Friday , August 6 2021

Cine “ține spatele” Test Prima? Firma și-a plantat din nou omul de încredere într-un proiect bănos, cu fonduri europene, al Primăriei Siret

Proiectul în cauză se referă la înființarea unui parc științific și tehnologic la Siret, din fonduri europene. Este vorba despre mai mult de 7 milioane de lei, iar rețeta Test Prima pentru a ajunge la „cașcaval”, despre care cotidianul nostru a scris de mai multe ori, este aplicată și aici, într-o afacere de alt nivel: Olga Burlui, fost director al firmei, este reprezentantă a Primăriei Siret în acest proiect, fiind însărcinată taman cu organizarea licitației, care va avea loc în august. Problema e că acestei doamne legea îi interzice să participe la decizii care ar putea să avantajeze fostul angajator cu care s-a aflat în raport de muncă în ultimii 5 ani. Și mai grav este că această manevră expune două instituții importante – Consiliul Județean Suceava și Universitatea suceveană – partenere în proiect

OBIECTIV a  descris pe larg în ultimele luni o aberație care se petrece sub ochii autorităților, prin care constructorul sucevean Test Prima SRL reușește să câștige licitații pe bandă rulantă în diverse localități din județ, iar primăriile respective angajează un om de casă al firmei, fost director, să supravegheze sau să verifice lucrările executate de firma suceveană.

Nu mai departe de luna trecută, am relatat despre faptul că Test Prima SRL a câștigat la Siret o licitație de aproape un milion de euro pentru reabilitarea unei grădinițe și, evident, Primăria Siret nu a găsit pe altcineva care să ofere consultanță pentru acest proiect decât pe fosta directoare a firmei de construcții Test Prima, Iulia Olga Burlui. Numai din această mică “ciupeală”, PFA-ul fostei directoare a Test Prima a încasat aproape 19.000 de euro, fără TVA.

Pentru că toată lumea se pare că a fost mulțumită în urma acestei manevre, acum la Siret se pune la cale una din care se pot extrage și mai mulți bani. Bani adevărați, europeni, nu mizilicuri de pe la primăriile sărace din județ.

Acum este în desfășurare o licitație pentru proiectare și execuție pentru „Înființarea parcului științific și tehnologic EAST EUROPEAN BORDER Siret, cod SMIS 128730. Prin proiect se propune construirea unui Parc științific și tehnologic în scopul utilizării rezultatelor activității de cercetare și aplicării tehnologiilor avansate în economie și în scopul creșterii participării instituțiilor de învățământ superior acreditate și a unităților de cercetare-dezvoltare la procesul de dezvoltare economico-socială prin știință și tehnologie.”

Suma estimată a contractului, din fonduri europene – programul POR este de 7.240.008 lei, iar licitația urmează să fie organizată undeva în august 2021.

Din partea Primăriei Siret, cea care se ocupă efectiv de problematica licitației este  nimeni alta decât aceeași Burlui Iulia Olga: “Persoane cu putere de reprezentare din partea furnizorilor de servicii auxiliare: Burlui Iulia-Olga – Expert cooptat achiziții publice” – se arată la subcapitolul III.1.1 din Anunțul privind licitația publicat pe SEAP.

 

Așa cum vă așteptați probabil, din detaliile procedurii publicate pe SEAP rezultă că TEST PRIMA SRL, reprezentată de Viorel Juravlea, participă la această licitație ca lider de asociere (https://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100131864).

„Obiectiv” a relatat în numeroase rânduri faptul că Iulia Olga Burlui  a fost director al SC TEST PRIMA SRL cel puțin până în 2018. Drept dovadă stă chiar o Decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (nr. 1529/08.06.2018), adresată către Test Prima, unde Iulia Olga Burlui apare ca reprezentant legal al acestei firme.

 

Problema în aceste cazuri este că în România este interzis prin legea penală ca o persoană să participe la luarea unor decizii care ar avantaja fostul angajator, în cazul unor achiziții publice:

“Fapta funcționarului public care, în exer­citarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Trebuie spus faptul căîn acest proiect nu este implicată doar Primăria Siret, care și ea însă este obligată să se supună legilor în vigoare. Dubioasele manevre expun însă și Consiliul Județean Suceava  și Universitatea “Ştefan cel Mare Suceava”, care sunt partenerii proiectului: “Proiect în parteneriat cu CJ SUCEAVA și Universitatea Ştefan cel Mare Suceava. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea Parcului științific și tehnologic East European Border Siret cu relevanță pentru domeniile de specializare inteligentă identificate în Regiunea Nord Est. Concret, se vor realiza următoarele:

* Construirea clădirii în care va funcționa parcul științific și tehnologic East European Border Siret. Clădirea va găzdui o platformă de inovare Industry 4.0, un IT Open source Hub și un Fablab. De asemenea, va dispune de săli de ședință și încăperi pentru activități administrative.

* Dotarea cu echipamente a parcului științific și tehnologic East European Border Siret.

Parcul științific și tehnologic East European Border Siret va aborda două subdomenii de specializare inteligentă cu relevanță pentru Regiunea Nord – Est: Industry 4.0 și Smart Destination (Smart City + Smart Tourism).”, se arată în descrierea proiectului publicată pe site-ul Primăriei Siret.

Dacă la mijloc nu e clasica șpagă, coincidențele fiind aproape excluse, faptul că Test Prima reușește în mod repetat să-și “plaseze” oamenii în asemenea poziții, defavorizând clar alți participanți la licitațiile organizate de primăriile din județ poate arăta însă și o posibilă “protecție” din partea unor persoane influente, de care gruparea respectivă ar beneficia în ultimii ani. Ținând cont de sumele aflate în joc, licitația din august pentru proiectul de la Siret ar putea fi chiar testul prin care s-ar putea vedea eficiența acesteia. (O.S.) 

 

Vezi si

Află ultimele tendințe din modă și bucură-te de reduceri de până la 70%, la Iulius Mall Suceava!

Dacă nu ai apucat să citești nicio revistă de fashion luna aceasta și încă nu …