Saturday , February 4 2023

Cea mai mare captură de materiale pirotehnice făcută de polițiștii suceveni în ultimii ani. 5 percheziții, 2 persoane reținute, peste 8 tone de petarde și artificii confiscate (VIDEO)

După ce în perioada 24 – 26.11.2022 polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava au documentat activitatea infracțională a unor persoane cu preocupări în sfera achiziționării, depozitării, transportului și comercializării ilegale de materiale pirotehnice și au confiscat peste o tonă de materiale pirotehnice, în perioada 29 – 30.11.2022 polițiștii au continuat verificările pentru identificarea locațiilor în care sunt depozitate și comercializate ilegal materiale pirotehnice, reușind confiscarea unei alte cantități record de peste 8 tone de materiale pirotehnice.

Astfel, pe 29 noiembrie,  polițiștii din cadrul  IPJ Suceava – Serviciul Arme Explozivi Substanțe Periculoase și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat controale și verificări pe raza municipiului Suceava în vederea depistării persoanele neautorizate care dețin și  comercializează articole pirotehnice.

În baza informațiilor obținute, polițiștii au identificat pe str.  Calea Unirii, din mun. Suceava un  autotren prevăzut cu remorcă, aparținând unei societăți comerciale administrată de un bărbat de 47 ani, în interiorul acestuia fiind identificate mai multe articole pirotehnice.

În urma activităților investigative au fost obținute date conform cărora bărbatul ar achiziționa din afara țării, articole pirotehnice supuse autorizării, pe care le-ar comercializa fără drept pe raza municipiului Suceava.

Cu ocazia verificărilor s-a stabilit că acesta ar avea ca locație de depozitare a articolelor pirotehnice un container metalic, amplasat pe raza mun. Suceava.

La aceeași dată, la propunerea organelor de cercetare ale poliției judiciare, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au solicitat instanței competente încuviințarea efectuării percheziției asupra containerului, iar în urma admiterii cererii la data de 29.11.2022, a fost pus în aplicare mandatul de percheziție, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de 2.852 kg de articole pirotehnice, respectiv 2495 kg articole pirotehnice din categoria P1 și 357 kg articole pirotehnice din categoria F2.

Ulterior punerii in aplicare a mandatului de perchezitie în baza datelor si informațiilor obținute, s-a solicitat din nou instanței de judecată emiterea a încă patru mandate de percheziție în locații de pe raza municipiului Suceava, care au fost puse in aplicare in data de 30.11.2022, fiind identificată cantitatea de 5416 kg de articole pirotehnice, respectiv 194 kg articole pirotehnice din categoria P1, 192 kg articole pirotehnice din categoria F1, 2453 kg articole pirotehnice din categoria F2, 1041 kg articole pirotehnice din categoria F3 și 1536 kg articole pirotehnice din categoria F4.

Față de două persoane bănuite de comiterea faptelor s-a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore, urmată de măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate în vederea tragerii la răspundere a persoanelor implicate, sub aspectul comiterii infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”, faptă prevăzută de art. 37, alin. 1, lit. a din Lg. 126/1995 R și „contrabandă calificată” faptă prevăzută de art. 270 alin. 3 raportat la art. 274 din Legea 86/2006,privind Codul Vamal care urmează a fi soluţionat procedural, prin unitatea de parchet competentă.

Cantitatea totală de articolele pirotehnice, respectiv 8.268 kg a fost indisponibilizată, urmând a fi supuse unei constatări criminalistice.

Reamintim că la data de 21 noiembrie 2022, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în colaborare cu cei ai Direcției de Ordine Publică, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Poliție Transporturi, Direcției Rutiere și Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, au declanşat acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII 2022-2023”.

Aceasta are ca în scop creşterea siguranței cetăţeanului, prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale, care reglementează operațiunile cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu, polițiștii cooperează nemijlocit cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale – inspectoratele teritoriale de muncă și Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Acţiunile au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de către societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice, în vederea sancţionării acestora conform prevederilor legale.

Astfel, în perioada 21 noiembrie – 1 decembrie a.c., au fost efectuate 276 de controale în complexe, piețe și alte obiective și 19 percheziții.

De asemenea, au fost controlate 122 de persoane fizice și juridice autorizate, iar 98 de persoane fizice și juridice neautorizate au fost identificate.

Totodată, au fost constatate 103 infracțiuni, ce sunt cercetate în 83 de dosare penale, de comiterea cărora sunt bănuite 101 persoane.

Au fost aplicate 17 contravenții, în valoare de 25.500 de lei și indisponibilizate, în vederea confiscării, 19.267 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de  1.593.340 de lei.

Vezi si

Mare show mare, săptămâna viitoare la Suceava. Carla’s Dreams și Horia Brenciu vor concerta la 635 de ani de atestare documentară a orașului

Manifestările dedicate împlinirii a 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de …

One comment

  1. De ce nu-i arestati pe aia de la punctele.de.frontiera care le-au lasat.as intre in tara? Aia raman cu spaga in buzunar si pe rindasii care vor sa faca un leu pentru un covrig ii ardeti la foc.molcom