Friday , April 19 2024

După aproape trei luni de scandaluri, directoarea Școlii Gimnaziale Zamostea, eliberată din funcție de IȘJ Suceava

Directoarea Școlii Gimnaziale Zamostea, Dana Botezatu, a promovat concursul pentru ocuparea postului vacant de conducere a unității anul trecut și provine din colectivul școlii, însă foștii săi colegi de catedră nu au tolerat tipul de management pe care aceasta l-a adoptat. Cadrele didactice au reclamat la IȘJ că sunt urmărite pe camerele video din unitate și se simt hărțuite, că nu se ține cont de părerea lor, ci le sunt impuse tot felul de lucruri și decizii, iar atmosfera la locul de muncă este încordată, drept urmare actul didactic are de suferit. Mai mult decât atât, în luna noiembrie 2022, disensiunile au atins un punct maxim, când a fost chemată Poliția pentru a calma spiritele încinse. ”S-a decis eliberarea din funcție, în urma a 8 voturi pentru, 4 împotrivă și o absență. Urmează ca interimatul să fie asigurat de un membru al Consiliului de Administrație al școlii, până la numirea unui director, în funcție de recomandările consiliului din unitate”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IȘJ Suceava.

Dana Botezatu (foto: Facebook)

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava s-a întrunit de trei ori într-o singură săptămână pentru a lua o decizie în cazul directoarei Școlii Gimnaziale Zamostea, a cărei demitere a fost solicitată, încă din luna decembrie anul trecut, de către angajații unității, care au lansat o serie de acuzații la adresa acesteia, exprimând tot felul de nemulțumiri legate de modul în care sunt tratați (detalii AICI)

Săptămâna trecută, joi, CA al IȘJ Suceava a dezbătut situația conflictuală de la școala din Zamostea, însă au fost exprimate 5 voturi pentru păstrarea în funcție a directoarei, 5 împotrivă și o abținere, astfel că nu s-a luat nicio decizie la acel moment. Marți, 31 ianuarie a.c., CA s-a reunit din nou pentru a supune la vot eliberarea din funcție a directoarei, iar de această dată rezultatul a fost de 6 la 7, pentru menținerea în funcție. De menționat că cele două ședințe au avut la bază discuții centrate pe raportul de audit realizat de inspectorii școlari în urma evaluării reclamațiilor și acuzațiilor formulate de angajații școlii, în vederea transmiterii unui răspuns Consiliului Profesoral, care luase decizia demiterii directoarei Dana Botezatu. A treia ședință de CA, din data de 2 februarie, a fost organizată de IȘJ Suceava pentru a dezbate decizia eliberării din funcție a directoarei, luată de Consiliul de Administrație al unității de învățământ. ”În cadrul celor două ședințe de CA al IȘJ în care s-au analizat reclamațiile Consiliului Profesoral voturile au fost strânse, deoarece unele sesizări s-au confirmat, altele nu. În ședința de azi (joi, n.red.) s-a discutat votul acordat de Consiliul de Administrație al școlii, care a solicitat schimbarea directoarei. S-a decis eliberarea din funcție, în urma a 8 voturi pentru, 4 împotrivă și o absență. Urmează ca interimatul să fie asigurat de un membru al Consiliului de Administrație al școlii, până la numirea unui director, în funcție de recomandările consiliului din unitate”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IȘJ Suceava.

Șeful IȘJ Suceava: ”Nu am vrut să aprobăm demiterea directoarei de la  Zamostea imediat după decizia CA al școlii, pentru că riscam să creăm un precedent și să ne trezim cu alte situații de acest gen”.

Directoarea Școlii Gimnaziale Zamostea, Dana Botezatu, a promovat concursul pentru ocuparea postului vacant de conducere a unității anul trecut și provine din colectivul școlii, însă foștii săi colegi de catedră nu au tolerat tipul de management pe care aceasta l-a adoptat. Încă de la bun început situația dintre conducere și angajații școlii a fost tensionată și nu a existat o comunicare pașnică. Cadrele didactice au reclamat la IȘJ că sunt urmărite pe camerele video din unitate și se simt hărțuite, că nu se ține cont de părerea lor, ci le sunt impuse tot felul de lucruri și decizii, iar atmosfera la locul de muncă este încordată, drept urmare actul didactic are de suferit. Mai mult decât atât, în luna noiembrie 2022, disensiunile au atins un punct maxim, când a fost chemată Poliția pentru a calma spiritele încinse. Directoarea s-a luat la ceartă cu o profesoară, pe care a acuzat-o că o filmează cu telefonul, însă aceasta a explicat că doar își bea cafeaua și joacă un joc pe telefon. În acel moment, directoarea a solicitat prezența unui agent de poliție din comună, acuzând că este hărțuită. Până să ajungă agentul la fața locului, printr-un apel la 112, profesoara respectivă a solicitat prezența Ambulanței, pentru că i s-a făcut rău în timp ce se certa cu directoarea, acuzând probleme de tensiune, drept urmare a fost preluată pentru investigații medicale.

Problemele din școală au fost aduse la cunoștința IȘJ Suceava, care a efectuat atunci o inspecție la Școala Gimnazială Zamostea, fiind investigată și reclamația cadrelor didactice care cereau demiterea directoarei. Până să ia inspectoratul o decizie în acest caz, Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Zamostea a votat, la începutul lunii decembrie 2022, eliberarea din funcție a directoarei, însă IȘJ Suceava a decis să le dea răgaz atât conducerii, cât și colectivului unității de învățământ să găsească o modalitate de a colabora, în interesul elevului, mai ales că funcția a fost ocupată în urma unui concurs organizat de Ministerul Educației.

”Nu am vrut să aprobăm demiterea directoarei de la  Zamostea imediat după decizia CA al școlii, pentru că riscam să creăm un precedent și să ne trezim cu alte situații de acest gen. Noi am fi vrut să o lăsăm pe directoare în funcție măcar până la finalul anului școlar, să vedem cum se descurcă și dacă se schimbă ceva, apoi să decidem. Dar colectivul școlii a fost prea determinat să fie demisă, nu a mai fost cale de împăcare sau de soluționare a problemelor”, a explicat șeful IȘJ Suceava. (Oana NUȚU)

Vezi si

Aeroportul Sucevei s-a menținut pe locul 5 în primul trimestru al anului cu privire la numărul de pasageri

Finalul trimestrului 1 al acestui an a găsit aeroportul „Ştefan cel Mare” pe un loc …

3 comments

  1. Și la Sc Bilciuresti Dambovita se intampla astfel de abuzuri.
    Afara cu aceste javre care ajung in funcție și uita de elevi.

  2. Mai este un caz si la CN Mihai Eminescu, unde o diriginta a clasei de acolo a ajuns sa se planga in fata elevilor de comportamentul directoarei.

  3. Afara cu directoarea Hladiuc de la Liceul Alimentar.Jos MAFIA!