Monday , January 30 2023

Cursuri cu prezență fizică la 37,55% dintre unitățile de învățământ din județ. În municipiul Suceava, numărul școlilor cu elevi în bănci s-a dublat

Potrivit informațiilor publicate de Inspectoratul școlar Județean, 279 din totalul celor 743 de structuri din rețeaua școlară din județul Suceava, reprezentând 37,55%, au primit azi elevii și preșcolarii în clase n restul de 62,45% continuă cursurile online. La nivelul municipiului Suceava, numărul unităților de învățământ care desfășoară cursuri cu prezență fizică în această săptămână s-a dublat, de la 14, câte au primit elevi săptămâna trecută, la 33.

Lista cu situația personalului vaccinat din unitățile de învățământ din județul Suceava a fost actualizată vineri, 12 noiembrie, de către Inspectoratul școlar Județean Suceava, pe baza informațiilor raportate de consiliile de administrație ale școlilor și grădinițelor. Diferența dintre situația raportată săptămâna trecută și cea de vineri constă în introducerea unităților arondate structurilor cu personalitate juridică. Astfel, potrivit informațiilor publicate de inspectorat, 279 din totalul celor 743 de structuri din rețeaua școlară din județul Suceava, reprezentând 37,55%, au primit elevii și preșcolarii în clase. Restul de 62,45% continuă cursurile online. Procentual, situația este îmbunătățită cu 7,85%, ținând cont că săptămâna trecută 70,3% dintre unitățile școlare aveau rate de vaccinare a personalului mai mici decât cea impusă pentru cursurile în format fizic.

În 146  dintre școlile și grădinițele din județ rata de vacinare este 0 (zero).

În municipiul Suceava, cele mai mici rate de vaccinare sunt în grădinițe, majoritatea rămând închise. Unitățile de învățământ din municipiul Suceava în care cursurile cu prezență fizică sunt suspendate în continuare, deoarece rata de vaccinare în rândul personalului este sub 60%, sunt următoarele: Centrul școlar de Educație Incluzivă (rată de vaccinare 57,47%), Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” (44,71%), Colegiul ”Samuil Isopescu” (55,01%), Grădinița ”țăndărică” (36,36%), Grădinița ”1-2-3” (40.63%), Grădinița ”Așchiuță” (53,57%), Grădinița cu program prelungit nr.6 (46,66%), Grădinița ”ABC” (50%), Liceul ”NATANAEL” (13,88%), Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu” (51,85%), Grădinița cu program normal nr.8 (50%), Grădinița cu program normal nr.7 (33,33%), Grădinița ”Maria Montessori” (25%), Grădinița ”Pinocchio” (50%), Şcoala Gimnazială Nr. 6 (50%), Grădinița ”Norocel” (33,33%), Grădinița ”Arlechino” (0%!), Seminarul Teologic Ortodox (29.62%), Grădinița ”Dumbrava minunată” (18,18%), Grădinița Nr.5 (40%), Grădinița ”Piticot” (50%), 

Şi în această săptămână, doar în cazul unităților școlare unde rata de vaccinare este de minimum 60% elevii vor merge fizic la cursuri, în rest orele continuă online și săptămâna viitoare. Ministerul Sănătății nu a fost de acord cu propunerea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, ca școlile din localitățile unde incidența cazurilor COVID este sub 3 la mie să desfășoare cursuri cu prezență fizică. Astfel, singurul criteriu pentru reluarea cursurilor în școli rămâne rata de vaccinare a personalului.

La nivelul municipiului Suceava, numărul unităților de învățământ care desfășoară cursuri cu prezență fizică s-a dublat, de la 14, câte au primit elevii săptămâna trecută, la 33. Dintre acestea, 32 sunt cu personalitate juridică și doar una este structură arondată. Au atins pragul minim de vaccinare Colegiul Național de Informatică, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Grădinița ”Samariteanul” nr. 20, Grădinița ”Triki Riki”, Grădinița cu Program Prelungit ”Gulliver”, GPP ”Prichindel”, GPP ”La Piticul Vesel”, GPP ”Micul Prinț”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Teoretic ”Filadelfia”, Palatul Copiilor Suceava, școala Româno-Britanică Suceava, școlile gimnaziale nr. 1, nr. 4 și nr. 10.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli prevede că reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat. Vor face cursuri în regim online elevii tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora procentul de vaccinare a personalului este mai mic de 60% .

Amintim că săptămâna trecută au avut loc trei proteste, începând cu ziua de luni, când părinți, elevi și cadre didactice au protestat la Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea împotriva școlii online și a măsurii de a relua cursurile cu prezență fizică în funcție de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Marți au protestat elevi și părinți de la școala Gimnazială Voitinel și școala Gimnazială Volovăț, iar miercuri a fost organizat un marș, cu plecare din comuna Bosanci și cu destinația Inspectoratul școlar Județean Suceava, la care au participat peste 100 de părinți și elevi.

Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se va face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratului școlar, în situația atingerii procentului de 60%. (Oana NUȚU)

 

 

 

 

 

 

Vezi si

FOTO, VIDEO – TIR răsturnat într-un pârâu la Valea Putnei. Intervenție contracronometru a pompierilor pentru salvarea șoferului rămas încarcerat

Luni dimineață, în jurul orei 08.00, un TIR  a iesit in afara partii carosabile, pe …