Friday , April 19 2024

De Ziua Bucovinei și Ziua Națională a României autoritățile sucevene au pregătit evenimente online sau cu public restrâns

Zilele de 28 Noiembrie și 1 Decembrie vor fi sărbătorite atipic de suceveni. Sperăm că numai anul acesta. Până și programul manifestărilor pregătite de autorități este unul dacă nu chiar anost, atunci cu siguranță atipic. Ziua Bucovinei – 28 Noiembrie – va fi sărbătorită „în avans”, adică pe data de 27 Noiembrie, iar paradele sau defilările ori concertele și spectacolele au fost comprimate într-un format din care chiar publicul – pentru care se presupune că se și fac eforturile de organizare a unor manifestări, altminteri ar fi cenacluri sau șezători – a fost izgonit. Nu de tot, ci în mediul online.

Vineri – 26 noiembrie

Programul manifestărilor începe însă în 26 noiembrie. Imediat după ședința de la ora 10:00 a Consiliului Județean Suceava va avea loc deschiderea Târgului de Crăciun, planificată pentru ora 12:00. De la eveniment nu vor lipsi autoritățile județene și locale. Publicul în schimb, dacă anii trecuți era la „fără număr”, acum este la „cu măsură”. Măsura vaccinării, desigur.

Săptămâna trecută, primarul Ion Lungu a anunțat în conferința de presă că Târgul de Crăciun din Suceava va funcționa în perioada 26 noiembrie – 15 ianuarie, iar accesul va fi permis doar pe bază de certificat verde și că va fi un perimetru închis cu căsuțe (doar pe 30% din suprafața prevăzută) pentru meșteșugari și asociația „Produs în Bucovina”. El a spus, la conferința din 17 noiembrie, că pentru organizarea Târgului de Crăciun din centrul Sucevei a primit acceptul DSP Suceava iar Poliția Locală va verifica accesul.

Şi la ultima conferință de presă de săptămâna aceasta Ion Lungu a reiterat cele afirmate și a spus că nu se poate deschide Târgul de Crăciun în alte condiții decât cele care sunt stabilite prin lege. „Şi nu numai la noi, în România, ci în toată lumea modernă. Şi în Europa occidentală intrarea la Târgul de Crăciun se face pe baza certificatului verde. Ca atare, nici la Suceava nu putem face altfel. Avem pregătit, acolo, un perimetru securizat, la intrare fiind prezentă Poliția Locală. Am stabilit un circuit de intrare și ieșire. Am văzut foarte multe comentarii pe Internet, dar nimeni nu este deasupra legii. Totuși, pericolul nu a trecut, suntem în plin val al patrulea, ne pregătim de valul cinci și trebuie să facem cât mai mult pentru reduce posibilitatea transmiterii acestui virus și a îmbolnăvirii peroanelor”, a spus Ion Lungu, primarul de Suceava.

Ulterior, în ședința Consiliului Local Suceava de miercuri, 24 noiembrie, primarul a spus că a primit o notificare din partea Avocatului Poporului cum că ar trebui să nu fie făcute discriminări între persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și cele nevaccinate. Totuși, edilul a ales să nu dea curs acestei abordări, declarându-ne în după amiaza zilei de joi, 25 noiembrie, că nu va renunța la măsura limitării accesului publicului la Târgul de Crăciun și aducând drept argumente prevederile hotărârii CNSU și ale Guvernului.

Revenind la celelalte manifestări organizate de autorități, este de menționat că la ora 13:00 va avea loc, la Muzeul de Istorie, un vernisaj. Este vorba de expoziția cu tema „Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Şi vernisajul de pe data de 26 noiembrie este „pentru presă”. Nu e mai puțin adevărat însă faptul că expoziția va fi deschisă în perioada 26 noiembrie 2021 – 30 Ianuarie 2022.

Sâmbătă, 27 noiembrie

Şirul manifestărilor va continua sâmbătă, 27 noiembrie, la sediul Primăriei municipiului Suceava unde vor fi semnate parteneriatele de înfrățire cu orașele Chișinău din Republica Moldova și Karavas din Cipru. Potrivit primarului Ion Lungu, la eveniment vor fi prezenți primarii celor două orașe dar și primarii din Soroca și Cernăuți invitați la manifestările de Ziua Bucovinei. La eveniment va lua parte și conducere Consiliului Județean Suceava, administrația județeană suceveană având deja parafate acorduri cu Consiliul Regional Cernăuți, apoi Consiliul Raional Soroca și, mai de dată recentă, Municipiul Chișinău și Consiliul Raional Cernăuți. „Avem o deschidere către frații noștri din Basarabia și mă bucur că în sfârșit ne înfrățim cu orașul Chișinău cu care vrem să dezvoltăm proiecte comune. Sigur că aici avem un numitor comun și cel care ne unește cel mai mult este Ştefan cel Mare care este la fel de respectat și la Suceava și la Chișinău. Avem această istorie comună. La fel orașul Soroca cu Cetatea lui Ştefan de acolo dar și frații noștri de la Cernăuți și nu în ultimul rând acest oraș Caracas din Cipru care intră în strategia noastră de turism. Este un oraș turistic și în viitor sperăm să avem curse directe cu Caravas să facem schimburi de turiști”, a declarat Ion Lungu.

