Thursday , April 18 2024

Cum s-au scurs subiectele la Evaluare de la o școală din Humor: o angajată le-a scanat și le-a trimis unei prietene, al cărei copil susținea proba la română

”Doamna din comisia de examen, omul de legătură cu Ministerul Educației, a recunoscut că a scanat subiectele și le-a trimis unei prietene al cărei copil susținea proba la limba română, în cadrul Evaluării Naționale. Ea susține că nu a știut că face ceva greșit și că intenția ei a fost să o ajute pe prietena ei, care a vrut doar să știe cât de grele sunt subiectele. În ședința de Consiliu de Administrație al IŞJ am decis schimbarea comisiei de examen, pentru corectitudinea examenului de Evaluare Națională. Doamna responsabilă de distribuirea subiectelor va fi sancționată administrativ, conform metodologiei, la finalul anchetei, iar organele de anchetă penală vor acționa în funcție de rezultatele propriei lor anchete”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Gabriel Matei.

Primele măsuri luate în cazul scurgerii subiectelor la proba de limba și literatura română, de la Evaluarea Națională 2022, de către un membru al comisiei de examen de la Şcoala Gimnazială ”Teodor Balan” Gura Humorului au fost luate miercuri, de către Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava. Comisia de examen va fi schimbată, iar sancțiunile ce vor fi administrate vinovatei au fost stabilie în ședina de Consiliu de Administrație ce a avut loc ieri după-amiază la IŞJ Suceava.

Ancheta instituției a scos la iveală faptul că responsabilă de distribuirea ilegală a subiectelor, încă de la prima oră a dimineții, este o angajată a școlii, membră în comisia de examen, omul de legătură cu Ministerul Educației. ”Doamna din comisia de examen, omul de legătură cu Ministerul Educației, a recunoscut că a scanat subiectele și le-a trimis unei prietene al cărei copil susținea proba la limba română, în cadrul Evaluării Naționale. Ea susține că nu a știut că face ceva greșit și că intenția ei a fost să o ajute pe prietena ei, care a vrut doar să știe cât de grele sunt subiectele. În ședința de Consiliu de Administrație al IŞJ de azi (miercuri, n.r.) am decis schimbarea comisiei de examen, pentru corectitudinea examenului de Evaluare Națională. Doamna responsabilă de distribuirea subiectelor va fi sancționată administrativ, conform metodologiei, la finalul anchetei, iar organele de anchetă penală vor acționa în funcție de rezultatele propriei lor anchete”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Gabriel Matei.

Inspectorul școlar general adjunct Gabriel Matei

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că la prima probă de la Evaluarea Națională 2022, la Suceava, un profesor ar fi distribuit ilegal subiectele, încă de la primele ore ale dimineții. Inspectoratul școlar Județean Suceava a fost informat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație că subiectele au ajuns pe un grup de părinți, pe whatsapp, după care a deschis o anchetă și a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Identificarea școlii din care au fost divulgate subiectele s-a făcut rapid, pe baza codului specific unității de învățământ, care este trecut pe toate foile de examen, conform metodologiei.

”Pe fiecare subiect de examen există un element de siguranță, fiecare școală are un cod, iar pe foaia cu subiectele postate pe grupul de părinți era codul Şcolii Gimnaziale <Teodor Balan> Gura Humorului”, explicase marți șeful IŞJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Profesorii care participă la examenele naționale încheie un contract de prestări servicii cu Ministerul Educației, contract în baza căruia își asumă respectarea mai multor obligații, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Aceștia semnează un ”angajament de confidențialitate”, prin care declară pe propria răspundere că nu vor divulga sub nicio formă informații legate de activitatea specifică pe care o vor desfășura în cadrul examenelor naționale. Asta însemană că nu vor vinde și nu vor publica subiectele și că itemii, testele, variantele de subiecte sunt clasificate drept ”documente secret de serviciu” până când acestea devin publice. (Oana NUȚU)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …