Thursday , April 25 2024

Consiliul Județean vrea să realizeze hărți de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren în județul Suceava

Peste 40 de localități sunt deja în diverse evidențe de risc la alunecări și/sau cutremure. Peste doi ani, odată cu finalizarea hărților de risc, se vor introduce condiții mai stricte de realizare a diverselor planuri de urbanism și de amenajare a teritoriului. Ultima oară când s-au făcut astfel de hărți în județul Suceava a fost în 1997 .

Harta de risc pentru municipiul Suceava realizată în 1997

Consiliul Județean Suceava a scos la licitație – iar de această dată s-a prezentat măcar un ofertant – pentru realizarea hărților de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren la nivelul județului. Este de precizat că a fost vorba de o licitație organizată prin procedură simplificată în care valoarea totala estimată era de 306.722,69 lei fără TVA, dar la care criteriul nu este prețul cel mai scăzut, ci „cel mai bun raport calitate – preț” și se pare că accentul se pune chiar pe calitatea serviciilor deoarece componenta financiară are o pondere de numai 40% în calculul de puncta la ofertei. Alte cinci criterii de calitate, fiecare cu câte o pondere de 12% în calculul final al punctajului, sunt: experiența deținută de inginerul geolog, de geolog, de geotehnician, hidrogeolog și de către geomorfolog, conform prevederilor ghidului de specialitate. Singura ofertă care s-a prezentat de această dată este din partea societății Fad Smart Technology, care a venit având terț susținător societatea SEARCH CORPORATION care va realiza studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru tronsoanele de autostradă de la Pașcani la Suceava și de la Suceava la Rădăuți iar de acolo până la Siret un tronson de drum expres.

Față de anul 1997 – când este ultima oară când s-a făcut o hartă la nivelul județului nostru – numărul zonelor evaluate ca fiind cu potențial de risc a crescut foarte mult. În hotărârea Consiliului Județean nr. 11 din 1997 erau referiri doar la municipiul Suceava și comunele Boroaia și Şcheia, de data aceasta au fost mult mai multe evaluate preliminar 63 de zone la nivelul județului care sunt afectate de ceea ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a calificat a fi „manifestare activă a riscului” la calamități, situate în 24 de unități administrativ teritoriale: Baia, Boroaia, Broșteni, Cacica, Cajvana, Capu Câmpului, Câmpulung Moldovenesc, Dolhești, Fălticeni, Frasin, Gura Humorului, Ilișești, Izvoarele Sucevei, Ostra, Moldova Sulița, Păltinoasa, Pârteștii de Jos, Pojorâta, Sadova, Preutești, Slatina, Stulpicani, Solca, Ulma. La acestea se adaugă încă 20 de localități amplasate în zone pentru care intensitatea seismică echivalată pe baza parametrilor de calcul privind zonarea seismică a teritoriului României este de minim VII, fiind și unități afectate de alunecări de teren: Suceava, Adâncata, Bosanci, Brodina, Ciprian Porumbescu, Dărmănești, Dorna Candrenilor, Gălănești, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Rădăuți, Siret, Salcea, Sucevița, Şcheia, Todirești, Udești, Vadu Moldovei, Vicovu de Jos, Vulturești.

Harta de risc pentru Şcheia realizată în 1997

Realizarea unor hărți actualizate de risc, cu delimitarea și încadrarea cât mai precisă posibil, este foarte utilă în completarea unor studii sau planuri de amenajare a teritoriului. De asemenea, harta cu zonele de risc este documentul în baza căruia, ulterior, CJ Suceava va putea declara sau nu o anumită zonă ca fiind afectată de alunecări de teren. De asemenea, se vor putea detalia exigențele minime de conținut și de formă ale documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism.

Astfel, pe lângă arealele care pot fi declarate zone de risc la alunecări de teren, hărțile de risc natural vor mai cuprinde și zonele construite și expuse alunecărilor de teren, precum și măsurile care trebuie luate, dar și zonele unde frecvența și amploarea ridicată a alunecărilor de teren nu permit executarea de lucrări de remediere și impune instituirea interdicției amplasării unor construcții definitive.

Pe de altă parte, complexitatea realizării unor hărți de acest fel impune și un termen pe măsură, sens în care în caietul de sarcini s-a prevăzut o durată de 24 de luni. Harta se va elabora la o scară de 1:25000, pe suport analogic și digital. (D.P.)

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …