Thursday , March 28 2024

Condițiile în care învață elevii de etnie romă din Țîmpoceni și Stamate, verificate de un subsecretar de stat din Ministerul Educației

Subsecretarul de stat în Ministerul Educației Marian Daragiu a constatat că elevii din Țîmpoceni învață în condiții bune, exact cum a descris Mircea Mihăilă, directorul Şcolii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” Capu Codrului, pentru  Obiectiv de Suceava, în timp ce pentru elevii de la Şcoala Stamate nr. 2 s-a impus relocarea lor până se reconstruiește școala. De luni, cei 26 de copii vor învăța la Şcoala Stamate nr. 1, urmând a fi transportați acolo împreună cu învățătorii lor.

Două școli din județul Suceava au fost verificate în cursul zilei de joi de către un subsecretar de stat din Ministerul Educației, după ce în presa locală și națională au apărut articole despre posibile cazuri de segregare etnică. În cazul școlii din Capu Codrului, care găzduiește temporar elevii de etnie romă din Țîmpoceni, comuna Păltinoasa, un ONG a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) segregarea școlară, pe criteriul etnic, a 44 de elevi care învață într-o sală de sport, neîncălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare. Şcoala Gimnazială nr. 2 Stamate a fost subiectul unui amplu articol în cotidianul Libertatea, din care au reieșit condiții greu de imaginat pentru elevii de etnie romă și slabe șanse ca o nouă școală, modernă, să fie construită curând pentru ei.

Subsecretarul de stat în Ministerul Educației Marian Daragiu a constatat că elevii din Țîmpoceni elevii învață în condiții bune, exact cum a descris Mircea Mihăilă, directorul Şcolii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” Capu Codrului, pentru ziarul Obiectiv de Suceava, în timp ce pentru elevii de la Şcoala Stamate nr. 2 s-a impus relocarea lor până se reconstruiește școala.

”Situația de la Țîmpoceni se încadrează într-o formă de normalitate în condițiile date. Am recomandat ca, pentru a evita o situație în care separarea aceea fizică, pe parcursul orelor să aibă repercusiuni cât mai mici asupra relaționării dintre copiii care sunt acolo și cei de la 10 m de ei, care au curtea comună, să dezvolte acele activități interculturale, activități comune, în care copiii să comunice între ei, nu doar în pauzele dintre ore, în așa fel să dezvolte relații de prietenie”, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Educației Marian Daragiu.

Inspectorul școlar general Grigore Bocanci a precizat că știa cum sunt tratați acolo copii, sunt condiții normale de învățământ, că elevii de la Țîmpoceni sunt relocați în sala de sport temporar și că sunt transportați cu microbuzul școlar din cătun până la școală încă de anul trecut, când școala lor a fost demolată.

În ceea ce privește Şcoala nr. 2 Stamate, sunt probleme

În schimb, Marian Daragiu a spus că la Stamate sunt probleme pentru că școala este improprie procesului de învățământ.

„La Stamate este o școală care mi-a amintit de poveștile cu Ion Creangă. Este o școală cu modele învechite, cu pereți din chirpici, o sală de clasă care am văzut-o în poveștile din copilărie. Nu-mi imaginez cum, într-o școală ca aceea, au putut copiii să învețe. Nu te poți simți bine acolo. Era un miros greu, de petrol acolo. Situația de acolo este total neconformă. În discuțiile cu părinții și cu domnul inspector general am găsit soluția”, a transmis subsecretarul de stat.

Potrivit inspectorului școlar general Grigore Bocanci, în Stamate sunt două școli primare, una fiind reamenajată cu toate condițiile, iar Şcoala Stamate 2 are condiții improprii pentru a desfășura activitate de învățământ. S-a propus mutarea elevilor de la școala nr. 2 la școala nr. 1, cu tot cu învățătoarii de la cele două clase. ”Părinții au sărit pe noi. Am stat acolo mai bine de o oră pentru a-i lămuri că intenționăm să transportăm acești copilași la Şcoala Stamate 1, dar ei au sărit din nou că nu vor să îi lase pe domnul învățător și pe doamna învățătoare (sunt două clase simultane acolo). Începând de luni, îi mutăm la Şcoala Stamate 1 și vor rămâne cu învățătorii lor. În cele din urmă, părinții s-au lăsat înduplecați”, a punctat șeful IșJ Suceava. La Şcoala Stamate nr. 2 sunt înscriși 26 de copii de la clasa pregătitoare până la clasa a patra.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a subliniat că va fi extrem de atent cu acest gen de situații, căci Suceava este un teritoriu pașnic. (Oana NUȚU)

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …