Thursday , April 18 2024

Cinci oferte la licitația pentru sala polivalentă a Sucevei

Peste 50 de firme s-au asociat în diverse forme ca să vină cu oferte pentru un imens proiect de circa 26 milioane de euro, la cursul actual, fără TVA. Unul dintre ofertanții asociați (nu liderul de asociere) a venit cu 9 subcontractanți declarați și au fost situații în care alți asociați au venit cu câte 5-6-7 subcontractanți. Nu este vreo ofertă fără minimum 6-7 firme (lider de asociere, asociați, subcontractanți declarați, terț susținător). Totuși, nu este niciun lider din Suceava, nici măcar din județ. De fapt, sunt câțiva subcontractanți și chiar asociați din Moldova, ba chiar și un lider de asociere, însă între cele cinci oferte apare doar un singur subcontractant declarat din județul Suceava și niciunul dintre asociați. Terț susținător sunt firme din Turcia, Italia și Germania. Erbașu – al patrulea ofertant – nu are terț susținător. Deși nu a confirmat oficial nimeni, credem că din cauza volumului mare de lucru și de analiză a ofertelor și a documentelor care trebuie depuse de operatorii economici, nu este exclus ca atribuirea contractului să se facă abia în a doua jumătate a lui 2022. Iar acesta este un caz fericit, totuși, deoarece se poate spera că proiectul tehnic va fi făcut în patru luni, iar lucrările vor demara în prima parte a anului 2023.

 

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente sălii polivalente a municipiului Suceava, obiectiv de investiții care a fost prevăzut a avea o capacitate de cinci mii de locuri pe scaune. De la bun început precizăm că niciunul dintre liderii asocierilor de firme care care au depus oferte – MIS GRUP, CONCELEX, SC SSAB-AG SRL, CONSTRUCTII ERBASU și ACI CLUJ – nu este din județul Suceava. Ba chiar, după cum se va vedea, nu exită nici ofertanți asociați din județ, iar în privința subcontractanților, doar unul are sediul în județul Suceava. Asta cu toate că, adunând la un loc toate firmele care în documentele referitoare la cele cinci oferte depuse figurează ca lider de asociere, asociați, subcontractanți declarați și terți susținători, rezultă nu mai puțin de 55 de agenți economici.

Astfel, firma bistrițeană MIS GRUP a venit în asociere cu firmele bucureștene SC OPTIM PROJECT MANAGEMENT (aceasta având subcontractant declarat societatea clujeană Abcony Serv) și Energo Constructii Civile si Industriale, firma bistrițeană S.C. ARHICRIS LOGISTIC S.R.L. și cea clujeană SDC PROIECT (care a venit la rândul ei cu cinci subcontractanți, din care trei din județul Bistrița-Năsăud – ASCENSOR ADVERTISING S.R.L., LOYAL CENTER S.R.L., DIANOVA INSTAL – și doi din județul Cluj: CLIMAVENT CONSTRUCT S.R.L și Elron Energy CO), iar terț susținător al acestei oferte este firma YENIGUN INSAAT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI, cu sediul în capitala Turciei, Ankara.

Firma bucureșteană CONCELEX (cu subcontractant declarat o altă firmă din capitala României, și anume societatea MAG CONSULTING PROJECT) a venit în asociere cu firmele bucureștene Concelex Engineering S.R.L, MC GENERAL CONSTRUCT ENGINEERING, CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS SRL (având subcontractant declarat, dar și terț susținător mai cunoscuta firmă bucureșteană METROUL), dar și un asociat botoșănean, SIMION TEHNOCONSTRUCT, care a prezentat o listă cu nu mai puțin de șase subcontractanți declarați: bucureștenii de la Con Gaz Prest, IFMA, DP PROIECT INSTAL; botoșănenii de la INTELITECH GROUP și de la MERIDIAN S.R.L., dar și sucevenii de la AVANTEC PROTECT SERVICE S.R.L..

Băcăuanii de la SC SSAB-AG SRL au venit cu doi asociați, unul fiind ploieștenii de la HABAU (care au venit la rândul lor cu nouă subcontractanți: italienii de la 3TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A., care sunt și terț susținător; bucureștenii de la SPECIALIST SMART GROUP, AD MEP ENGINEERING, OTIS LIFT S.R.L.; buzoienii de la LEX PROTECT TEHNIC, Lex Protect Buzău, GAZINSTAL ENERGY; ieșenii de la STRUCTI PUNCT și vasluienii de la KAZINST GRUP SRL), iar un alt ofertant este firma bucureșteană MTA STRUCTURAL ENGINEERS, la care se mai adaugă și terțul susținător german HABAU Hoch-und Tiefbaugesellschaft.

Firma bucureșteană CONSTRUCTII ERBASU (având subcontractanți declarați societatea A&A EVOCONSTRUCT, cu sediul în capitala României, și ASCENSOR ADVERTISING S.R.L., cu sediul în Bistrița) a venit în asociere cu firma bistrițeană FRASINUL și cu cea bucureșteană POPP & ASOCIATII (având subcontractanți declarați societățile bucureștene GRAPHIC STUDIO, ERBASU EDIL CONSTRUCT S.A. și Professional Tech Construct Design, ieșenii de la FIRE STOPPING ENGINEERING, societatea ilfoveană DEFLAMMO FIRE PROTECTION și cea maramureșeană CUBICON INVEST).

În fine, ultimul ofertant, și anume ACI CLUJ (având subcontractanți declarați pe clujenii de la SC IMSAT SERVICE CLUJ SA și bucureștenii de la KONE Ascensorul), a venit în asociere cu ieșenii de la CONEST S.A. (având subcontractant declarat firma clujeană Abcony Serv) și cu firma bucureșteană PRODESIGN ENGINEERING & CONSTRUCTION, iar terț susținător este firma bucureșteană PRODESIGN ENGINEERING & CONSULTANCY S.R.L..

Precizăm că licitația a fost amânată de două ori până acum de Compania Națională de Investiții. Într-o primă fază, CNI a anunțat că nu mai menține termenul inițial de 14 septembrie ca fiind cel final pentru depunerea ofertelor, în sensul că s-a prelungit cu două săptămâni termenul de depunere a ofertelor până pe data de 29 septembrie. Ulterior, CNI a mai anunțat o amânare în ceea ce privește licitația pentru proiectarea și execuția sălii polivalente cu 5.000 de locuri pentru municipiul Suceava. Astfel, miercuri, 6 octombrie, au fost depuse, până la ora 15:00, și apoi deschise ofertele pentru realizarea PTh și a lucrărilor necesare pentru sala polivalentă a Sucevei. Cu toate acestea, declarația oficială cu privire la lista participanților a fost postată pe SEAP la finalul unui interval de cinci zile, adică după ora 13:00 a zilei de luni, 11 octombrie.

Valoarea estimată pentru serviciile de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție a lucrărilor aferente obiectivului de investiție „Sală Polivalentă 5.000 locuri, municipiul Suceava, județul Suceava” este de 128.930.487,29 lei, fără TVA. Suma de 6.898.489,14 lei fără TVA este aferentă Capitolului 3 din Devizul general, subcapitolele privind Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică a proiectantului. Suma de 119.899.276,00 lei fără TVA este pentru Capitolul 4 din Devizul general reprezentând „Cheltuieli pentru investiția de bază”, din care suma de 106.636.107,61 lei este pentru Cap. 4.1 – Construcții și instalații; 2.475.650,19 lei pentru Cap. 4.3 – Utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj; 10.787.518,20 lei pentru Cap. 4.5 – Dotări. Organizarea de șantier (Subcapitolul 5.1.1 din Devizul general) a fost estimată la maximul sumei de 1.599.541,61 lei și Cheltuielile conexe organizării șantierului (Subcapitolul 5.1.2 din Devizul general) au fost estimate la 533.180,54 lei, prin urmare celelalte cheltuieli în afara celor din capitolele 3 și 4 s-ar mai ridica la 2.132.722,15 lei.

Conform anunțului de participare publicat pe SEAP, criteriul de atribuire a contractului în cazul acestei licitații deschise este „cel mai bun raport calitate – preț” în care „Componenta financiară” este în pondere de 60% iar „Experiența profesională” și „Organizarea și metodologia” au câte o pondere de 20%.

Durata contractului este de 84 de luni, din care realizarea investiției este de 24 de luni – 4 luni proiectare și 20 luni execuție – iar alte 60 de luni, adică cinci ani, reprezintă perioada de garanție de bună execuție. Având în vedere că una din condiții este ca oferta să fie valabilă până la data de 6 octombrie 2022, este de presupus că autoritatea contractantă și-a luat ca măsură de precauție acest termen în condițiile în care analiza ofertelor și eventualele contestații vor dura un an de zile și apoi se va semna contractul. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …