Thursday , August 5 2021

De patru ori mai mulți turiști decât în 2019 au vizitat Cetatea de Scaun în acest weekend, la Noaptea Muzeelor

De „Noaptea Muzeelor”, ediția din 12 iunie 2021, au vizitat Muzeul de Istorie și Muzeul de Științele Naturii la fel de mulți turiști cât au fost la ediția din anului 2019, în condițiile în care atunci nu existau restricții cum sunt acum pentru spațiile închise. „Avem de-a face cu un mesaj transmis de suceveni: s-a făcut un pas în normalitate. De aici încolo va trebui să oferim publicului tot mai multe evenimente. Muzeul Național al Bucovinei, s-a validat, încă o dată, ca muzeu al comunității”, a declarat vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.

 

Încet, dar sigur, revenirea la viața normală, așa cum era înainte de pandemie, se produce inclusiv prin evenimente cum ar fi ediția din acest an a evenimentului „Noaptea Muzeelor” care, sub aspectul participării numeroase, a fost un succes. Sucevenii au format cozi mari la Muzeul de Istorie, precum și la Muzeul de Științele Naturii. Cei mai mulți suceveni însă au fost Cetatea de Scaun și Muzeul Satului Bucovinean, intrarea la toate aceste obiective fiind gratuită. Numărul dublu (12.607) al vizitatorilor – calculat față de 2019, anul anterior pandemiei – l-a făcut pe Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava să declare că evenimentul „Noaptea Muzeelor” care a avut loc sâmbătă, 12 iunie, s-a bucurat de un interes extraordinar și a estimat că „majoritatea celor care ne-au călcat pragul sunt suceveni, veniți cu familia, cu prieteni. M-am bucurat să văd mulți tineri și copii”.

„Astfel stând lucrurile putem tragem câteva concluzii. Putem considera că avem de-a face cu un mesaj transmis de suceveni: s-a făcut un pas în normalitate. Un episod al normalului către care tindem, iar masca purtată în spații închise ne spune că trebuie să rămânem în continuare prudenți. Suceava este un județ sigur de o bună bucată de timp, rata de infectare fiind cea mai mică din țară. Spitalul Județean și-a reluat activitatea non-COVID-19 în majoritatea secțiilor, pe Aeroport numărul de pasageri este în creștere, fiind introduse periodic curse noi.  Este clar că de aici încolo va trebui să oferim publicului tot mai multe evenimente și să venim cu o ofertă consistentă în turism. Noi ne pregătim deja de mai mult timp în acest sens. Mesajul transmis a fost acela de a ne pregăti ca și cum nu ar fi pandemie, deci la nivelul lui 2019, urmând să prezentăm publicului atât cât ne vor permite restricțiile la momentele respective. În logica aceasta au avut loc manifestări în cadrul Zilelor Ciprian Porumbescu, continuate cu programe zilnice în Suceava, și au început pregătirile pentru un program cu specific Festivalului Medieval care să se desfășoare în perioada 13-15 august. Cu toții avem de onorat „Serbarea de la Putna-150 de ani”, majoritatea proiectelor culturale fiind desfășurate sub egida acestui important eveniment. În ce privește Muzeul Național al Bucovinei, consider că acesta s-a validat, încă o dată, ca și muzeu al comunității”, a concluzionat Niculai Barbă.

Vicepreședintele CJ Suceava a precizat că interesul cel mai mare la „Noaptea Muzeelor” a fost pentru Cetatea de Scaun – de patru ori mai mulți vizitatori comparativ cu 2019. Astfel, doar la Cetatea de Scaun au fost în acest an 7234 vizitatori, mai mulți vizitatori decât numărul total de vizitatori înregistrat în 2019 în toate cele patru muzee. Și la Muzeul Satului Bucovinean – oarecum de anticipat având în vedere că vechea fortificație mușatină este situată în proximitatea muzeului – am avut un număr record de vizitatori: în doar două ore, 18:00-20:00, au fost înregistrați 1.398 vizitatori, de trei ori mai mulți față de 2019.

Numărul celor care au vizitat Muzeul de Istorie precum și Muzeul de Științele Naturii s-a menținut la nivelul anului 2019 – cu 1951, respectiv 2024 vizitatori. Aici se cuvine de menționat faptul că numărul vizitatorilor nu a putut crește mai mult ca urmare a restricțiilor în vigoare.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Muzeul Național al Bucovinei a inclus în programul Noaptea Muzeelor, cu acces gratuit în intervalul 18:00-24:00, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie, Muzeul de Științele Naturii și Muzeul Satului Bucovinean, cu intrare liberă între orele 18:00-20:00. Alături de expozițiile permanente de la Muzeul de Istorie au putut fi vizitate și următoarele expoziții temporare: „Ilie Boca-expoziție de pictură”, „Carpi și goți în colecțiile Muzeului National al Bucovinei”, „Karol Wojtyla #geneza”, Expoziție Lectora 8. „LECTurezi și desenezi!”, Expoziție de grafică „Candele vii. Trăitori și mărturisitori ai ortodoxiei românești contemporane”. (D.P.)

 

 

 

Vezi si

UPDATE: Unul dintre bărbații căzuți într-o fântână din Părhăuți a murit

UPDATE: Din nefericire, cu toate eforturile medicilor, cel de-al doilea bărbat scos din fântână a …