Sunday , April 28 2024

Direcția pentru Agricultură susține că până pe 28 martie vor fi contractate lucrările la sistemul antigrindină, dar licitația încă nu-i gata 

Până la data de 28 martie 2024 vor fi atribuite contractele pentru realizarea punctelor de lansare din sistemul antigrindină al județului Suceava. Opt astfel de puncte vor fi amenajate în județul Suceava și anume la: Burla, Bursuceni, Comănești, Fântâna Mare, Hănțești, Horodniceni, Şerbăuți și Vulturești. O informare în acest sens a fost prezentată de către Direcția Județeană pentru Agricultură Suceava la ședința Colegiului Prefectural.

După cum a informat anul trecut cotidianul Obiectiv de Suceava, licitația pentru proiectare și execuție a fost organizată de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor de Ziua Bucovinei, adică pe data de 28 noiembrie. Autoritatea respectivă și-a propus – în baza unei fundamentări din partea Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iași – amenajarea a nu mai puțin de 20 de puncte de lansare (PL) a rachetelor antigrindină în județele Suceava și Botoșani.

În aceste două județe unde funcționează un așa numit Grup de Combatere Suceava-Botoșani au fost planificate amenajările de PL-uri pentru 2024. Valoarea pentru cele 20 PL rachete antigrindină – Proiectare și execuție lucrări de construcții montaj – a fost estimată la 14.787.660 lei fără TVA, dar licitația a fost lotizată – câte un PL pe fiecare lot – iar pentru fiecare fiind estimată aceeași valoare de proiectare și execuție, anume de 739.383 lei fără TVA.

Dacă planul de a atribui contractul/contractele până la data de 28 martie 2024 va decurge conform estimărilor, atunci ar trebui ca în șase luni (180 de zile este termenul specificat în fișa de date) să fie finalizate contractele. Asta ar însemna că undeva spre final de septembrie sau cel târziu început de octombrie să fie date în folosință primele sisteme antigrindină din Suceava și Botoșani.

Dar oare așa să fie? Ei bine, conform datelor de pe SEAP, atât în cazul loturilor de la Suceava, cât și în cazul loturilor de la Botoșani, etapa de analiză este încă cea a ofertei tehnice. Prin urmare, ca să poată fi încheiată această etapă și contractate loturile până la 28 martie, este necesară finalizarea cât mai rapidă a procedurilor de analiză a propunerilor tehnice, urmată apoi de analiza propunerilor financiare, apoi deliberare și parcurgerea termenului de depunere a contestațiilor fără ca să fie depusă vreuna și abia apoi urmează încheierea contractului. Totul până la 28 martie. Prin urmare nu este chiar puțin de parcurs.

Spre comparație cu județul vecin, Suceava stă ceva mai bine în sensul că nu a fost anulată procedura la niciunul din cele opt loturi. Asta nu înseamnă că dacă la finalul etapei de analiză a propunerilor tehnică și, ulterior, a celei financiare, vor fi găsite neconformități nu se va putea anula procedura și la unul sau mai multe din cele opt loturi de la Suceava. Până în prezent doar pentru Botoșani, s-a procedat la anularea unor proceduri în cazul PL-urilor pentru unitățile administrativ teritoriale Albești (sat Buimăceni), Copalău (sat Cerbu), Curtești (sat Orășeni vale) și satul Saucenița din comuna Văculești.

Pe de altă parte, având în vedere că doar două firme au depus oferte și doar pentru loturile cu numerele 10, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, sunt câte oferte două depuse, niciunul din aceste loturi nefiind situat pe raza județului Suceava, încă mai sunt șanse până la 28 martie să fie atribuit contract pentru proiectarea și lucrările la sistemele antigrindină din Burla, Bursuceni, Comănești, Fântâna Mare, Hănțești, Horodniceni, șerbăuți și Vulturești. (Dan PRICOPE)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …