ cu personalitate juridică din județ mai există 95 de directori școlari care ocupă posturile în urma promovării unui concurs, însă mandatele lor vor expira la sfârșitul lunii august.

Restul, conform procedurii în vigoare la data începerii actualului an școlar, au fost numiți, de către inspectorul școlar general, cu avizul Consiliului de Administrație al IŞJ Suceava, prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de 31 august 2021. Au fost selectați privind încadrarea în funcțiile de director sau director adjunct doar acei candidați care sunt cadre didactice titulare, au cel puțin gradul II sau au dobândit titlul științific de doctor, sunt membre în Consiliul Național de Experți în Management Educațional, calificativul ”Foarte bine” pe ultimii patru ani școlari, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii doi ani școlari și sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, la concursul din luna iulie, vor putea participa toți candidații care se cred îndreptățiți să devină director școlar și că nu se va mai ține cont de apartenența la Corpul experților în management educațional. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …