Saturday , January 28 2023

Centrul european pentru ajutoare umanitare de la Suceava a devenit operațional

Centrul logistic european pentru ajutoare umanitare de la Suceava a devenit funcțional, miercuri, acesta fiind amplasat pe terenul Parcului Industrial Bucovina. Hub-ul de lângă aeroport a fost operaționalizat, în seara zilei de 9 martie, în prezența comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, care a venit împreună cu  Fabrizio Curcio, șeful Departamentului de Protecție Civilă, structură din cadrul Președinției Consiliului de Miniștri din Italia, și cu secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU. De asemenea, a luat parte ca invitat la această vizită și adjunctul șefului administrației regionale de stat Cernăuți, Arthur Muntean.

Referindu-se la spațiile actuale, președintele CJ Suceava a ținut să le arate oficialilor că inclusiv încălzirea este asigurată, dar și alte utilități. Totodată, sunt și hale frigorifice pentru medicamente și alimente perisabile. Gheorghe Flutur a spus că în cazul în care va fi necesară suplimentarea numărului de hale sau de alte facilități pentru hub-ul respectiv, mai sunt disponibile încă 7 hectare de teren în proximitatea CEB pe lângă cele 13 hectare unde au fost amenajate halele, incubatorul de afaceri și pavilionul expozițional. Desigur, cele 7 hectare vor fi utilizate dacă va fi necesar. „Noi nu ne așteptam la volume atât de mari”, a spus, printre altele, președintele CJ Suceava.

Cu circa o oră și jumătate înainte de venirea oficialilor la inaugurare, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut o scurtă declarație de presă în care arăta că în etape urmează să fie înființate noi hale, în funcție de necesar. Șeful administrației județene sucevene a menționat că în zonă există o infrastructură de hale și că „patru din opt hale sunt libere”. El a mai spus că, fiind ajutoare din toată Europa, la hub-ul de la CEB se va realiza „stocarea, trierea, încărcarea și transportul de mărfuri” către Ucraina și Republica Moldova. „Uniunea Europeană a ales să facă un hub logistic aici, în România, la Suceava, iar pentru noi este o foarte mare responsabilitate”, a spus Gheorghe Flutur. El a menționat că se dorește realizarea unui culoar securizat de transport de la Suceava până la Siret și mai departe spre Cernăuți.

Pe de altă parte, așa cum a avea să spună și oficialilor prezenți la inaugurare, „asta obligă la o organizare din mers”, în sensul că vor trebui investite sume de bani pentru realizarea unor rute noi ca să fie degrevată actuala rută spre aeroport. „Deja duminică și luni am lucrat la planuri pentru două drumuri alternative pentru că nu va face față doar acest drum spre aeroport. Unul spre Suceava prin Burdujeni care va trebui amenajat cu primăriile Salcea, Suceava și Adâncata, și unul prin Dumbrăveni”, a mai precizat Gheorghe Flutur.

Secretarul de stat Raed Arafat a subliniat importanţa acestui hub şi a explicat cum va funcţiona.

“Acest hub are un rol extrem de important pentru a facilita transferul de donaţii umanitare din partea statelor membre (ale Uniunii Europene – n.r.) şi din partea altor state (…) şi organizaţii mari (…). Cum va funcţiona acest hub? Cum aţi văzut, din partea Protecţiei Civile Italiene au sosit astăzi primele patru din 17 TIR-uri. (…). Au găsit la noi trei TIR-uri din Ucraina, care le aşteaptă pentru descărcare. Se va face o descărcare între TIR-uri (…) astfel încât să plece trei în Ucraina, materialele din al patrulea urmează să fie depozitate într-una din halele din acest depozit, iar mâine continuă preluarea”, a spus Arafat.


El a arătat că, atunci când este posibil, donaţiile vor fi transferate direct în autocamioanele venite din Ucraina iar restul sunt depozitate temporar şi vor fi trimise către Ucraina “în cel mai scurt timp”.
“Coordonarea se va face de către Centrul de coordonare european (…) şi toate ţările sau organizaţiile care vor să facă astfel de donaţii, chiar dacă ni se adresează nouă direct, le vom înscrie în acest hub, astfel încât toate ţările membre să ştie ce donaţii se oferă şi să fie donaţiile complementare între ţările europene”, a explicat şeful DSU.


Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a precizat că asistenţa oferită Ucrainei prin mecanismul de protecţie civilă a depăşit deja 100 de milioane de euro.

“Ucraina este o victimă a unui atac brutal şi neprovocat al Rusiei şi are nevoie de ajutorul nostru. Sunt încurajat de solidaritatea pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre, inclusiv România, au arătat-o până acum. (…) Până acum, asistenţa deja oferită prin mecanismul de protecţie civilă a depăşit deja 100 de milioane de euro. Asta este încurajator şi suntem determinaţi să continuăm şi să fim alături de Ucraina. De asemenea, vom susţine România şi alte ţări vecine Ucrainei care primesc refugiaţi ucraineni”, a afirmat Janez Lenarcic.

La rândul său, Fabrizio Curcio, şeful Departamentului de Protecţie Civilă, structură din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri din Italia, a arătat să Italia “este în prima linie pentru susţinerea Ucrainei şi a ţărilor care au nevoie de ajutor”.
“Suntem una dintre primele ţări care oferă bunuri (…) şi ceea ce este nevoie. Astăzi suntem aici cu echipamente medicale, vorbim de peste 40 de tone de materiale (…). Acum vedeţi aici doar patru camioane, dar în următoarele două zile vor veni alte 13 camioane”, a spus Fabrizio Curcio.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că printr-o hotărâre a CNSU a fost abilitat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România.
“Am abilitat, prin hotărârea CNSU, ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România; el va fi organizat la Suceava. Avem convingerea că acest hub, sub coordonarea autorităţilor de la Bruxelles, va putea să faciliteze şi să asigure coerenţă întregului efort care se face pentru a ajuta cetăţenii ucraineni şi în felul acesta vreau să subliniez – contribuţia autorităţilor române este semnificativă”, a afirmat premierul. (D.P.)

Vezi si

Amenzi de 10.000 de lei, aplicate unui tânăr de 20 de ani din Mălini prins că transporta ilegal cherestea de 1.100 lei

Vineri dimineață, la Vadu Moldovei, polițiștii au oprit pentru control  o autoutilitară ce transporta material …