Tuesday , January 31 2023

DGASPC Suceava asigură consilierea și accesul la servicii specializate mamelor, copiilor și persoanelor cu dizabilități din Ucraina care trec prin Vama Siret

”În colaborare cu UNICEF România, la Vama Siret va fi instalat un cort, în care specialiști UNICEF împreună cu asistenți sociali și psihologi voluntari din cadrul DGASPC vor asigura consilierea și accesul la servicii specializate, în funcție de nevoile refugiaților. Menținem permanent legătura cu ANDPDCA și Consiliul Județean Suceava, precum și cu conducerea DGASPC-urilor din țară pentru a crea o rețea de sprijin națională, în ceea ce privește identificarea nevoilor și acordarea de servicii primare și de specialitate refugiaților din țara vecină”, au transmis reprezentanții DGASPC Suceava.

În contextul situației internaționale și a situației de conflict armat din țara vecină, Ucraina, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava vine în sprijinul refugiaților mame și copii sau copii neînsoțiți care solicită sprijin din partea autorităților române, precum și persoanelor cu dizabilități care ne trec granița.

”Din data de 26 februarie a.c., colegii din cadrul Echipei Mobile Siret asigură permanența la Vama Siret, alături de colegii din cadrul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Siret, pentru a identifica nevoile refugiaților și a asigura accesul la serviciile de care aceștia au nevoie. În colaborare cu UNICEF România, la Vama Siret va fi instalat un cort, în care specialiști UNICEF împreună cu asistenți sociali și psihologi voluntari din cadrul DGASPC vor asigura consilierea și accesul la servicii specializate, în funcție de nevoile refugiaților. Menținem permanent legătura cu ANDPDCA și Consiliul Județean Suceava, precum și cu conducerea DGASPC-urilor din țară pentru a crea o rețea de sprijin națională, în ceea ce privește identificarea nevoilor și acordarea de servicii primare și de specialitate refugiaților din țara vecină. Ținem legătura cu primăriile din localitățile de la graniță care și-au arătat disponibilitatea de a oferi cazare și ajutor familiilor de refugiați pentru a-i sprijini în acoperirea nevoilor identificate”, au transmis reprezentanții DGASPC Suceava.

Grupul de lucru creat special pentru refugiații care intră în țara noastră prin Vama Siret este coordonat de directorul executiv al instituției și este format din  directorul executiv adjunct, șeful Serviciului Rezidențial Copii și Plasamente Familiale, șefa Centrului de Servicii de tip Rezidențial și Echipe Mobile și șefa Serviciului Juridic Contencios.

Începând de marți, 1 martie, la nivelul DGASPC Suceava a fost înființat un Centru de Colectare pentru alimente, produse de igienă, haine groase, pături, lenjerii, lapte praf, pampers, produse care vor fi transportate zilnic către locațiile în care vor fi găzduiți refugiați (donațiile pot fi depuse la sediul central al Direcției – Bld. George Enescu Nr.16 Suceava, intrarea principală).

DGASPC Suceava invită ONG-urile din județ și din țară să i se alăture în efortul de a oferi servicii de specialitate și de calitate tuturor refugiaților la care se identifică astfel de nevoi (nevoie de translatori din și în limba ucraineană și de interpreți mimico-gestuali). (O. N.)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …