Wednesday , April 24 2024

A fost sfințită chilia în care s-a retras părintele Ilie Cleopa în perioada cât a fost pustnic în zona Stulpicanilor

Memoria părintelui Ilie Cleopa, unul dintre cuvioșii propuși pentru canonizare, în 2025 a fost cinstită în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin sfințirea locului unde acesta s-a retras în perioada regimului comunist. Evenimentul a avut loc joi, la împlinirea a 23 de ani de la trecerea în veșnicie a Arhim. Cleopa Ilie.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit chilia părintelui Ilie Cleopa – locul ostenelilor sihăstrești tainic lucrate de marele rugător și predicator al neamului românesc, după cum este precizat într-o informare postată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – la 23 de ani de la plecarea acestuia la Domnul.

Cel mai mult timp din anii de retragere pustnicească părintele Cleopa l-a petrecut în adâncul pădurilor din locuri diferite din zona Moldovei, ajutat uneori de oameni de bună credință și, cum ar spune părintele, mereu de Dumnezeu. Între retragerile sale în pustnicie (din cauza prigonirii monahismului de către regimul comunist) s-a numărat și cea din Munții Stânișoarei, spre partea de sud a județului Suceava, nici departe, dar nici prea aproape de Mănăstirea Slatina unde a fost stareț pentru o perioadă.

În anul 2015, la inițiativa pădurarului Vasile Popa, a început restaurarea bordeiului pe care părintele îl avusese în perioada cât a stat în pustnicie în Munții Stânișoarei, din dorința de „a pune în valoare locul de sihăstrie al părintelui Ilie Cleopa”. „Prin implicarea părintelui paroh Marius Drelciuc, a domnului inginer Cezar Tulbure și a altor credincioși din împrejurimi s-au adăugat troițe și alte lucruri pentru înfrumusețarea chiliei și a locului dimprejur. Totodată, s-au săvârșit și slujbe de pomenire pentru părintele care s-a nevoit în aceste locuri în anii `50 ai secolului al XX-lea”, se arată în informarea transmisă pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În 2021, având în vedere anunțul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a începe lucrarea de canonizare a părintelui Cleopa, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, păstorită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, și Direcția Silvică Suceava, condusă de Sorin Ciobanu, au semnat un parteneriat,  prin care au început lucrări de amenajare a chiliei, a locului dimprejur și a drumului de acces spre aceasta.

La 23 de ani de la „mutarea în veșnicie” a marelui duhovnic român Ilie Cleopa, chilia părintelui care este situată pe raza comunei Stulpicani, în codrii din Munții Stânișoarei a fost sfințită de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu PS Damaschin Dorneanul. La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic au participat primarul Vasile Zamcu, reprezentanți ai Direcției Silvice Suceava, precum și numeroși credincioși care au venit cu mare bucurie în mijlocul pădurii să-l pomenească pe părintele Cleopa.

Conform unei informări a ASR, în apropierea sfințirea chiliei era și un izvor „al părintelui” în apropierea căruia a fost oficiată slujba, ceremonie religioasă precedată însă de săvârșirea Sfintei Liturghii, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Vadu Negrilesei.


Din soborul slujitor au făcut parte părintele Filaret Ruscan, consilier eparhial al Sectorului Misiune din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, părintele Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, precum și membrii Cercului Pastoral zonal „Daniil Sihastrul”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. (D.P.)

Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

 

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

One comment

  1. Suceava – si cu asta deja am spus totul. Doar uitati’va la poze. Nicio masca si probabil si niciun vaccin. Uitati prea usor cat rau a facut acest judet intregii tzari in pandemie. E poporul DornIlvelor, al B^rgaielor, al lui Rebreanu, cel mai inapoiat popor.