Tuesday , April 23 2024

Cea mai “ordinară” ședință a Consiliului Local Suceava

Ședința Consiliului Local Su­cea­va de joi, 30 mar­tie, a fost presărată cu ieșiri suburbane ale consilie­rului Dan-Ioan, zis „Bobi”, Cușnir, aflat într-o veșnică dispută cu viceprimarul Lucian Harșovschi, pe care l-a numit „inculpat”,  „nesimțit”, „derbedeu” sau „șoarec”. Nu o dată, din cauza limbajului, microfonul lui Dan Ioan Cușnir a fost oprit. Harșovschi, care ieri a fost președinte de ședință, i-a reproșat lui Dan Ioan Cușnir „lipsa celor șapte ani de-acasă” și a făcut referire la „prostiile pe care le spune” fostul lider al PSD Suceav. Discuții contradictorii au fost la aproape toate punctele de pe ordinea de zi, întreagă ședință fiind plină de tensiune și remarci tăioase

Singurul avantaj previzibil deocamdată al faptului că Vasile Rîmbu s-a întors în PSD – cu arme și bagaje, nu cu zvonuri – este că nu va mai candida din nou pentru funcția de primar Dan-Ioan, zis „Bobi”, Cușnir, până nu demult lider al social-democraților suceveni. Doar din municipiul Suceava, dar și așa a fost mai mult decât suficient!

Nu este doar constatarea noastră, ci este ceva la care achiesăm, mai ales după ce adeptul dictaturii controlate – cum s-a declarat a fi Vasile Rîmbu – a dovedit că nu poate să îl controleze pe fostul șef al organizației municipale a PSD în ieșirile sale publice. În aceste condiții, măcar de nu ar mai candida unul incontrolabil este un avantaj, totuși.

Cu certitudine, după ieșirile publice suburbane de la ședința Consiliului Local Suceava de joi, 30 martie se poate concluziona că singurul care îl poate controla pe Dan Ioan Cușnir este chiar Dan Ioan Cușnir. Doar că Dan Ioan Cușnir este ca în bancul acela vechi: „poate, știe, vrea, dar de ce atâta grabă, totuși?”; nu de alta, dar nu ar fi păcat să îl mai „altoiască” un pic pe Lucian Harșovschi – viceprimarul PNL al Sucevei – de care se leagă cvasi-permanent? Nu e mai puțin adevărat că și Lucian Harșovschi îl combate și poate că tocmai asta îl enervează mai tare pe cel care până nu demult era la cârma PSD Suceava.

Dan Ioan Cușnir

De mult nu mai este o noutate pentru public (cel puțin pentru segmentul de public avizat) antipatia pe care cei doi (Lucian Harșovschi și Dan Ioan Cușnir) și-o poartă cu o anduranță care merită o cauză mai bună – nici nu mai contează eventualul impuls al ambilor de a nega sau minimaliza ori justifica fiindcă oricum nu i-ar mai crede nimeni – însă de data aceasta ieșirile lui Dan Ioan Cușnir au depășit orice așteptare. Nu neapărat „limită”, pentru că într-o cârciumă ordinară se poate mai rău, dar NU într-o ședință de Consiliul Local al unui municipiu reședință de județ de la care așteptările sunt, totuși, altele.

Nici bine nu a început ședința și fostul lider al PSD Suceava a început cu apelative la adresa lui Harșovschi de genul „inculpat” sau „nesimțit”. Este adevărat că au fost dispute cu privire la ordinea de zi și, respectiv, cea suplimentară a ședinței CL Suceava, dar de fiecare dată povestea ținea de amendamente depuse și de modul în care se puteau depune și, ulterior, aproba. Nu s-a pus problema însă doar de o abordare ca aceasta. Este adevărat că atitudinea lui Lucian Harșovschi a fost uneori refractară față de anumite propuneri, dar contrele sale nu au avut o modalitate ofensatoare sub aspectul limbajului folosit. Până la un punct când i-a reproșat lui Dan Ioan Cușnir „lipsa celor șapte ani de-acasă” și a făcut referire la „prostiile pe care le spune” fostul lider al PSD. Nu o dată din cauza limbajului, microfonul lui Dan Ioan Cușnir a fost oprit. Este adevărat că și Dan Ioan Cușnir s-a simțit lezat atunci când a văzut că nu poate depune un anumit amendament, deși viceprimarului USR Teodora Munteanu i s-a permis. Discuțiile cu privire la contextul în care au fost formulate și respectarea sau nu a unor prevederi din regulament pot fi interesante, dar nu sunt atât de relevante și chiar dacă ar fi nu ar justifica tonul amenințător pe care l-au folosit cei doi.

Tensiunea a fost toată ședința. Nu a fost doar o chestiune care să țină de discuțiile la un anumit punct de pe ordinea de zi și unde se poate admite – desigur, nu și în cazul celor doi unde antipatia este de prea multă vreme – că lucrurile pot scăpa de sub control. Dimpotrivă, discuțiile contradictorii au continuat și la următoarele puncte; e drept că intensitatea era diferită, dar din imaginile video de la transmisiunea live a ședinței CL Suceava de pe contul de facebook al Primăriei rezultă destul de limpede că situarea fizică la o distanță considerabilă unul de altul a fost de bun augur. Altminteri nu este deloc exclus ca între cei doi să se fi manifestat – adolescentin, dacă nu chiar puber – un soi de răfuială fizică.

După ce pe toată durata ședinței au fost un fel de șicane continue între cei doi – din când în când mai intervenea, de o parte sau de alta, primarul Ion Lungu sau consilierul Gabriel Buciac – s-a crezut că poate la final se mai poate îndrepta ceva. Numai că s-a crezut greșit! Din nou șicanele între cei doi au scos la iveală valabilitatea acelei zicale – concurența poate să scoată ce este mai bun dintr-un produs și ce este mai rău din oameni – iar Dan Ioan Cușnir din nou a recurs la același gen de apelative, ba mai mult a venit și cu elemente de noutate gen „derbedeule” sau „șoarecule”.

De cealaltă parte, viceprimarul Lucian Harșovschi – care era președinte de ședință – utiliza fără vreun fel de probleme de prerogativa prevăzută în regulament de a nu acorda cuvântul celui care aruncă invective, dar nici nu s-a putut abține să nu îl provoace pe Dan Ioan Cușnir să spună încă o dată insulta pe care i-a adresat-o și anume „derbedeule” – Lucian Harșovschi a numit-o calomnie, dar pare mai degrabă insultă în opinia noastră. Iar Dan Ioan Cușnir nu a avut emoții să arate că se simte puber și a spus acea insultă fără menajamente.

A fost momentul în care am rămas fără cuvinte – doar pe limbă. Slavă Domnului! Clar: a fost cea mai „ordinară” ședință de Consiliu Local din municipiul Suceava, cel puțin de când este Ion Lungu primar; când Ion Lungu era consilier local au mai fost câteva unde s-au spus niște vorbe care nu trebuiau spuse, dar alea erau cu 20 de ani în urmă. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

One comment

  1. Există o vorbă: decât un chin fără sfârșit, de ce nu sfârșitul chinului!?