Friday , May 3 2024

De ce, la Suceava, casele vor fi “vedetele” dezvoltării imobiliare în următorii ani 

„În perioada viitoare, segmentul imobiliar al caselor va fi «la putere». Deja, mai ales de când a început pandemia, se simte tot mai mult acest trend. Din punctul meu de vedere, cred că următorii cinci ani vor fi cei ai caselor”, a declarat Sorin Foit, managerul agenției imobiliare “Imobiliare Suceava Premium” u conform acestuia, în prezent se constată doi poli de construire în zona Sucevei: Moara și Ipotești, în timp ce interesul pentru Şcheia scade, în bună măsură și din cauza problemelor de securitate și ordine.

Prețurile tot mai mari la apartamentele din Suceava – atât în cazul blocurilor noi, cât și a celor ridicate până în anii ¢90 – vor fi de natură ca, alături de alți factori generați de contextul pandemic, să mute „atenția” celor care vor să își procure o locuință nouă către segmentul imobiliar reprezentat de case, în detrimentul apartamentelor. În esență, situația poate fi explicată prin aceea că prețul unui apartament în municipiul Suceava poate ajunge și la 1.600 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce în cazul unei case prețul ajunge – cel puțin în contextul actual – între 800 și 1000 de euro pe metru pătrat. Desigur, nu este vorba de case de lux, acest segment având și alte lucruri de luat în calcul.

„În perioada viitoare, segmentul imobiliar al caselor va fi «la putere». Deja, mai ales de când a început pandemia, se simte tot mai mult acest trend. Din punctul meu de vedere, cred că următorii cinci ani vor fi cei ai caselor”, ne-a declarat Sorin Foit, managerul agenției imobiliare “Imobiliare Suceava Premium”. El a explicat că deși activitatea sa se orientează pe segmentul de lux al proprietăților imobiliare sau, în orice caz, în general pe segmentul proprietăților cu valori peste medie, trebuie să aibă în analiză un tablou general al situației sau al pieței imobiliare din zona Sucevei fiindcă asta ține, până la urmă, de profesionalism.

S-a modificat comportamentul posibililor cumpărători în contextul pandemiei din cauza unor dificultăți cotidiene tot mai mari întâmpinate de un anume segment de piață iar pe de altă parte de tendința pe care o au atât cei a căror sursă de venit este salariul, cât și a celor care au și alte surse de venit este de a se orienta spre soluții alternative, mai ieftine și mai confortabile.

În ce privește segmentul celor care optează pentru a cumpăra un apartament, este de spus că majoritatea sunt salariați care fac fel de fel de calcule și proiecții pe bugetul familiei și ajung de cele mai multe ori să ia un apartament prin credit pe o durată care, în cele mai multe cazuri, depășește 15 ani, putând ajunge și la 30 de ani. De cealaltă parte, segmentul de piață al caselor este vizat destinat celor care au și alte surse de venit sau care au realizat până acum alte venituri și nu vor să facă un credit împovărător. Aceștia, deși își permit foarte bine un apartament, vor fi tot mai tentați să opteze pentru o casă mai spațioasă, situată într-o zonă apropiată orașului. „Pe o perioadă de criză cum este cea de acum când nesiguranța locului de muncă pare a fi tot mai presantă, nu este exclus ca segmentul celor care cumpără apartamente, mai ales în cazul celor care le iau cu credit, să se îngusteze. Cei care aveau venituri care nu reprezentau doar salariul vor prefera să cumpere case, mai ales dacă dispun de niște sume de bani și nu mai au nevoie decât în mică măsură să facă un credit bancar”, a explicat Sorin Foit.

Potrivit managerul agenției “Imobiliare Suceava Premium”, comportamentul cumpărătorilor nu este singurul aspect de analizat, sens în care Sorin Foit a indicat și spre anumite avantaje pe care le-ar avea și o parte din dezvoltatori. Pe de o parte, aceștia se confruntă cu o creștere continuă a prețurilor la materii prime necesare în sectorul de construcții care îi determină să ajusteze la rândul lor prețurile imobilelor. Pe de altă parte, „lăcomia” – ca să ne exprimăm neacademic, dar cu un sâmbure de adevăr – a unor dezvoltatori imobiliari este cunoscută și vor fi tentați mereu să ceară prețuri tot mai mari. În ce privește aceste aspecte, Sorin Foit a menționat doar că, din punctul său de vedere, nu este exclus ca tendința de creștere a prețurilor să se mențină pe anumite segmente de piață, în așa fel încât într-un viitor nu foarte îndepărtat să fie „plusuri” de 30% față de ceea ce este în prezent.

O atare situație înseamnă însă și un număr mare de riscuri pentru dezvoltatorii care optează să își investească resursele financiare – proprii sau atrase, de regulă, din credite bancare – în construcția de blocuri. Cu totul altceva este însă construcția de case. „În general, să faci o casă sau câteva case este mai ieftin decât să faci un bloc. Discutăm de expunere care, în cazul blocurilor, implică un efort financiar semnificativ mai mare pentru dezvoltatorii imobiliari. De aici decurge și riscul mult mai mare de a recupera investiția, de a putea plăti creditul sau creditele bancare pe care le-a făcut ca să ridice blocuri sau blocurile, după caz. În schimb, în cazul caselor situația nu este atât de riscantă, costurile fiind mai mici și proiectele pot fi adaptate ceva mai ușor în funcție de cerere”, a spus Sorin Foit.

El a ținut să precizeze că în acest tablou sunt „nuanțe” care ar fi de luat în calcul ca de exemplu ambițiile și abilitățile dezvoltatorului imobiliar privind poziționarea în piață, dar și lichiditățile de care dispune, acesta din urmă fiind un factor foarte important în funcție de care afacerea poate sau nu să fie mai sigură. Nu lipsit de importanță și într-o oarecare relaționare cu poziționarea ca atare în piață a dezvoltatorului este și terenul sau terenurile pe care acesta vrea să facă un proiect imobiliar, acest lucru fiind valabil la blocurile de locuințe poate într-o măsură mai mare, dar nici în cazul caselor nu este de neglijat.

Referitor la partea de case, se constată actualmente doi poli de construire în zona Sucevei: Moara și Ipotești. „În momentul de față și poate chiar în următorii ani comuna Ipotești, dar și comuna Moara vor fi zonele cele mai <vânate> pentru a se construi case. Şcheia ar fi o a treia zonă, dar apar tot mai multe rețineri în ultima perioadă, multe semnale indicând problemele deficitare de ordine publică iar asta îi face pe dezvoltatori să ia piciorul de pe pedală”, a spus Sorin Foit.

În ce privește trendul construirii caselor, acesta se axează în bună parte pe ridicarea de duplexuri și, chiar și în cazul în care nu este vorba doar de duplexuri, ci și de case cu regim de înălțime P^1 sau P^M, este de avut în vedere că suprafețele de teren dimprejur nu sunt chiar generoase. „Nu atât fiindcă ar fi teren puțin, ci datorită profitului. Se va vedea în timp cum va evolua acest trend, însă logica acestei tendințe de a construi case ține de costurile mai mici, uneori dezvoltatorii neapelând la credite și nici o parte din cumpărători, prin urmare expunerea și ca atare riscul este mai mic”, a conchis Sorin Foit, managerul “Imobiliare Suceava Premium”. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

SOS România și Partidul Patrioților n-au strâns destule semnături ca să poată candida la președinția CJ Suceava

Nu doar AUR are probleme semnificative legate de respingerea de către Biroul Electoral Județean al …