Tot sâmbătă, 27 noiembrie, bustul primului primar al municipiului Suceava, Franz Cavaler Des Loges, instalat în fața Primăriei, va fi dezvelit la ora 12:00. Dezvelirea bustului respectiv are loc în cinstea Zilei Bucovinei, care este însă celebrată la data de 28 noiembrie, ca amintire a hotărârii Consiliului Național de unire a vechii provincii românești Bucovina cu Regatul României. Decizia de a face un bust în memoria acestuia și de a-l amplasa într-o zonă cu mare vizibilitate pentru Suceava a fost o preocupare de mai mulți ani a autorităților locale sucevene. Alegerea dezveliri bustului pe data de 27 noiembrie coincide și cu data fixată pentru oficierea unei slujbe de pomenire a celor care au fost la conducerea orașului Suceava de peste un secol încoace. Toate aceste evenimente vor avea loc în prezența oaspeților din Chișinău, Karavas, Cernăuți și Soroca care au fost invitați să ia parte și la evenimentele de seară din centrul orașului.

Astfel, în seara zilei de 27 noiembrie va avea loc probabil singurul eveniment unde restricțiile nu vor fi, cel puțin oficial, atât de aspre: aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun. La acest eveniment nu va fi verificat certificatul verde. De fapt, doar accesul în perimetrul căsuțelor unde vor fi meșteri populari și comercianți din cadrul Asociației „Produs în Bucovina” va fi restricționat pe bază de certificat verde. Bradul de Crăciun a fost amplasat în afara acestui perimetru. Prin urmare, cu acest „artificiu” se poate permite accesul pe esplanada Casei de Cultură unui număr de persoane considerabil – rămân valabile însă obligațiile precum purtatul măștii în public – iar doar cei care vor dori să cumpere diverse produse de la căsuțele amplasate la Târgul de Crăciun vor trebui să aibă dovada că s-au vaccinat cu schema completă.

Duminică, 28 noiembrie

Motivul pentru care aceste evenimente nu au loc în data de 28 noiembrie, ci cu o zi mai devreme a fost explicat de primar prin aceea că invitații din orașele înfrățite nu puteau să stea în cursul zilei de duminică, ei trebuind să fie în localitățile lor sau să plece în acea zi spre localitățile de unde sunt. Astfel, ca să nu apară alte sincope, s-a preferat însă organizarea cu o zi mai devreme a evenimentelor.

Prin urmare, pe data de 28 noiembrie va avea loc o depunere de jerbe la bustul lui Iancu Flondor, marelui om politic căruia i se datorează – alături de alte personalități marcante ale acelor vremuri – Unirea Bucovinei cu Țara, consfințită la data de 28 noiembrie 1918. Depunerea de jerbe de flori va avea loc la ora 12:00. La ora 14:00, are loc un eveniment care va fi transmis online: un spectacol de la Casa de Cultură susținut de artiștii Centrului Cultural Bucovina.

1 Decembrie  – Ziua Națională

De pe data de 28 noiembrie până pe data de 1 Decembrie nu vor mai avea loc alte evenimente marcante în oraș. Ziua Națională însă nu va fi sărbătorită cu fastul cuvenit nici în acest an, în ciuda evidentei scăderi numărului cazurilor active de noul coronavirus. Măsurile restrictive vor fi în continuare valabile – cel puțin așa rezultă din toate comunicările autorităților – și prin urmare oamenii nu vor putea urmări ceremoniile și spectacolele decât online. La Suceava, o ceremonie va fi organizată la ora 12:00 în Piața Tricolorului și unde vor putea lua parte vreo două sute de persoane. La ora 14:00, sucevenii vor putea urmări online un program artistic al Centrului Cultural Bucovina, cu un program folcloric din toate zonele țării, susținut de artiștii Ansamblului „Ciprian Porumbescu”. La ora 17:00, va avea loc un alt eveniment muzical transmis online, însă va fi cu un „repertoriu din muzica cultă”, detalii urmând a fi comunicate – online, cum altfel?! – zilele următoare. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …