Friday , April 19 2024

Concert și focuri de artificii la Suceava de Ziua Europei

Ziua Europei nu va trece neobservată la Suceava iar Primăria va organiza, pe 9 Mai, un concert cu Lăutarii de la Chișinău și focuri de artificii. După cum a explicat primarul Ion Lungu, va fi o bună ocazie pentru autorități să susțină parcursul european al țării noastre, mai ales că sunt tot mai mulți cei care nu conștientizează importanța  aderării României la UE. Totuși, manifestările la care a făcut referire Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 3 aprilie, nu se referă la eventuale conferințe și simpozioane – trambulinele clasice de discursuri politice – ci va fi vorba de spectacol, bucurie și un mesaj către frații noștri din Republica Moldova. Aceasta este explicația pentru care Lăutarii de la Chișinău vor fi invitați să concerteze la Suceava, cunoscuta și îndrăgita orchestră națională coordonată de maestrul Nicolae Botgros bucurându-se de o largă apreciere în țara noastră.

„Indiferent cât de cârcotaşi vrem să fim, Suceava s-a schimbat la faţă şi se va schimba şi în continuare. Acest lucru se întâmplă datorită fondurilor europene. Ca atare, este normal să marcăm această zi aici, în Suceava, mai ales în această perioadă în care unii pun la îndoială apartenenţa şi vor retragerea, ieşirea din Uniunea Europeană”, a punctat primarul Ion Lungu, adăugând că, efectiv, până acum Suceava a tras de la UE fonduri de 300 de milioane de euro. De asemenea, sunt pregătite, ori deja au fost depuse proiecte în valoare de 500 de milioane de euro.

Punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman. Acesta a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Declaraţia de la 9 mai 1950 propunea Germaniei şi celorlalte popoare ale Europei să-şi unească producţiile de oţel şi cărbune. În urma demersurilor lui Robert Schuman – susținut de nume mari ale vremii precum Paul Reuter (cel care a redactat Declarația Schuman) și Jean Monnet (Jean Omer Marie Gabriel Monnet – tehnocratul care a editat Declarația Schuman și care este considerat arhitectul Unității Europene) s-a reușit crearea unei prime structuri supranaționale – Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, 18 aprilie 1951 – care a fost baza a ceea ce astăzi numim Uniunea Europeană. Chiar dacă inițial s-a optat (chiar de către Monnet) pentru formula de „federație” (Reuter fusese cel care redactase textul Declarației Schuman utilizând termenul de „supranațional”) într-un final s-a ajuns (după înființarea Comunității Europene a Energiei Atomice și a Comunității Economice Europene) ca Uniunea Europeană să aibă mai degrabă un rol „supranațional”.

De cealaltă parte, un organism paneuropean se crease în 5 mai 1949 și anume Consiliul Europei, o structură nu supranațională, ci interguvernamentală (având și o dimensiune federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară – parlamentari proveniți din parlamentele naționale). Mult timp unele țări europene sărbătoreau atât data de 5, cât și pe cea de 9 mai. Statele Uniunii Europene au optat, treptat, pentru data de 9 mai, cei care preferă data de 5 mai au în vedere mai degrabă rolul Consiliului Europei în privința democrației și a drepturilor omului.

Ziua de 9 mai a fost aleasă ca „Ziua Europei” în anul 1985, de liderii Consiliului Europei care au decis la Milano cu privire la simbolurile Comunității Europene – antrerior anului 1992 se vorbea despre Comunitatea Europeană, termenul de Uniune Europeană fiind preferat după Tratatul de la Maastricht – iar la acel moment s-a apreciat că simbolurile Consiliului Europei sunt cele ale comunității, mai puțin data de 5 mai, fiind preferată data de 9 mai în amintirea Declarației Schuman. Abia în anul 2008 Parlamentul European a recunoscut, oficial, ziua de 9 Mai ca fiind Ziua Europei. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …