Tuesday , September 27 2022

Un weekend fără apă în tot orașul-stațiune Gura Humorului

Tot mai multe lucruri neplăcute se petrec în altminteri frumosul oraș Gura Humorului, care se străduieste să ofere oamenilor diverse evenimente pentru a putea atrage turiștii și a-și consolida bunul renume de stațiune.  Și totuși, un banal element care ar trebui să funcționeze fără probleme în orice țară civilizată – furnizarea apei potabile – a fost lăsat la o parte. Iar unde este ața mai subțire, acolo se rupe! Când? Ei bine, când ți-e lumea mai dragă! În cazul orașului Gura Humorului un mare deranj care a lăsat cam toată așezarea urbană – excepție Voronețul – fără apă potabilă s-a produs exact în weekendul în care avea loc consacratul eveniment „Umor la Gura Humorului”, aflat la a XXXII-a ediție.

În vreme ce unii degustau vinuri la terase și urmăreau deschiderea manifestărilor, alții nu aveau după ce bea apă. La propriu. Și nu din cauza sărăciei, ci pentru că o țeavă – una din multele care așteaptă de ani de zile să fie înlocuită – a crăpat.

Se întâmpla vineri, 15 iulie, pe strada Ciprian Porumbescu. Ceea ce trebuia să fie o situație ușoară/punctuală, iar remedierea să dureze câteva ore a fost de fapt avanpremiera unui dezastru.

Oficial, vineri, doar strada Ciprian Porumbescu din Gura Humorului nu a avut apă. De fapt, din câte indicii sunt pe rețelele sociale au mai fost și alte zone afectate. Reparația care trebuia să fie finalizată vineri seară a fost slabă.

Dovadă că sâmbătă și duminică tot orașului Gura Humorului nu a avut apă. A recunoscut-o inclusiv ACET, care a informat într-un colț al paginii proprii de internet că sâmbătă are loc o avarie neprogramată până la ora 24:00, iar duminică până la ora 22:00, ambele urmând a afecta tot orașul Gura Humorului.

Iar într-o postare de duminică, 17 iulie, Primăria orașului Gura Humorului făcea referire la faptul că avaria s-a produs … pe strada Ciprian Porumbescu.

Teoretic, lucrarea trebuia să se încheie la ora 22:00, însă unii au și întrebat – ironic, evident – „în ce zi la ora 22:00?” Și chiar au avut un fel de premoniție. Oficial, treaba celor de la ACET se terminase duminică seară.

Teoretic, pentru că, în final, s-a dovedit că practica îi omoară pe toți. Luni o bună parte din orașul Gura Humorului încă nu avea apă potabilă, cu excepția zonei centrale și a câtorva adiacente. La robinetele din unele locuințe revenise apa, totuși, luni după-amiază, în vreme ce la alții din zona Oborului și Boureni nici măcar marți. ACET nu anunțase însă pentru luni vreo avarie. Era ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Nici Primăria nu comunicase ceva cu privire la vreo eventuală problemă.

Explicațiile directorului agenției Gura Humorului a societății ACET SA, ing. George Purcăreață, au fost preponderent de natură tehnică: pornind de la realitatea cunoscută tuturor că „au fost două avarii succesive”, dându-ne asigurări că s-a făcut tot ceea ce este omenește posibil, până la nedumerirea că unii sunt nemulțumiți că nu ar avea apă nici măcar marți.

Desigur, pe rețelele sociale s-au transmis fel de fel de mesaje cu privire la situația ca atare – multe din ele fiind pline de ironie sau sarcasm chiar -, însă reține atenția o filmare în care se vede cum la ditamai groapa săpată de cei de la ACET era doar un excavator cu un singur om în cabină și nimeni nu lucra. Nici excavatorul, desigur. Semnalizarea deficitară – nu chiar inexistentă – nu pare să îl fi deranjat pe directorul ACET, care susține că, de fapt, acolo se lucra, iar filmarea (făcută în ziua de duminică) era în perioada în care un camion încărcat cu materialul extras de lângă conducta unde urma să se intervină se deplasase la un loc de depozitare situat la peste un kilometru distanță.

Ing. George Purcăreață a insistat pe faptul că zona Boureni este una care creează probleme tehnice și a oferit explicațiile necesare: o avarie pe conducta magistrală care este veche și va fi modernizată pe proiectul european aflat în curs de derulare. Marți, mai susținea George Purcăreață, era o fază de intrare în normalitate: inițial cam 70% din localitate avea apă potabilă și treptat-treptat urma să ajungă apa la toată localitatea.

Marți pe la orele amiezii, susține ing. George Purcăreață, peste 90% din orașul Gura Humorului avea apă potabilă, excepție făcând utilizatorii ale căror locuințe sunt la cote ceva mai înalte.

În ceea ce privește strada Boureni, situația de acolo se datorează faptului că, inițial, alimentarea se făcea de la alte conducte, iar mai târziu s-a făcut de la rețeaua publică a orașului. Având în vedere că zona respectivă este situată – potrivit explicațiilor ing. George Purcăreață – la o cotă superioară, este foarte probabil ca apa să ajungă mai târziu la robinete. „Nu este ceva nou, este ceva mai vechi”, a ținut să ne spună, printre altele, directorul agenției Gura Humorului a societății ACET.

Totuși, supărat de insistențele noastre cum că acel ceva nou ar fi de fapt 4 zile, adică nici mai mult, nici mai puțin de 96 de ore, George Purcăreață a spus, la finalul discuției, printre altele, că se va deplasa personal deoarece nu credea că nu este apă în zona Boureni și ne va contacta pentru a ne spune dacă se confirmă sau nu. Până la ora redactării acestui articol nu a fost niciun comunicat/informare cu privire la zona respectivă. Iar tot în cursul zilei de marți – ce să vezi?! – din nou o avarie este anunțată la Gura Humorului. În apropiere de strada Ciprian Porumbescu și care, oficial, afectează doar străzile Crai Nou, Pârâu Repede, Pescarilor și Stadionului.

Marți, în jurul orei 14:3o, una dintre persoanel care a sesizat redacția noastră despre problema de la Gura Humorului ne-a contactat  și ne-a confirmat că s-a rezolvat problema, ținând să mulțumească presei pentru implicarea în rezolvarea acestei probleme.

Ulterior, directorul George Purcăreață a sunat să ne anunțe că problema s-a rezolvat: el a explicat, de asemenea, că de fapt în zona respectivă apa era asigurată, dar că au apărut anumite probleme punctuale care, cel mai probabil, au afectat una dintre persoanele care ne-a sesizat. Totodată, directorul George Purcăreață susține că între timp situația s-a remediat. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Singura notă de 10 la proba de interviuri, obținută de candidatul pentru postul vacant de director al Școlii Gimnaziale Găinești

Marți au fost programați 12 candidați, însă patru s-au retras, iar dintre cei 8 evaluați …