Saturday , April 20 2024

Centrul de Radioterapie Oncologică de la Spitalul Județean se va deschide într-o săptămână

Așa reiese din declarațiile managerului Alexandru Calancea. Chiar dacă Centrul nu este al spitalului sucevean, proiectul fiind realizat în parteneriat public-privat, pacienții suceveni vor beneficia de tratament și nu vor mai trebui să se deplaseze la Iași, Cluj-Napoca sau București. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 14 milioane de euro

 După cum a explicat managerul Spitalului Județean Suceava, medicul cardiolog Alexandru Calancea, în aproximativ o săptămână se va deschide Centrul Oncologic din curtea Spitalului Județean, proiect realizat în parteneriat public-privat, a cărui valoare este de aproximativ 14 milioane de euro. ”Sperăm ca săptămâna viitoare să-și deschidă porțile. Chiar dacă nu ține de spital, ca și administrație, ne bucurăm că vom avea centru de radioterapie la Suceava”, a menționat medicul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean.  

Proiectul acestui centru a demarat în noiembrie 2015, când s-a semnat contractul de concesionare a terenului cu investitorul SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, iar în martie 2016 s-a obţinut certificatul de urbanism. Din cauza existenţei unei reţele subterane care nu apărea pe niciun plan, proiectul a necesitat rectificări, avize, noi proiecte, fapt ce a condus la întârzierea evoluţiei acestuia. Chiar dacă s-a estimat că lucrările vor fi gata în primăvara lui 2018, se pare că firma Lotus a întâmpinat mai multe probleme în ceea ce privește finanţarea. Valoarea lucrărilor, în prima fază, a fost de aproximativ șase milioane de euro, în acești bani intrând finalizarea construcţiei și instalarea echipamentelor RT și CT, pentru ca în faza a doua să se mai achiziţioneze echipamente medicale în valoare de aproximativ opt milioane de euro, valoarea întregului proiect ajungând astfel la suma de 13-14 milioane de euro.

Clădirea centrului se află între pavilioanele care aparţin secţiilor de Oncologie și Dermatologie, suprafaţa parcelei fiind de 1.000 de metri pătraţi, din care pe jumătate este construcţie, pe jumătatea cealaltă fiind amenajată o parcare și o zonă cu bănci pentru pacienţi. Clădirea are două niveluri la subsol plus parter și etaj, cu înălţime totală de aproximativ zece metri.

Se estimează că în primul an de activitate, în acest centru vor lucra 13 persoane, și anume cinci medici radiote­rapeuţi și fizicieni, patru asistenţi și tehnicieni, plus personalul administrativ. Centrul de Radioterapie și Diagnostic Precoce se va adresa nu doar sucevenilor bolnavi de cancer, ci și pacienţilor din judeţele limitrofe și chiar vecinilor din Ucraina și Republica Moldova.

Reamintim că printre argumentele care au stat la baza acestui proiect se află numărul crescut al incidențelor oncologice, dar și accesul extrem de limitat al pacienţilor la tratamente performante. Din datele statistice ale Spitalului Judeţean Suceava reiese că în anul 2015 erau 9.959 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, un an mai târziu numărul acestora a crescut la 10.354, pentru ca acum să fie peste 12.500 de suceveni diagnosticaţi cu această maladie. (Cristina RUȘTI)

 

Vezi si

Creștere în județul Suceava a numărului de înșelăciuni pe internet. Polițiștii atrag atenția asupra ”investițiilor” minune în acțiuni și criptomonede

 O analiză efectuată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava arată că în primele trei …