Saturday , April 20 2024

Creștere galopantă a costurilor cu energia electrică pentru aducerea apei la robinetele sucevenilor

ACET SA Suceava a anulat licitația organizată pentru achiziționarea de energie electrică la finele anului trecut și care avea termen final de depunere a ofertelor în prima parte a lunii ianuarie, deși se înscrisese un singur ofertant și a organizat alta, al cărei termen de depunere a ofertelor este data de 12 aprilie. 34.952.924,98 lei fără TVA (7 milioane de euro) estimează ACET să fie „factura” pentru energia electrică care va fi consumată în 12 luni pentru a putea fi adusă apa la robinetele sucevenilor și pentru asigurarea serviciilor de canalizare și de epurare, o creștere de peste 10 milioane de lei față  de estimarea din decembrie 2021

 

ACET SA Suceava a anulat licitația organizată pentru achiziționarea de energie electrică la finele anului trecut și care avea termen final de depunere al ofertelor în prima parte a lunii ianuarie, deși se înscrisese un singur ofertant și a organizat alta al cărui termen de depunere al ofertelor este data de 12 aprilie. Pe de o parte, a remediat și situațiile semnalate în cotidianul Obiectiv de Suceava cu privire la „inovațile administrative” precum municipiul Frătăuții Vechi, dar alte aspecte noi care merită remarcate au apărut și care, cel mai probabil, nu îi sunt imputabile.

Mai exact, sumele estimate au crescut exponențial. Astfel, în anunțul de participare de la licitația din 7 ianuarie, când documentația fusese făcută însă din noiembrie, valoarea estimată 17.109.679,08 și 18.144.864,66 lei, fără TVA pentru energia electrică furnizată în decursul a 12 luni. Nici bine nu se terminase anul că deja ACET actualiza anunțul de la licitația care, ulterior, fusese anulată în sensul că valoarea estimată a contractului care urma să fie încheia creștea între 23.335.952,72 și 24.747.846,05 lei fără TVA. Se întâmpla pe data de 8 decembrie, erata fiind publicată în SEAP pe data de 10 decembrie. Pe data de 9 decembrie, ACET se răzgândește din nou și publică o altă erată în care prețul estimat pentru uriașa cantitate de energie electrică necesară în 12 luni de funcționare la aproape 160 de puncte de consum aflate în administrarea ACET – stații de captare, stații de tratare, stații de epurare, pompe, bazine, rezervoare, sedii, ateliere – fusese stabilit la suma de 23.569.396,44 lei, fără TVA. Până la urmă, pe data de 18 ianuarie ACET anulează licitația pe motiv că „au fost depuse oferte inacceptabile și/sau neconforme”.

În condițiile în care, de fapt, singurul ofertant la licitația din ianuarie era E.ON ENERGIE ROMANIA iar etapa în care s-a decis anularea era cea a evaluării ofertei financiare – prin urmare documentele de calificare și oferta tehnică au fost în regulă – se poate spune că încă de atunci prețurile cu care venise E.ON ENERGIE ROMANIA nu erau cele estimate de ACET. Ca atare, operatorul județean al serviciilor de apă-canal-epurare a organizat o altă licitație iar caietul de sarcini a fost finalizat în luna martie. Pe data de 12 martie a fost publicat în SEAP un nou anunț de participare pentru o nouă licitație deschisă la care termenul final de depunere al ofertelor este pe data de 11 aprilie iar de această dată valoarea estimată de ACET a crescut la suma de 34.952.924,98 lei fără TVA. Adică 7 milioane de euro estimează ACET să fie „factura” pentru energia electrică care va fi consumată în 12 luni pentru a putea fi adusă apa la robinetele sucevenilor și pentru asigurarea serviciilor de canalizare și de epurare. Deocamdată nu au apărut niciun fel de erate care să „ajusteze” și mai mult prețul care și așa este astronomic: creștere de peste 10 milioane de lei de la estimarea din decembrie la cea din martie. Cantitatea totală de energie electrică estimată este de 23 de milioane kWh, în condițiile în care cei mai mari consumatori sunt stația de captare a apei și pompe de la Berchișești urmată de stația de epurare a municipiului Suceava, ambele având aproape 40% din cantitatea estimată la nivelul întregii companii iar locul al treilea este, la mare distanță, însă „frontul de captare apă Măneuți”.

Potrivit caietului de sarcini, ACET S.A. Suceava are ca obiect principal de activitate furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare în următoarele unităţi teritorial-administrative din judeţul Suceava: municipiile Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți; orașele Gura Humorului, Siret, Solca, Salcea, Liteni; comunele Ipotești, Șcheia, Moara, Baia, Boroaia și Volovăț. „Se estimează că ACET S.A. își va extinde aria de operare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare chiar și în timpul derulării contractului de furnizare a energiei electrice”, se mai menționează în sursa citată. (D.P.)

 

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

2 comments

  1. Sica mandolina

    Sa se spune și salariile lor, plătite tot din bani publici la urma urmei. O sa aveți mari surprize.

  2. Mda, se pregatesc sa scumpeasca iar.
    Ar fi interesant un studiu comparativ: cata apa livrau si cati angajati erau in 1989 si cati acuma.
    Si poate ne spune domn director si cate doamne sunt secretare sau consilieri si au sub 35 ani.