Friday , May 3 2024

Creștere în județul Suceava a numărului de înșelăciuni pe internet. Polițiștii atrag atenția asupra ”investițiilor” minune în acțiuni și criptomonede

 O analiză efectuată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava arată că în primele trei luni ale anului 2024, în ceea ce privește infracționalitatea contra patrimoniului se observă un trend descendent față de perioada trimestrului I 2023, scăderea fiind de 4.8%.  ”Cu toate acestea, în ceea ce privește numărul înșelăciunilor prin mijloace de comunicare on-line se constată o creștere a acestui gen de fapte față de anii precedenți. Astfel, se înregistrează 79 de înșelăciuni prin mijloace de comunicare on-line și 56 de operațiuni financiare efectuate în mod fraudulos”, a informat comisar șef Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava.

Image by luis_molinero on Freepik

Astfel, în ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități prin care utilizatorii sunt induși în eroare prin postări sponsorizate/reclame pe rețelele sociale să investească în acțiuni/criptomonede și să câștige sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială.

În fapt, infractorii adresează publicului invitația de a accesa anumite link-uri care conduc utilizatorii către o pagină unde li se solicită să completeze datele personale și să constituie un depozit. Pe site, sunt postate și testimoniale false ale unor „câștigători” care se bucură că au investit în acțiunile promovate ca fiind fabulos de rentabile.

Pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, mai multe personalități publice, a căror imagine a fost prelucrată folosindu-se programe/aplicații de editare pe bază de inteligență artificială, „recomandă” cumpărarea acestor acțiuni rentabile.

Cum vă  protejați împotriva atacurilor cibernetice?

  • Nu deschideți email-uri, link-uri, atașamente ori imagini nesolicitate primite prin SMS care provin de la persoane necunoscute
  • Nu acționați în grabă. Luați-vă timp și verificați informațiile înainte de a trimite un răspuns.
  • Niciodată nu răspundeți unui SMS prin care vi se solicită codul PIN, parole de acces la contul de online banking ori alte credențiale de siguranță;
  • Contactați imediat banca dacă știți că ați răspuns unui astfel de mesaj sau ați furnizat detalii bancare în aceste condiții;
  • Raportați și ștergeți email-urile nesolicitate;
  • Folosiți o soluție de securitate;
  • Verificați cu atenție adresa de la care primiți mesajele;
  • Nu introduceți credențiale și nici nu deschideți linkuri fără a verifica încă o dată cu persoana/instituția/organizația de la care pare că primiți emailul sau SMS-ul, prin alt mijloc de comunicare ( ex. telefonic).

 În vederea detectării și evitării principalelor amenințări din mediul online,  polițiștii recomandă consultarea site-ului https://sigurantaonline.ro, pentru a vă testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele de a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici.

Vezi si

Un tânăr s-a retras de pe lista AUR de la Consiliul Local Suceava

Nu doar de la PSD Suceava și-a retras candidatura unul din cei de pe lista …