Saturday , May 18 2024

Coșul de fum al unei pizzerii a provocat un incendiula un bloc din Rădăuți. Au intervenit 60 de pompieri cu 15 autospeciale (FOTO, VIDEO)

Incendiul care cuprins sâmbătă dimineață acoperișul unui bloc din municipiul Rădăuți a izbucnit, cel mai probabil, din cauza efectului termic generat de un cos de fum neprotejat fata de materialele combustibile, conform primelor cercetări ale ISU și Poliției.

Intervenția la incendiu a fost asigurată de pompierii militari de la subunitățile din Rădăuți, Suceava, Câmpulung Moldovenesc și Solca, precum și cu sprijinul lucrătorilor de la Serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU) din Frătăuții Vechi, Horodnic de Sus, Volovăț și Gălănești, și de la Serviciul privat pentru situații de urgență (SPSU) al Aerodromului Frătăuți.

40 de pompierii militari și 20 de lucrători ai SVSU/SPSU, au acționat cu 12 autospeciale de stingere, trei autospeciale de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Salvatorii au evacuat din cele două scări de bloc trei persoane, iar alte 27 de persoane s-au autoevacuat.

A ars acoperișul blocului, construit pe astereală din lemn, cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați. Au mai ars două spații de depozitare, de la etajele IV ale celor două scări de bloc, cu bunurile aflate în interiorul acestora, dar și în podul acoperișului. Temperaturile ridicate au degradat și fațada unui bloc învecinat.

În urma incendiului, au fost afectate parțial apartamentele de la ultimul etaj. De asemenea, s-au degradat și apartamentele de la etajele inferioare și spațiile comerciale de la parterul blocului, ca urmare a infiltrațiilor rezultate în urma refulării agentului de stingere.

Conform primelor cercetări al  specialiștilor ISU și ale Poliției, cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic al coșului de fum neprotejat termic, ce se afla amplasat în mansarda clădirii și care deservește restaurantul pizzerie „Joy and Joy”, situat la parterul imobilului, fapt confirmat  și de către declarația martorului P. D., cel care a apelat SNUAU 112 în legătură cu evenimentul, acesta observând  că faza incipientă a incendiului s-a desfășurat în zona mediană a mansardei blocului, locul unde se afla poziționat coșul de fum.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a necesitat îngrijiri medicale, nici din rândul civililor, și nici din cel al forțelor de intervenție.

Au fost salvate restul apartamentelor și clădirile învecinate, iar  pompierii militari îndepărtat învelitoarea din tablă de pe acoperiș și au înlăturat celelalte efecte negative rezultate în urma incendiului.

Misiunea pompierilor militari s-a încheiat sâmbătă seara, în jurul orei 21:45.

 

Vezi si

Economii de un milion de euro pe an la energia consumată de Spitalul Județean, după implementarea unui proiect de reabilitare

Proiectul tehnic și indicatorii tehnico-economici pentru renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. …